01/12/2010 23:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συμφωνία για μειώσεις μισθών 12% για δύο χρόνια;
Η οριστική ρύθμιση για τις επιχειρησιακές συμβάσεις διαμορφώθηκε σε υπόγειες διαβουλεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και του υπουργείου Εργασίας. Η αρχική συνάντηση αναβλήθηκε - λόγω αποκλεισμού του υπουργείου από το ΠΑΜΕ - ωστόσο σε τηλεφωνικές συνομιλίες και κατ ιδία διαβουλεύσεις εργοδότες εργαζόμενοι και υπουργείο κατέληξαν σε συμφωνία τριών συν ένα σημείων. Συγκεκριμένα:

Πρώτον, οι αμοιβές των επιχειρησιακών συμβάσεων θα μπορούν να αποκλίνουν σε ποσοστό έως και 12% από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας.

Δεύτερον, η χρονική διάρκεια ισχύος των επιχειρησιακών συμβάσεων που θα αποκλίνουν από την κλαδική, δεν θα ξεπερνά το ένα συν ένα έτος, ενώ η επιχείρηση θα δεσμεύεται ότι στο διάστημα αυτό δεν θα γίνονται απολύσεις.

Τρίτον, η διαπραγμάτευση για την νέα σύμβαση θα γίνεται από το εργοστασιακό σωματείο στις μεγάλες επιχειρήσεις. Στις επιχειρήσεις με προσωπικό από 20 έως 50 άτομα θα απαιτείται πλειοψηφία 2/3 και στις μικρότερες επιχειρήσεις το ρόλο της μεσολάβησης θα αναλαμβάνει το κλαδικό σωματείο

Σε ο,τι αφορά τη δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων αυτή θα παρέχεται στις περιπτώσεις των κλάδων όπου η σύμβαση θα υπογράφονται από την πλειοψηφία των εργοδοτών (50 συν ένα) στο σύνολο των εργαζομένων του κλάδου. Σημειώνεται ότι στο επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπεται η κατάργηση της επέκτασης.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναμένατε να καταθέσει τη νομοθετική ρύθμιση για τις συμβάσεις εντός των επομένων ημερών, ενώ αναμένεται η αντίδραση της τρόικα στην ομόφωνη απόφαση των κοινωνικών εταίρων

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=370630&dt=01/12/2010#ixzz16tkVTxkk

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Aris avatar
    Aris 02/12/2010 02:27:36

    Στον ΣΚΑΙ τι έγινε;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.