01/12/2010 14:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συγκρατημένος ο Σαχινίδης….

Επιφυλακτικός για την πορεία των εσόδων του κράτους, εμφανίστηκε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομίας Φίλιππος Σαχινίδης, εκτιμώντας παράλληλα ότι ο στόχος για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2011 είναι εφικτός. Ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2010 ο κ. Σαχινίδης δεν ανέφερε τα ποσά που υπολογίζει το Υπουργείο ότι θα βάλει στα ταμεία του Κράτους αλλά έκανε λόγο γενικότερα για ανάκαμψη των εσόδων ως το τέλος του χρόνου, υπολογίζοντας μόνο τα έσοδα που αναμένονται από τα τέλη κυκλοφορίας (χωρίς να είναι ακριβή η πρόβλεψη, λόγω πιθανής κατάθεσης και άλλων πινακίδων κυκλοφορίας), το φόρο ΜΑΠ και την περαίωση...! Ο υφυπουργός Οικονομίας εξέφρασε την εκτίμησή του πως τα αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2010 θα (!) ήταν καλύτερα, αν δεν είχε προκύψει η πρόσφατη αναθεώρηση ελλείμματος…

Αναφερόμενος στη μείωση του ελλείμματος προέβλεψε ότι στο τέλος του 2010 θα έχει μειωθεί κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες ενώ η δέσμευση που είχε η χώρα ήταν 5,5 ποσοστιαίες μονάδες και σημείωσε ότι  είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα καταφέρει τη μεγαλύτερη μείωση του που έχει τεθεί ποτέ…

Απαντώντας ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για αστοχίες και αποτυχίες στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης  που αποτυπώνονται από την απόκλιση του μνημονίου και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι για την κάλυψη των αστοχιών προχωρά σε λογιστικές ακροβασίες. Τα 2/3 της αναθεώρησης του ελλείμματος από το 8,1% του ΑΕΠ στο 9,6% του ΑΕΠ για το 2010 (ο Προϋπολογισμός, βέβαια, προβλέπει έλλειμμα 9,4% του ΑΕΠ) οφείλεται στην υστέρηση των εσόδων και μόνο το 1/3 στην αναθεώρηση των δημοσιονομικών μεγεθών για το 2009. Καταρρίπτεται, έτσι, είπε ο κ. Σταικούρας ο μύθος που καλλιεργεί η Κυβέρνηση ότι η αύξηση του ελλείμματος του 2010 οφείλεται αποκλειστικά στην αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009, υποστηρίζοντας πως η τακτική κυβέρνησης με καθυστερήσεις πληρωμών του δημοσίου επιβαρύνει τη ρευστότητα στην αγορά…πολλά ασφαλιστικά ταμεία έχουν απορροφήσει το 100% των πόρων τους ΟΑΕΕ και αν δεν υπάρξει αναθεώρηση θα υπάρξει πρόβλημα.

«Το μνημόνιο και η υλοποίηση αυτής της πολιτικής οδήγησε να έχουμε την ύφεση. Αυτό που έχουμε δεν είναι κρίση χρέους αλλά κρίση του καπιταλιστικού συστήματος» σχολίασε ο Βουλέυτής; Του ΚΚΕ Ν Καραθανασόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ανώνυμος avatar
    Ανώνυμος 01/12/2010 16:09:32

    Κοιτα που φτάσαμε δεν υπάρχει κανένας καλύτερος για Υφυπουργός Οικονομικών?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.