#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/09/2011 13:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στο τέλμα της ύφεσης και της ανεργίαςΧειρότερα και απ’ όσο αρχικά αναμένονταν ήταν τα στοιχεία για την ύφεση το β΄ τρίμηνο του 2011. Το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 7,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, σύμφωνα με τα διορθωμένα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Η διαφορά κατά 0,4% του ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ, σε σχέση με τις εκτιμήσεις του β΄ τριμήνου που ανακοινώθηκαν στις 12/8/2011 (σ.σ.: έκαναν λόγο για ύφεση 6,9%), οφείλεται σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ στη διαθεσιμότητα νέων στοιχείων ‐ κυρίως των δεικτών κύκλου εργασιών των υπηρεσιών, οι οποίοι σχηματίζονται περίπου 70 ημέρες μετά το τέλος του τριμήνου αναφοράς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 6,8% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2010.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 17,9% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2010.

Επιπλέον, μείωση σε ποσοστό 26,5% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, αντισταθμίζοντας μερικώς την πτώση του ΑΕΠ, και μείωση κατά 1,4% σημείωσαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν σε ποσοστό 3,8%.

Τέλος, συρρικνώθηκαν κατά 7,6% οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν σε ποσοστό 7,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 9,2%.

Ανεργία-φωτιά

Από την άλλη πλευρά, ελάχιστα βοήθησε η έναρξη της τουριστικής περιόδου στο να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.
Τον Ιούνιο η ανεργία περιορίστηκε μόλις κατά 0,6 ποσοστιαία μονάδα έναντι του Μαΐου και διαμορφώθηκε στο 16%. Τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι ήταν μόνο 11,6%.

Οι άνεργοι έφτασαν τα 793.685 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ήταν 4.385.584 άτομα. Αυτοί δηλαδή που δεν εργάζονται είναι πολύ περισσότεροι από το σύνολο των απασχολουμένων, που ανέρχεται σε 4.161.125 άτομα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 268.698 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2010 (6,1%) και αυξήθηκαν μόλις κατά 29.597 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2011 (0,7%).

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, σχετικά με την ύφεση του 2ου τριμήνου του 2011, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας έχει επιδεινωθεί.

Κάθε επίσημη ανακοίνωση επιβεβαιώνει ότι η ένταση της ύφεσης είναι πρωτόγνωρη.

Η έκτασή της, πρωτοφανής.

Και κάθε αναθεώρησή της, την καθιστά βαθύτερη.

 

Συγκεκριμένα:

Η ύφεση διαμορφώθηκε στο 7,3% το 2ο τρίμηνο του 2011, (με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία).

Έχει, μάλιστα, αναθεωρηθεί, επί το δυσμενέστερο, από το 6,9% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Και αυτό, εξαιτίας της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής (νέα στοιχεία για τον κύκλο εργασιών των υπηρεσιών) και όχι εξαιτίας της επιδείνωσης των οικονομικών στοιχείων για την Ευρώπη, όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση.

Οφείλουν, επιτέλους, οι εμπνευστές και οι εκτελεστές της λανθασμένης συνταγής να αντιληφθούν ότι αυτή ευθύνεται για τα αδιέξοδα στην Οικονομία: για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό, τη μεγάλη ύφεση, την πρωτόγνωρη ανεργία.

Και οφείλουν να αλλάξουν πολιτική.

Όχι στα λόγια, με διαγγέλματα, γενικότητες και ευχολόγια.

Αλλά στην πράξη, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Πρωτοβουλίες, που έγκαιρα έχει καταθέσει η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της κ. Αντώνης Σαμαράς».

ΣΧΟΛΙΑ

  1. giorgos avatar
    giorgos 08/09/2011 14:13:56

    θελω μια εξηγηση απο καποιον που ξερει οικονομικα.με βαση τηνΕΛΣΤΑΤ το 2ο τριμηνο του 2011 εχουμε μειωση των εξαγωγων κατα1.4%.πως συμβαδιζει αυτο με τα στοιχεια που μας παρουσιαζαν μεχρι τωρα για αυξηση κατα 40%?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.