#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/09/2012 11:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στο μικροσκόπιο οι ενισχύσεις του αγροτοσυνδικαλισμού

Από ψιλό κόσκινο αναμένεται να περάσουν οι οικονομικές ενισχύσεις που έχουν λάβει από τον ΕΛΓΑ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των αγροτών

 

 

Από… ψιλό κόσκινο αναμένεται να περάσουν οι οικονομικές ενισχύσεις που έχουν λάβει από τον ΕΛΓΑ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των αγροτών ΠΑΣΕΓΕΣ (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών), ΓΕΣΑΣΕ (Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας) και ΣΥΔΑΣΕ (Συνομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος) μετά από έγγραφο που απέστειλε στη Διεύθυνση Οικονομικού Ελέγχου και Επιθεώρησης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το οποίο κοινοποίησε και στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και στο Γραφείο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, ο αναπληρωτής υπουργός ΥπΑΑΤ, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ζητώντας τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου καταρχήν σε βάθος πενταετίας, για τα οικονομικά έτη 2007 έως και 2011. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Χαρακόπουλος, στο έγγραφο που απέστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες αναφέρεται ότι «τα ποσά που καταβλήθηκαν στις παραπάνω οργανώσεις με προηγούμενες αποφάσεις έχουν εγκριθεί χωρίς ουδέποτε να έχουν ελεγχθεί απολογιστικά και διαχειριστικά».

 

Οι… ροές

 

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ από το 1994 έως και σήμερα έχουν λάβει ενισχύσεις ύψους περίπου 58,4 εκατ. ευρώ, οι οποίες προέρχονται από τις εισφορές που καταβάλλουν οι αγρότες στον ΕΛΓΑ. Ειδικότερα, τα τελευταία 18 χρόνια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει εισπράξει 38.104.559 ευρώ, η ΓΕΣΑΣΕ 12.719.494 ευρώ και η ΣΥΔΑΣΕ 7.575.853 ευρώ. Χαρακτηριστικό της «ανεξέλεγκτης» χρηματοδότησης των αγροτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι το γεγονός ότι και τη χρονιά που η χώρα μπήκε στο Μνημόνιο, όπως φαίνεται και στον πίνακα, αυτές εισέπραξαν τους μεγαλύτερους πόρους της πενταετίας 2007-2011.

 

«Ανοιχτοί» σε έλεγχο

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Τζανέτος Καραμίχας μιλώντας στον «Ε.Τ.» επεσήμανε ότι «εμείς έχουμε ζητήσει δύο φορές με επιστολές μας στον πρώην υπουργό, κ. Σκανδαλίδη τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου ώστε να αποδειχθεί ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ τα λεφτά που παίρνει από τις εισφορές των αγροτών τα αξιοποιεί στις υπηρεσίες της 100%». Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, καθώς ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές και δημοσιοποιεί, όπως οφείλει, τους ισολογισμούς της.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο οικονομικός έλεγχός της είχε ήδη ζητηθεί από την ίδια πριν από ένα έτος περίπου και επεσήμανε ότι από τις αρχές Ιουλίου 2012 έχει υποβάλει στο υπουργείο πλήρη φάκελο με οικονομικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας, περιλαμβάνοντας ισολογισμούς και αποτελέσματα χρήσεως, τα οποία ελέγχονται και υπογράφονται από ορκωτούς λογιστές. Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι γίνεται δεκτός κάθε είδους οικονομικός έλεγχος ώστε αφενός να αποδειχθεί η χρηστή διαχείριση της ΠΑΣΕΓΕΣ και αφετέρου να καταγραφεί η ανταποδοτικότητα της εισφοράς που καταβάλλουν οι αγρότες και η οποία συνδέεται άμεσα με την παροχή υπηρεσιών προς όλους τους αγρότες. Τέλος, η ανακοίνωση διευκρινίζει ότι οι δαπάνες λειτουργίας του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ καλύπτονται εξολοκλήρου από τις συνδρομές των μελών της και από τους αυτοτελείς της πόρους, χωρίς να δεσμεύουν ούτε ένα ευρώ από την οικονομική της ενίσχυση.

Την ίδια ώρα, προκλητική θεωρούν από το ΥπΑΑΤ τη «χρηματοδότηση» της ΓΕΣΑΣΕ, την οποία χαρακτηρίζουν οργάνωση - «σφραγίδα», καθώς έχει να διενεργήσει εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου από τον Φεβρουάριο του 2006.

 

Καμία «σκιά»

 

Στο μεταξύ, σε δήλωσή του, ο αναπληρωτής υπουργός, κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι: «Την ώρα που ο ελληνικός λαός ματώνει από την οικονομική κρίση και καλείται να υποστεί εκ νέου επώδυνες αλλά αναγκαίες θυσίες προκειμένου να ορθοποδήσει η χώρα, οφείλουμε από τη θέση ευθύνης που βρισκόμαστε να μην αφήνουμε καμία σκιά στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Χρέος μας, ιδιαίτερα τούτη τη στιγμή, να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία των θεσμών, εδραιώνοντας κλίμα εμπιστοσύνης με τους πολίτες και επιβάλλοντας διαφάνεια και απόδοση δικαιοσύνης. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι στην επικείμενη τροποποίηση του νόμου 4015/11, είναι επιβεβλημένη η κατάργηση της παράλογης οικονομικής ενίσχυσης στον κρατικοδίαιτο αγροτοσυνδικαλισμό».

Απαντώντας ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ στον κ. Χαρακόπουλο για την κατάργηση της ενίσχυσης, τόνισε στον «Ε.Τ.» ότι σε περίπτωση που συμβεί αυτό, το… μάρμαρο θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι οι αγρότες, καθώς θα χάσουν την εκπροσώπησή τους στην Ευρώπη.

 Γωγώ Κατσέλη στον Ελεύθερο Τύπ[ο

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.