27/02/2011 13:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συμφωνία στο «κούρεμα», διαφωνία στην... coupe

Η Ελλάδα δεν θα αποφύγει το «κούρεμα». Σε αυτό συμφωνούν οι περισσότεροι οικονομολόγοι στον γερμανόφωνο χώρο. Χωρίς το περιβόητο «haircut», την αναδιάρθρωση του χρέους, λένε, η χώρα μας δεν πρόκειται να δει ξανά οικονομικά άσπρη μέρα. Μόνο που οι απόψεις για το «πώς» θα γίνει αυτό διίστανται. Ενα σοβαρό ρεύμα υποστηρίζει ότι η αναδιάρθρωση πρέπει να στηριχθεί κυρίως σε «κοινωνικές αγριότητες», ήτοι σε δραστικές περικοπές μισθών και σε συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, ενδεχομένως μάλιστα και στην προσωρινή αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ενα δεύτερο ρεύμα προτείνει, αντίθετα, οι χαμένοι από το «κούρεμα» να είναι εκείνοι που έβγαζαν και βγάζουν ακόμα αμύθητα κέρδη από τα χρέη: οι ιδιώτες επενδυτές- τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα. Η ομάδα αυτή απορρίπτει κάθε ιδέα εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη. Κάτι τέτοιο- υποστηρίζει- θα ήταν η αρχή του τέλους του ευρώ.

Το πρώτο ρεύμα, το οποίο είναι και το πλειοψηφικό, συγκροτείται από Συντηρητικούς οικονομολόγους, οι οποίοι είναι οργανωμένοι γύρω από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων (ΕΕΑ). Ο πυρήνας του είναι το Ινστιτούτο Οικονομικής Ερευνας Ιfo του Μονάχου με επικεφαλής τον καθηγητή Χανς-Βέρνερ Σιν, καθώς και το Ερευνητικό Ιδρυμα Οικονομικής Συγκυρίας ΚΟF της Ζυρίχης με διευθυντή τον καθηγητή Γιαν-Εγκμπερτ Στουρμ. Το δεύτερο ρεύμα, το οποίο διάκειται φιλικά προς την Αριστερά (συμπεριλαμβανομένης της αριστερής Σοσιαλδημοκρατίας) είναι λιγότερο οργανωμένο. «Ψυχή» του είναι ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης Ρούντολφ Χίκελ.Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=386685&dt=27/02/2011#ixzz1F9jbF49p

ΣΧΟΛΙΑ

 1. spiros1 avatar
  spiros1 27/02/2011 15:44:24

  Στο Μεγκάλο κανάλι της βαρονίας εμφανίζεται ο Πρασινοφρουρός, πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ονόματι Ν. Γκαργκάνας. Υπέρμαχος του μνημονίου, υπέρμαχος της λεηλασίας του λαού. Δεν μας λέει όμως, ότι και αυτός είναι συνυπεύθυνος με τους πολιτικούς για την χρεοκοπία της χώρας. Δεν μας λέει τι αστρονομικό μισθό ή σύνταξη λαμβάνει. Δεν μας λέει γιατί δεν λαμβάνει και αυτός 592 Ευρώ «βιώσιμο μισθό». Το εξαπτέρυγο της κατοχικής κυβέρνησης του μνημονίου. Τι λέει αυτός ο προκλητικός τύπος. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την συναίνεση πολιτικών κομμάτων και κοινωνίας ! Η λύση για να βγούμε από την κρίση είναι η συναίνεση….»

  Δηλαδή καλεί όλους εμάς τους ανόητους πολίτες αυτής της χώρας να συναινέσουμε στην εξαθλίωσή μας, να συναινέσουμε στην σφαγή μας, να κάνουμε βαθύ κάθισμα. Τι ανάμειξη είχαν η πολίτες στο «μεγάλο φαγοπότι των σκανδάλων στα εξοπλιστικά, στους Ολυμπιακούς αγώνες, στις τράπεζες κ.λ.π» ? Υπήρξαν οι πολίτες ομοτράπεζοι, συνέτρωγαν και συνέπιναν με τους κλέφτες του δημοσίου χρήματος ή ήταν μέτοχοι στις Τράπεζες ? Σήμερα μας θέλουν συνένοχους. Σήμερα απαιτούν «συναίνεση στην σφαγή μας !».
  Η «συναίνεση» όμως ξεκινά από το «πετσόκομμα» των μισθών και τελειώνει στο «κλέψιμο» των συντάξεων. Τα συμφέροντα των Βουλευτών και των Golden Boy΄s των Τραπεζών (νύν και πρώην) δεν θίγονται. Εάν θέλουν συναίνεση, τότε να αφαιρεθούν τα προνόμιά τους, να επιστραφούν οι παχυλοί μισθοί που έλαβαν και λαμβάνουν. Να αμείβονται πλέον με 592 Ευρώ «βιώσιμο μισθό», όπως καλούνε εμάς τα κορόιδα, να λαμβάνουμε ! Καμία περικοπή δεν έγινε στις υπέρογκες δημόσιες δαπάνες ή στην σύλληψη της σπατάλης και της φοροδιαφυγής. Ο κόσμος έχει το αισθητήριο της επιβίωσης και καταλαβαίνει πότε του λένε ψέματα.

  Οι ανάλγητοι της κατοχικής κυβέρνησης του μνημονίου, οι ασυνείδητοι, Αυτή η θλιβερή κυβέρνηση θα μας καταστρέψει στο τέλος. Μαζί μας όμως θα καταστραφούν και αυτοί. Όσοι χρησιμοποίησαν τις λέξεις, «Πράσινη Βίβλος, Πράσινη Πλατεία, Πράσινη ανάπτυξη, Πράσινη οικονομία, κοινωνικό μισθό, κοινωνικό συμβόλαιο » απεδείχθησαν ανεπαρκείς (λίαν επιεικώς) για τους πολίτες τους. Κατέρρευσαν. Καντάφι, Μουμπάρακ, Μπεν Αλί. Τα ινδάλματα και πρότυπα της Σοσια-Ληστικής διεθνούς Παραπέμπονται τώρα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα κατά των Λαών τους !.... Εξαντλείται η αντοχή και η ανοχή του κόσμου. Δεν πάει άλλο …

 2. drider avatar
  drider 27/02/2011 16:26:44

  Δεν μπορεί να υπάρξει προσωρινή αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Όπως είναι γνωστό για την Ελλάδα, "ουδέ μονιμότερο του προσωρινού"

  Καλή η ανάλυση του "Βήματος", αλλά λίγο μονοδιάστατη. Π.χ. ο Σόιμπλε φαίνεται να ανήκει στην 1η ομάδα, αλλά επουδενί θέλει η Ελλάδα να βρεθεί εκτός του ευρώ (εκτιμώντας και τις γενικότερες επιπτώσεις που θα έχει αυτό και στους Γερμανούς - σύμφωνα πάντα με δηλώσεις του).

  Επίσης η 2η σχολή σκέψης σκοπίμως απαξιώνεται στο άρθρο, αφού αναφέρεται σε μη καλή "οργάνωσής" της. Αλήθεια, ο κ. Μπ. και οι άλλοι μεγαλόσχημοι (τραπεζίτες, κατασκευαστές, προμηθευτές κτλ.) δεν είναι έτοιμοι να πληρώσουν το διόλου ευκατοφρόνητο κομμάτι της κρίσης που τους αναλογεί; Ρητωρικό το ερώτημα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.