15/11/2013 20:23
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συμφωνία για διάσωση τραπεζών από τον ESM

Να χρησιμοποιείται ως ύστατη λύση για τη διάσωση των τραπεζών ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ. Η συμφωνία του Ecofin προβλέπει ότι ο ESM θα μπορεί να εξαγοράζει μερίδια τραπεζών σε περίπτωση που οι κυβερνήσεις και οι μέτοχοί τους αδυνατούν να τις διασώσουν.

Η απόφαση αυτή φαίνεται να εκτονώνει τη σύγκρουση μεταξύ της Γερμανίας και των άλλων χωρών της ευρωζώνης για το αν το ταμείο θα πρέπει να επιτρέπεται να ενεργεί ως η ύστατη λύση για όσες τράπεζες ο έλεγχος της κεντρικής τράπεζας το επόμενο έτος θα κρίνει ότι πάσχουν από έλλειψη κεφαλαίων. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι το εργαλείο για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με όριο τα 60 δισ. ευρώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup του Ιουνίου, μετά την σύσταση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (Single Supervisory Mechanism).
Για την απευθείας κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών από τον ESM, η ΕΕ θα πρέπει πρώτα να καταλήξει σε συμφωνία επί της νομοθεσίας που θα προβλέπει την δυνατότητα επιβολής ζημιών στους ομολογιούχους υψηλής εξασφάλισης, ακόμη και σε μεγαλοκαταθέτες, σε περίπτωση που χρειαστεί να κλείσει μία τράπεζα. Ο νέος νόμος θα πρέπει να έχει εγκριθεί μέχρι τα τέλη του έτους.

Άλλη προϋπόθεση για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει αναλάβει την τραπεζική εποπτεία στην ευρωζώνη, κάτι που αναμένεται να γίνει τον Νοέμβριο του 2014. Επιπλέον, η Γερμανία θα πρέπει να αλλάξει την νομοθεσία της, που αυτή τη στιγμή απαγορεύει ρητά την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM.

http://www.reuters.com/article/2013/11/15/us-eu-bank-backstops-idUSBRE9AE0T520131115

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.