#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/07/2012 11:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα 50 δισ. ευρώ των τραπεζώνΤο θέμα της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους κατά 50 δις ευρώ περίπου, τα οποία είναι χρέος των τραπεζών, θα θέσει η ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα την επόμενη εβδομάδα. Aυτό αποφασίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τον Αντώνη Σαμαρά το απόγευμα του Σαββάτου.

Οι ευνοϊκές αποφάσεις που ελήφθησαν στις Βρυξέλλες για Ισπανία και Ιταλία έχουν προκαλέσει συγκρατημένη αισιοδοξία στην Αθήνα σε ότι αφορά την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Η αρχή μπορεί να γίνει με την απόφαση των Βρυξελλών που διαχωρίζει το τραπεζικό από το κρατικό χρέος.

Έτσι, η Ελλάδα μπορεί και θα διεκδικήσει να ισχύσει ότι και για τις άλλες δύο χώρες του νότου. Ο Α. Σαμαράς έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές στον Γ. Στουρνάρα ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει τους τροικανούς που θα έρθουν Τρίτη ή Τετάρτη στην Αθήνα. Πέραν της λίστας με τις αποκρατικοποιήσεις και τα χρονοδιαγράμματα που θα δοθεί στην τρόικα, θα συζητηθεί η ελάφρυνση των 50 δις αφού πρώτα υπάρξουν δεσμεύσεις ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις αποφάσεις που έχει πάρει εδώ και μήνες. Να δείξει ότι μπορεί να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να είναι σε θέση να ζητήσει από την τρόικα ελαφρύνσεις στο ελληνικό πρόγραμμα.

Προφανώς η κυβέρνηση γνωρίζει τις δυσκολίες να πείσει τους τροικανούς για τις προθέσεις της, ειδικά μετά τις καθυστερήσεις που έχουν προηγηθεί. Ωστόσο, είναι πεπεισμένη πως είναι η καλύτερη στιγμή για αλλαγές στο Μνημόνιο, τώρα που η Ευρώπη αλλάζει. Και η Ελλάδα δε μπορεί να μείνει πίσω σ’ αυτή την αλλαγή.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στον ΣΥΡΙΖΑ νομίζουν ότι είναι οι μοναδικοί.. πατριώτες γι’ αυτό άρχισαν και τις πατριωτικές κορώνες με αφορμή τις αποφάσεις των Βρυξελλών. Μιλώντας ο Αλέξης Τσίπρας στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση ζητώντας να ισχύσουν και για την Ελλάδα οι αποφάσεις για την Ιταλία και την Ισπανία, διαφορετικά να μην έρθει η Τρόικα στην Αθήνα.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να δηλώσει ευθαρσώς ότι «αν δεν ισχύσει και για την Ελλάδα ότι ίσχυσε για την Ισπανία και την Ιταλία, η τρόικα δεν έχει καμία δουλειά να έρθει στην Ελλάδα», αναφερόμενος στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την χρηματοδότηση των τραπεζών και πρόσθεσε ότι αν «αυτό δεν ισχύσει να προβάλλει βέτο στο νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο».

Τζάμπα μαγκιές δηλαδή καθώς οι ίδιοι που ήθελαν να φύγουμε από το ευρώ τώρα ζητούν να παίξουμε με τους όρους της Ευρώπης.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. knight rider avatar
  knight rider 01/07/2012 11:39:14

  Το θέμα είναι τι θέλει η ντόπια τραπεζική ελίτ. Τι είναι καλύτερο γι΄αυτήν. Η ανακεφαλαίωση μέσω ΤΧΣ με την μορφή των κοινών μετοχών χωρίς ψήφο (σχέδιο Παπαδήμιου - Βενιζέλου) που ουσιαστικά παραμένουν αφεντικά με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων ή χρηματοδότηση μέσω EFSF / ESM με εκχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου, άρα και της διοίκησης ουσιαστικά στο Ευρωσύστημα. Το δεύτερο ελαφρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο κατά 50 δις, αλλά θίγει στον μέγιστο βαθμό την ντόπια διαπλοκή ΜΜΕ - εργολάβων Δημοσίου αφού τους κόβει μαχαίρι την πρόσβαση στις χαριστικές χρηματοδοτήσεις χωρίς κριτήρια που απολάμβαναν ακόμα και μέχρι σήμερα. Τον δύσκολο αυτό γρίφο αναλαμβάνει να λύσει ο Αντώνης Σαμαράς, γνωρίζοντας ότι οι αντιστάσεις του εσωτερικού θα είναι ισχυρότερες από αυτές που θα αντιμετωπίσει στις επαφές του στο εξωτερικό.

 2. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 01/07/2012 12:03:18

  Ας απαλλαγεί πρώτα από κάτι εκ κληρονομίας βαρίδια η εγχώρια τρόικα, άς πάψει νά παρέχει αστυνομική προστασία καί άσυλο (νά διώξει ποινικά εδώ καί τώρα) σέ κάποια άλλα, άς αποκαλύψει πώς κυκλοφορούσε ελεύθερος ο καταδικασθείς γιά 80κιλά κοκαϊνης εκτελεστής καί άς πάψει τά αστεία μέ τόν ΣΥΡΙΖΑ.
  Βαρεθήκαμε τίς αρλούμπες.

 3. Nik.Pan avatar
  Nik.Pan 01/07/2012 15:04:55

  Γιατί μόνο τα 50δις του 2012-2013 (Μνημόνιο ΙΙ) ?
  Εάν όχι τα χρήματα της διετίας 2008-2009, οπωσδήποτε
  τα χρήματα του 2010-2011 (Μνημόνιο Ι).
  Ο αντίλογος περί PSI (Μνημόνιο ΙΙ) είναι εκτός κοινής
  (όχι οικονομικής-μακροοικονομικής) λογικής, καθώς ο
  απλός πολίτης θεωρεί αδιανόητη την χρηματοδότηση των
  Τραπεζών ενώ απο την άλλη να οδηγούμαστε στην (δεύτερη)
  διάλυση των Ασφαλιστικών Ταμείων.
  Υ.Γ. Αμυντικές Δαπάνες
  Θα ήθελα να θυμήσω επίσης ότι έχουν περάσει σχεδόν 15
  χρόνια απο την εφαρμογή των περίφημων ΕΜΠΑΕ
  (μίζες ευρωπαικές κυρίως) και αμφιβάλω εάν κάποιες
  δαπάνες έχουν περάσει μέσω του Προγράμματος Δημοσίων
  Επενδύσεων, μπορεί κάποιοι να θεωρούν ότι η Εθνική Αμυνα
  δεν είναι Δημόσια Επένδυση ή ότι η απειλή θα εκλείψει.
  Σχόλιο για την πορεία των Αμυντικών Βιομηχανιών δεν θα κάνω.
  Υ.Γ. 2 Αποκρατικοποιήσεις.
  Θεωρώ πως η νέα Κυβέρνηση έχει θέσει ένα ελάχιστο στόχο
  ετήσιων εσόδων από όλες αυτές τις παραχωρήσεις Δημόσιας
  Περιουσίας (5 - 10 % του ΑΕΠ = Έλειμμα), αλλιώς θα μιλάμε
  απλώς για ένα ξεπούλημα το όποιο θα έχει όφελος μόνο για
  τα φετινά έσοδα.

  • franc avatar
   franc @ Nik.Pan 01/07/2012 23:38:36

   ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΩΣΤΟΣ!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.