07/01/2014 20:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στο 7,84% υποχώρησε το επιτόκιο των ελληνικών δεκαετών ομολόγων

Στο 7,84% υποχώρησε το επιτόκιο των ελληνικών δεκαετών ομολόγων. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τότε που ξέσπασε η κρίση και η οποία είχε εκτοξεύσει στα ύψη τα spreads. Να θυμίσουμε ότι τότε που όλοι θεωρούσαν την Ελλάδα τελειωμένη το επιτόκιο των 1οετών είχε φτάσει στο 30%, δηλαδή σε επίπεδα... τριτοκοσμικής χώρας.

Η πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο είναι αποτέλεσμα και της επιτυχούς έκδοσης της Ιρλανδίας η οποία συγκέντρωσε προσφορές πάνω από 14 δισ. ευρώ, υπερτριπλάσια της έκδοσης που ήταν μεταξύ 3 και 4 δισ. ευρώ. Η απόδοση στα ιρλανδικά 10ετή ομόλογα υποχώρησε στο 3,27% ενώ η απόδοση της νέας έκδοση αναμενόταν να κλείσει γύρω στο 3,5%.

Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων στην Ισπανία υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο του 2009, στα 3,80% ενώ κάποια στιγμή έφτασαν και μέχρι το 3,798%. Τα ιταλικά ομόλογα ίδιας διάρκειας υποχώρησαν και αυτά στο 3,87%.

Οι χαμηλές αποδόσεις των ιρλανδικών και ισπανικών ομολόγων έδειξαν ότι οι χώρες ανακτούν σιγά σιγά την εμπιστοσύνη των αγορών, γεγονός που αποτελεί θετικό σημάδι για την αντιμετώπιση των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στο μνημόνιο όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Κύπρος.

Βεβαίως, η Ελλάδα έχει μπροστά της το κρίσιμο στοίχημα να βγει στις αγορές και να διεκδικήσει χρήματα με επιτόκια που θα είναι κοντά σ' αυτά των υπολοίπων χωρών. Τότε θα έχει διαψεύσει τους πάντες και δεν θα χρειαστεί νέα δάνεια και νέα μνημόνια.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 07/01/2014 21:24:14

  Μακάρι να πέσουν όσο χρειάζεται και γρήγορα για να γλιτώσουμε οριστικά από μνημόνια και εκβιασμούς.

 2. giorgos avatar
  giorgos 07/01/2014 23:03:25

  Μα λογικό είναι να συμβεί καθώς τα δάνεια της Ελλάδος είναι διακρατικά και όχι ομολογιακά. Τα επιτόκια αντιπροσωπεύουν τα ομολογιακά δάνεια, όταν δεν έχεις ομολογιακά δάνεια τότε τα επιτόκια μηδενίζονται.
  Αν τολμάνε ας πάνε στις "αγορές" να ζητήσουν 100 δις ομολογιακό δάνειο ( για να "καλύψει" τα διακρατικά δάνεια από την τρόικα) να δούμε τότε το επιτόκιο που θα φτάσει.............

 3. Elen avatar
  Elen 09/01/2014 13:41:12

  Και από πότε είπαμε ότι έχει να εκδώσει το κράτος δεκαετές ομόλογο; Μα τι μαλακίες κάθονται και γράφουν πια ... τα τελευταία ομόλογα που επισήμως εξέδωσε η Ελλάδα ήταν ακριβώς μετά το δεύτερο PSI για να αντικαταστήσουν τα ομόλογα που κουρεύτηκαν.

  Επιπλέον, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων είχαν εκτοξευτεί λόγω χοντρού εγχώριου και αλλοδαπού παιγνιδιού. Το ίδιο πήγε να γίνει και με τα ομόλογα άλλων κρατών αλλά μπήκε στην μέση η ΕΚΤ και το σταμάτησε (γιατί κανείς επενδυτής με σώας τα φρένας δεν πάει κόντρα σε κεντρική τράπεζα). Μήπως να γράψει κάποτε κάποιος κάτι γι' αυτό και να πάψει να ασχολείται με μπούρδες που δε έχουν κανένα λογικό υπόβαθρο;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.