28/09/2009 19:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στο 8% μπορεί να εκτιναχθεί το έλλειμμα, παραδέχεται ο Γ.Παπαθανασίου

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού μπορεί να εκτιναχθεί ακόμα και στο 8% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους, τονίζει ο Γ.Παπαθανασίου, εφόσον δεν εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα Euroday.gr, ο κ. Παπαθανασίου λέει ότι το έλλειμμα μπορεί να συγκρατηθεί κοντά στα επίπεδα του 6% αν αποδώσουν τα μέτρα που προώθησε το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση.

Μεταξύ αυτών, το ΕΤΑΚ, η έκτακτη εισφορά, η «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων, ο ειδικός φόρος σε ΙΧ, σκάφη αναψυχής και βενζίνη, ο φόρος στην κινητή τηλεφωνία και η είσπραξη βεβαιωθέντων χρεών.

Πολλά, όμως, απ' αυτά τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, οπότε θεωρείται λογική η εκτίμηση ότι, τελικώς, το έλλειμμα θα διαμορφωθεί φέτος στο 7% με 8% του ΑΕΠ.

Αν το έλλειμμα κλείσει τελικά φέτος στο 8% του ΑΕΠ, τότε θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα, ύψους 12,5 δισ. ευρώ, για να επανέλθει σταδιακά κοντά στο 3% του ΑΕΠ.

Στο «καλό» σενάριο (6%), απαιτούνται μέτρα ύψους 7,5 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τον κρατικό δανεισμό, ο κ. Παπαθανασίου, δηλώνει ότι «με την προϋπόθεση ότι όλα τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει θα υλοποιηθούν, τότε μπορούμε να μιλάμε ότι ο δανεισμός της χώρας μέχρι το τέλος του έτους θα έχει εξελιχθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχουμε κάνει».

Ο κ. Παπαθανασίου αναφέρθηκε και στον προκάτοχο του στο υπουργείο Οικονομίας, τον Γ.Αλογοσκούφη, λέγοντας ότι «σίγουρα θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε από την αρχή μια αυστηρότερη πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι  επικρατούσαν «ιδιαίτερες συνθήκες» όταν έγινε η πολιτική επιλογή της «ήπιας προσαρμογής».

Ο Παπαθανασίου είπε ακόμη ότι 'ο δανεισμός της χώρας μέχρι το τέλος του έτους θα έχει εξελιχθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχουμε κάνει', αν εφαρμοστούν τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Φέτος, το Δημόσιο έχει δανειστεί περισσότερα από 50 δις ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. theo1611 avatar
  theo1611 28/09/2009 19:55:28

  To παιχνιδάκι με τα νούμερα και τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι χαμένο από χέρι. ¨Ενας Καραμανλικός/Αλογοσκουφικός αποιγραφέας του Παπανδρέου μπορεί εύκολα να ανεβάσει το έλλειμμα στο 10-15% του ΑΕΠ.

  Χειρών αδίκων ήρξατο η ΝΔ το 2004. Γιατί αντί να κάνει την περιβόητη απογραφή για να κατανοήσει που είμασταν με στόχο να λάβει τα μέτρα που θα μας κατηύθυναν προς τα κεί που έπρεπε να πάμε, η μέθη της παντοδυναμίας αλλά και η εκδικητική διάθεση που είχε συσσωρευτεί στα 11 (23) χρόνια φαγούρας, θόλωσε το μυαλό των απογραφέων.

  Ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί, τουλάχιστον με τον τρόπο που έγινε το 2004.

  Αν όμως το νούμερο βγεί 10-15% να μην εκπλαγούμε κιόλας!!!

 2. Hot Bird avatar
  Hot Bird 28/09/2009 23:12:06

  Και αυτοι αυτοι ακομα διοριζουν απο τα χρηματα των Ταμειων απο εθνικους πορους και μεχρι λιγο ο Κουρασμενος ελεγε ειναι χρηματα απο κοινοτικους πορους που δεν επρεπε να πανε χαμενοι.μαλιγο φιλοτιμο δεν υπαρχει??

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.