09/11/2010 14:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στο «σφυρί» το 30% του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας

Περίπου το 30% του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας -το οποίο υπολογίζεται σε 9.550 ξενοδοχεία- βρίσκεται την περίοδο αυτή σε διαδικασία εξεύρεσης αγοραστή.

Αυτές οι 3.000 μονάδες βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα και στην Αττική, η οποία διανύει μία από τις δυσκολότερες περιόδους, με μεγάλη υποχώρηση των εσόδων.

Πρόκειται για ξενοδοχεία από ένα μέχρι πέντε αστέρια που κοστίζουν από 500.000 ευρώ έως 160 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνουν στην Ημερησία οι γνώστες της αγοράς, η κρίση έχει πλήξει καίρια όχι μόνον τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τα πεντάστερα πολυτελή ξενοδοχεία.

Εκτιμάται δε ότι από τα 3.000 ξενοδοχεία που έχουν βάλει πωλητήριο, τα 500 ανήκουν στις δύο κορυφαίες κατηγορίες, δηλαδή τεσσάρων και πέντε αστέρων και τα υπόλοιπα είναι μικρομεσαίες μονάδες που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην κρίση και πιθανότατα θα βάλουν λουκέτο εάν δεν βρεθούν «λευκοί ιππότες» για να τα σώσουν.
Ρόδος, Κρήτη, Κυκλάδες, Ιόνιο, Χαλκιδική και Αττική είναι οι περιοχές που διαθέτουν τα περισσότερα ξενοδοχεία που έχουν βγει στο σφυρί

Εκτός από την μεγάλη πτώση του τζίρου, βασικός λόγος που κλείνουν ξενοδοχεία ή που πωλούνται όσο - όσο είναι και τα ενοίκια που πληρώνουν.

Μόνο στην Αττική, το 50% των ξενοδοχείων λειτουργεί σε ενοικιαζόμενα κτίρια με πολύ υψηλά ενοίκια τα οποία είχαν συμφωνηθεί σε καλές περιόδους για τον τουρισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ιστορικό «Εσπέρια» στην οδό Σταδίου πλήρωνε ετήσιο ενοίκιο 1,5 εκατ. ευρώ. Το κτίριο ανήκει στο Ταμείο Νομικών και όταν ο ενοικιαστής ζήτησε μείωση μισθώματος ο ιδιοκτήτης αρνήθηκε.

Έτσι το Εσπέρια αποφάσισε να βάλει «λουκέτο», ενώ ήδη έχουν κλείσει το Λα Μιράζ στην Ομόνοια, το Αμαρυλλίς Ιν στην οδό Μενάνδρου, το City Plaza στην Αχαρνών και το Κάνιγγος 21.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Enzo avatar
    Enzo 09/11/2010 18:47:06

    γεια σου γιωργαρα αρχηγαρα! ΚΛΕΙΣΤΑ ΟΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΦΕΥΓΩΝΤΑΣ!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.