#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/01/2010 00:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στροφή του πετρελαϊκού ενδιαφέροντος από τις ΗΠΑ στην Ασία;Η συμφωνία μίσθωσης της τεράστιας αποθήκης πετρελαϊκών αποθεμάτων στη νησίδα Αγιος Ευστάθιος στην Καραϊβική έληξε χτες, και η  εταιρεία «Aramco» ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να την ανανεώσει...

Η μη ανανέωση του μισθωτηρίου πρακτικά δε σημαίνει τίποτα, αλλά ουσιαστικά όπως αναφέρει το πρακτορείο «Ρόιτερς», το γεγονός μπορεί εν δυνάμει να αλλάξει τις ισορροπίες και τη δυναμική της παγκόσμιας πετρελαϊκής αγοράς.

Ο λόγος είναι ότι η πετρελαϊκή αποθηκευτική μονάδα στην Καραϊβική, που έχει δυνατότητα αποθήκευσης 5 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου, χρησιμοποιείται κυρίως για την τροφοδοσία της αμερικανικής αγοράς. Με απλά λόγια η Σαουδική Αραβία αλλάζει «προσανατολισμό», καθώς της μη ανανέωσης της μίσθωσης είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Σαουδάραβα υπουργού Πετρελαίου Αλι αλ Ναΐμι ότι έχει αποδεχτεί την προσφορά της Ιαπωνίας για «δωρεάν αποθηκευτική μονάδα». Γεγονός που υπογραμμίζει την συνεχώς αυξανόμενη σημασία της Κίνας και της Ασίας γενικότερα ενώπιον μάλλον της συνεχώς μειούμενης ζήτησης εκ μέρους των ΗΠΑ, και λόγω της κρίσης αλλά και εξαιτίας του ανταγωνισμού από τη Βραζιλία και τον Καναδά. Εξάλλου, η Σαουδική Αραβία επιχειρεί να συνάψει προνομιακές ίσως και μονοπωλιακές συμφωνίες με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Κίνας, την «Petrochina».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Soustom avatar
  Soustom 02/01/2010 10:26:05

  Η Εξήγηση Από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  "......Παγκόσμιες ανατροπές με άγνωστες ακόμη επιπτώσεις προκαλεί η συγκρότηση της μεγαλύτερης οικονομικής ζώνης του πλανήτη που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου. Πρόκειται για την οικονομική ζώνη της Άπω Ανατολής ελεύθερου εμπορίου, διακίνησης κεφαλαίων, υπηρεσιών και προϊόντων με επικεφαλής, βεβαίως, την Κίνα.
  Πρόκειται για τη ζώνη «ASEAN-China FTA» (ASEAN-Κίνα Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου) και περιλαμβάνει το Μπρουνέι, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, τη Σιγκαπούρη και την Ταϋλάνδη, οι οποίες με μπροστάρη τον (μέχρι χθες) «κοιμώμενο γίγαντα», Κίνα, συγκροτούν πλέον μία από τις ισχυρότερες συνομοσπονδίες κρατών στον τομέα του παγκόσμιου εμπορίου.
  Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται το πρώτο στάδιο υλοποίησης του νέου εμπορικού πλάνου στην Ανατολή, το οποίο προβλέπει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια τη διεύρυνση της Σύμπραξης με το Λάος, το Βιετνάμ, τη Μιανμάρ και την Καμπότζη, οι οποίες είναι ήδη μέλη της ASEAN........"

 2. Soustom avatar
  Soustom 02/01/2010 11:44:28

  ..Υπάρχει κάποιος λόγος πού τά σχόλια μου στο μπλογκ καθυστερούν να αναρτηθούν; (κάνουν & 1 ώρα!)Δεν υποννοώ τίποτα εννοώ είναι διαδικαστικό ή μήπως λόγω τού ότι είμαι νέος συμμετέχων; Η αξία τού σχολίου/γνώμης έγκειται και στήν έγκαιρη ανταπόκριση νομίζω..
  Πάσα εξήγηση δεκτή και συγχαρητήρια γιά ένα από τα αξιολογότερα μπλόγκς.
  Ευχαριστώ εκ τών προτέρων

  Θ.Σ

  * Τά πλήρη στοιχεία μου στην διάθεσή σας αν χρειάζεται

  • Factorx avatar
   Factorx @ Soustom 02/01/2010 14:45:05

   πρέπει να σε μάθε το σύστημα. συμβαίνει με τους καινούργιους

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.