#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/11/2012 16:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αναμένει η Κομισιόν«Επίτευξη συμφωνίας που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», προσδοκά η Κομισιόν από το αυριανό Eurogroup , σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα,ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν,Σάιμον Ο' Κόνορ.

«Αύριο, πρέπει να υπάρξει σύγκλιση απόψεων και συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», απάντησε ο κ. Ο' Κόνορ, κληθείς να περιγράψει τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ερωτηθείς αν είναι έτοιμη η έκθεση της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, απέφυγε να απαντήσει και αρκέστηκε να πει ότι το απόγευμα της Τρίτης η τρόικα θα ενημερώσει τους υπουργούς Oικονομικών της Ευρωζώνης για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα.

Συνέχισε, λέγοντας ότι η Κομισιόν, μαζί με τους εταίρους της στην τρόικα (ΔΝΤ και ΕΚΤ), εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Τρίτης.

"ΟΧΙ" στο κούρεμα επαναλαμβάνει ο Σόϊμπλε

Την ανάγκη η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που αποφάσισε υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος για μια ακόμη φορά, απέρριψε το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Eurogroup της Τρίτης θα καταλήξει σε συμφωνία.

«Πρέπει να βρούμε μια κοινή γραμμή και πρέπει να την βρούμε την Τρίτη. Εργαζόμαστε με μεγάλη πίεση για αυτό. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι η Ελλάδα να επανέλθει σε έναν δρόμο και να αλλάξει την οικονομία της ώστε να ξαναγίνει ανταγωνιστική» επισήμανε ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας στο πρώτο γερμανικό κρατικό δίκτυο ARD.

Ο Γερμανός πολιτικός επανέλαβε ότι «η χώρα πρέπει όχι μόνο να αποφασίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις - η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο μόλις έλαβαν μεγάλες αποφάσεις - αλλά και να τις εφαρμόσει» και παραδέχθηκε ότι «αυτό είναι δύσκολο, διότι δεν το έχει συνηθίσει η χώρα».

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι εταίροι της Ελλάδας δεν μπορούν να παραιτηθούν από αυτό και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Τότε όλα τα λεφτά του κόσμου δεν θα βοηθούσαν. Αυτά τα προβλήματα πρέπει να λυθούν στην Ελλάδα και για αυτό χρειάζεται η Ελλάδα χρόνο. Και αυτό θα το καταφέρουμε».

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν το έχει μόνο η Γερμανία, αλλά όλες οι χώρες της Ευρωζώνης. «Το γνωρίζουμε όλοι, το γνωρίζει και η κυρία Λαγκάρντ, ότι σύμφωνα με την νομοθεσία των κρατών-μελών, δεν μπορείς ταυτόχρονα να δίνεις δάνεια, να αναλαμβάνεις εγγυήσεις και για τα δάνεια που έδωσες να κάνεις "κούρεμα". Αυτό αποκλείεται. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που είναι ο κύριος δανειστής, το αποκλείει κατηγορηματικά» δήλωσε .

«Η Ελλάδα έκανε τώρα σημαντικά βήματα. Αποφάσισε τις μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί. Αποφάσισε να οικοδομήσει έναν αποτελεσματικό φορολογικό μηχανισμό, αλλά ακόμη αυτός δεν λειτουργεί. Αυτό δεν γίνεται εν μία νυκτί, πρέπει να οικοδομηθεί βήμα βήμα» τόνισε και αναφερόμενος στον Γερμανό επίτροπο Γκούντερ Έτνγκερ, ο οποίος δεν απέκλεισε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, σημείωσε: «Εδώ μπορεί να κάνει πολλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν αρχίσει να δίνει συνεντεύξεις. Θα έπρεπε να διαμορφώσει την βοήθειά της ώστε να είναι αποτελεσματική. Έχουμε πολλά χρήματα για την Ελλάδα, αλλά δεν χρησιμοποιούνται αποδοτικά».

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα η Ελλάδα να χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας, όπως δήλωσε νωρίτερα το μέλος του Διευθυντηρίου της ΕΚΤ Γιεργκ 'Ασμουσεν, ο κ. Σόιμπλε διευκρίνισε ότι χρειάζονται επιπλέον χρήματα για να κλείσει ένα χρηματοδοτικό κενό. «Ήδη την περασμένη εβδομάδα διαπιστώσαμε ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πετύχει ως το τέλος 2014 το όριο νέου δανεισμού, διότι η κατάσταση επιδεινώθηκε και θα χρειαστεί δύο επιπλέον χρόνια. Αυτό κοστίζει περισσότερα χρήματα. Πρόκειται για το χρηματοδοτικό κενό των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο πρέπει να βρούμε μια λύση» δήλωσε, για να προσθέσει ότι παραμένει το άλλο πρόβλημα, ότι η Ελλάδα πρέπει ως το 2020 ή το 2022 να φέρει το συνολικό της χρέος σε επίπεδο που θα της δώσει την δυνατότητα να επιστρέψει στις αγορές.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόσο θα κοστίσει στην Γερμανία η διάσωση της Ελλάδας και το εάν, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, η κυβέρνηση της 'Αγκελα Μέρκελ δεν λέει την αλήθεια στους πολίτες, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός παραδέχθηκε ότι «δεν γνωρίζει κανείς ακριβώς πόσο θα κοστίσει και ποτέ δεν είπαμε ότι δεν κοστίζει τίποτα», για να καταλήξει: «Το σημαντικό είναι ότι πρέπει να αναγκάσουμε την Ελλάδα να κάνει τα απαραίτητα. Η αιτία του προβλήματος βρίσκεται στην Ελλάδα. Οι προσπάθειες που ζητούνται από την Ελλάδα είναι επώδυνες, σκληρές και υπάρχουν και διαμαρτυρίες. Η Ελλάδα όμως δεν μπορεί να αποφύγει να γίνει ανταγωνιστική μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Κ.Ρέγκλινγκ: "Κούρεμα" μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις

Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί αναδιάρθρωση του χρέους, τονίζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt».

Ο κ. Ρέγκλινγκ επισημαίνει ακόμη ότι στις περιπτώσεις «κουρέματος» χρέους κατά το παρελθόν, υπήρχε «κατανομή των βαρών μεταξύ των ιδιωτών και των δημοσίων πιστωτών, με τους ιδιώτες να παραιτούνται από ένα μέρος των απαιτήσεών τους και τον δημόσιο τομέα να χορηγεί νέα δάνεια με συμφέροντες όρους».

Προσθέτει ότι έτσι συνέβη τόσο στην Λατινική Αμερική όσο και στην Ασία και έτσι το εφαρμόζει τώρα και η Ευρωζώνη. Σημειώνει πάντως ότι «η Ελλάδα είναι με διαφορά η δυσκολότερη περίπτωση της Ευρωζώνης».

ΔΝΤ: Αποδοχή λύσης που, σε πρώτη φάση, δεν θα περιλαμβάνει «κούρεμα» του χρέους

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε οριστική λύση για την Ελλάδα προσέρχεται αύριο, στο Eurogroup, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle.

Πληροφορίες της DW από την Ουάσιγκτον, αναφέρουν ότι η κ. Λαγκάρντ φέρεται να επιμένει μεν στην επίτευξη του στόχου ώστε το ελληνικό χρέος να βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, αλλά μπροστά στον κίνδυνο μιας ευρύτερης αποσταθεροποίησης που θα προκαλούσε η ευθεία σύγκρουση με την Ευρώπη και μια νέα αποτυχία στη λήψη απόφασης για την Ελλάδα, συζητεί την αποδοχή μιας λύσης που, σε πρώτη φάση, δεν θα περιλαμβάνει «κούρεμα» του χρέους. Εκτιμάται ότι αυτό το ενδεχόμενο θα επανεξετασθεί μετά τις γερμανικές εκλογές, όταν θα είναι πολιτικά εφικτό, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει αρχίσει να εφαρμόζει με επιτυχία τις μεταρρυθμίσεις.

Σε περίπτωση που αύριο, επιτευχθεί συμφωνία, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει για να εκταμιεύσει την επόμενη δόση στις αρχές Δεκεμβρίου, το πιθανότερο στις 7 του μηνός, ενδεχομένως και λίγες ημέρες αργότερα, εάν η οριστική απόφαση του Eurogroup προκύψει τελικά την άλλη Δευτέρα.

Όπως επισημαίνει η DW, «κινητήρια δύναμη» των εξελίξεων θα είναι οι ευρωπαϊκές χώρες, που διαθέτουν το 32% των ψήφων και οι ΗΠΑ, που έχουν το 17%, καθώς η άποψη που επικρατεί μεταξύ των αρμόδιων οικονομολόγων αλλά και πολλών εκπροσώπων άλλων χωρών είναι ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και να προχωρήσει σε διαγραφή του ελληνικού χρέους εάν θέλει να καταστεί αυτό βιώσιμο.

Με δεδομένη την αντίθεση της Γερμανίας και άλλων χωρών, ο συμβιβασμός που εξετάζεται εστιάζει σε ένα μείγμα δράσεων, με το οποίο θα επιτυγχάνεται βραχυπρόθεσμα ο στόχος της διασφάλισης της βιωσιμότητας, και το οποίο περιλαμβάνει την επαναγορά ομολόγων, τη μείωση επιτοκίων, όπως και την επιστροφή στην Ελλάδα κερδών που έχουν αποκομίσει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.

Στο πλαίσιο αυτό αρμόδιες πηγές στην Ουάσιγκτον επισήμαναν στη Deutsche Welle ότι η επιστροφη των κερδών από την ΕΚΤ ουσιαστικά συνιστά «συμμετοχή του επίσημου τομέα» (OSI), ενώ η επαναγορά ομολόγων είναι μια ήπια μορφή επιπρόσθετης «συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI)».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός 19/11/2012 19:24:13

    η Ελλάδα να επανέλθει σε έναν δρόμο και να αλλάξει την οικονομία της ώστε να ξαναγίνει ανταγωνιστική»


    Πως στον διααααααάολο να συμβεί αυτό την στιγμή που κάθε αγαθό και υπηρεσία που παράγεται στην χώρα επιβαρύνεται με φόρους θηριώδεις προκειμένου να εξυπηρετείται το χρέος που λέτε πως δεν χρειάζεται κούρεμα, κ. Σόϊμπλε;;;;;;;;;;;;;;;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.