#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/05/2013 18:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στρώνουν χαλί για νέα μείωση του ελληνικού χρέουςΧαλί για νέα μείωση του ελληνικού χρέους, στρώνουν Έλληνες και ξένοι παράγοντες. Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο λέγοντας: «Θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα μείωσης του δημοσίου χρέους, αρκεί να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα».

«Αυτό είναι κλειδί της επιτυχίας μας» είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι «η ελληνική οικονομία σαφέστατα εισέρχεται σε μια νέα φάση, το Πρόγραμμα είναι εντός τροχιάς, ενώ η ανάκαμψη αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη χρονιά, με θετικούς δείκτες ανάπτυξης από τρίμηνο σε τρίμηνο»

«Το πρώτο τετράμηνο του 2013 είχαμε πρωτογενές έλλειμμα 306 εκ. ευρώ σε αντίθεση με την αντίστοιχη περίοδο το 2012 που σημειώναμε έλλειμμα  1,7 δισ. ευρώ» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Στουρνάρας προέβη στην εκτίμηση ότι «η παρούσα κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από τις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις της χώρας, έχει στόχο, όχι μόνο να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά και να αλλάξει τη χώρα».

Παράλληλα, Τζέρι Ράις, διευθυντής του τμήματος επικοινωνίας του ΔΝΤ, κατέστησε σαφές πως το ελληνικό χρέος χρήζει περαιτέρω μείωσης, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

«Οι δικές μας εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος» διαμήνυσε χαρακτηριστικά.

Βεβαίως, επιχείρησε να ρίξει κάπως τους τόνους και τις προσδοκίες και επιχειρώντας να αμβλύνει τις αντιθέσεις ΔΝΤ – Ε.Ε., παραδέχθηκε πως δεν προβλέπονται «νέες συζητήσεις για τη συμμετοχή του επίσημου τομέα σε αυτή τη φάση», απορρίπτοντας ένα νέο haircut στο ελληνικό χρέος.

Παράλληλα, αναφερθείς στην περιρρέουσα φημολογία περί «κουρέματος» των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, ο Ράις την διέψευσε.

Όσον αφορά την επικείμενη επίσκεψη της τρόικα στην Ελλάδα, ο G. Rice σημείωσε πως η εξέταση της οικονομίας θα ξεκινήσει στις 4 Ιουνίου και θα διαρκέσει 2 εβδομάδες.

Συγχρόνως, κατέστησε γνωστό πως ο P. Tomsen θα παραμένει επικεφαλής των κλιμακίων στην Ελλάδα.

«Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στην τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και στην τήρηση όσων προβλέπει» παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Την ελάφρυνση της Ελλάδας από το δυσβάσταχτο χρέος της, ζήτησε και ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στην Καθημερινή:

«Πράγματι, έχουμε αποφασίσει ότι αν η Ελλάδα εφαρμόσει πλήρως τις δεσμεύσεις του προγράμματος, τότε κι εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα για να τη βοηθήσουμε. Θα συναντηθούμε κάποια στιγμή μέσα στο 2014, πριν από το καλοκαίρι, για να δούμε τι περισσότερο θα χρειαστεί η Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι οι στόχοι που έχει θέσει θα έχουν επιτευχθεί. Ακόμη δεν έχουμε λάβει αποφάσεις για το τι μορφή θα πάρει αυτή η ελάφρυνση του χρέους και αν θα περιλαμβάνει διαγραφή μέρους των διμερών δανείων. Εχουμε κάνει κάποιες υποθέσεις εργασίας για την εξέλιξη του προγράμματος και θα πρέπει να δούμε εν ευθέτω χρόνω αν αυτές οι υποθέσεις επιβεβαιώνονται και ποιες είναι οι ανάγκες της Ελλάδας»

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 23/05/2013 20:33:29

  Ποια μείωση;
  Είναι ή δεν είναι στα ίδια επίπεδα των 300+ δις όπως είχε διαμορφωθεί πριν την έναρξη της ελεύθερης πτώσης; Χρωστά 300+ δις ΝΑΙ ή ΟΧΙ;
  Ποιο πρωτογενές έλλειμμα; Με την αύξηση πλέον του ενός δις κάθε μήνα των ληξιπρόθεσμων; ή επειδή το κράτος είτε δεν δαπανά (με τρομερές ελλείψεις πχ σε νοσοκομεία καύσιμα και είδη απαραίτητα για τη λειτουργία) είτε δεν πληρώνει;
  Πόσα δις χρειάζονται οι Τράπεζες όχι για να πέσει χρήμα στην αγορά αλλά για να μην βαρέσουν κανόνι στην εντατική που βρίσκονται;
  Μην μιλήσω για τους υπόλοιπες δείκτες (ύφεση ανεργία ή τα επίπεδα του ΑΕΠ)

  Πανηγυρίζουν οι καρεκλοκένταυροι μανδαρίνοι με ...ισχυρισμούς για ή ...άπαξ επιβάρυνση ή ελλείμματα και...ανέκδοτα;

  Γιατί λοιπόν το ΓΛΚ δεν μας δίνει δεσμεύσεις και ληξιπρόθεσμες τριμήνου πχ για να γελάσουμε; Πορεία πληρωμών ληξιπρόθεσμων παρελθόντων ετών; Λειτουργεί το Μ.Δ; Γιατί δεν δίνουν στοιχεία εξέλιξης του ΜΠΔΣ; Λειτουργεί το ΚΗΜΔΣ; ...άντε με το δούλεμα και τις δηλώσεις ενώ η μπάλα έχει χαθεί.Ούτε μια απλή βάση δεδομένων για καταχώριση στοιχείων αλλά mail και χαρτιά συμπληρώνουμε που ανά ΓΔ του ΓΛΚ και ΕΛΣΤΑΤ και ΥΠΟΙΑΝ αλληλοαναιρούνται...όχι ΟΠΣ...και ηλεκτρονικές υπογραφές και ηλεκτρονικό τιμολόγιο και ότι ονειρεύεται ο καθένας που δεν κατεβαίνει από το γραφείο του στο πεδίο εφαρμογής των ...ιδεών του.

  Αλλά ακόμα και άσχετοι να είμαστε και οι ειδικοί να ...ξέρουν (που με τις επιτυχίες του έχει φύγει προσωπικό και έχουν μείνει άπειροι μάγοι που δεν έχουν κλείσει ένταλμα στη ζωή τους και βγάζουν εγκύκλιους ερμηνείας νόμων αντίθετες των νόμων που ψηφίζουν...για να μην μιλήσω για τον βομβαρδισμό ΠΝΠ...που ξεχνάνε και την κύρωση με Νόμο ορισμένων...) για να ρωτήσω:

  Η ίδια παραδοχή της ανάγκης μέτρων, κουρέματος, στήριξης εκ ...νέου καταδεικνύει ότι δεν βγαίνει. Τι άλλο θέλουν;

  ΥΓ

  να ρωτήσω τους μανδαρίνους λοιπόν...που είναι το διπλογραφικό στο στενό δημόσιο; ...αλλά εδώ και τρία χρόνια ούτε το μητρώο δεσμεύσεων δεν μπορούν να λειτουργήσουν...

  ή κάτι ποιο απλό για τον εκσυγχρονισμό και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση:

  από την πρόθεση να πάρω ένα υλικό 1001 € είτε στο ΕΣΠΑ είτε ΠΔΕ (Εθνικό Σκέλος) είτε του Τακτικού μέχρι να το προμηθευτώ να κοπεί το τιμολόγιο και να πληρωθεί ...πόσες ημέρες (μήνες) χρειάζεται και πόσες αναρτήσεις σε σελίδες που δεν ...επικοινωνούν των ίδιων στοιχείων τριών - τεσσάρων διαφορετικών Υπουργείων;

  αν την ηλεκτρονική γραφειοκρατία της βιομηχανίας μη πληρωμών τη βαπτίζουμε ....μείωση και περιορισμό δαπανών ή εκσυγχρονισμό τότε έχουν δίκαιο...

  • euagelos avatar
   euagelos @ Ο Ιθαγενής 23/05/2013 22:13:26

   Υπονοείτε ότι πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού? Νομίζω πως αυτό, όπως και το grexit, το έχει αποκλείσει ο κ.Στουρνάρας.

   • Ο Ιθαγενής avatar
    Ο Ιθαγενής @ euagelos 23/05/2013 23:39:47

    :-)

    Η ίδια παραδοχή της ανάγκης μέτρων, κουρέματος, στήριξης εκ …νέου καταδεικνύει ότι δεν βγαίνει. Τι άλλο θέλουν;

    :-(

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.