#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/09/2010 19:22
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στο βρόντο πάει το εισπρακτικό τσουνάμι

Ενα... βουνό μέτρων αξίας 26 δισ. ευρώ έχει λάβει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση για να περιορίσει το φετινό έλλειμμα.

Ομως τα μισά από αυτά δεν αποδίδουν, φέρνοντας την Ελλάδα από αύριο και πάλι αντιμέτωπη με νέα και ακόμη πιο επώδυνα μέτρα.

Το τίμημα του μνημονίου καταβάλλουν μέχρι... κεραίας μισθωτοί, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι που θα υποστούν περικοπές εισοδημάτων, επιδοτήσεων και αυξήσεις φόρων της τάξης των 13 δισ. ευρώ.

Αντιθέτως, οι αριθμοί δείχνουν ότι η κυβέρνηση απέτυχε, τουλάχιστον για το 2010, να κάνει πράξη τις υποσχέσεις για πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της γραφειοκρατίας, στερώντας από τον κρατικό κορβανά κρίσιμα και πολύ πιο ανώδυνα κοινωνικά έσοδα.

Η επίπτωση για την κοινωνία πλέον είναι τεράστια: Από τη Δευτέρα καλείται η κυβέρνηση να διαπραγματευθεί με την τρόικα την αύξηση του ΦΠΑ, της φορολογίας στα καύσιμα και πιθανώς άλλα μέτρα που δεν γνωρίζουμε, συνολικής «απόδοσης» 2,4 δισ. ευρώ.

Πλέον, τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το οκτάμηνο (ανακοινώθηκαν την Παρασκευή) δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Η απόκλιση στα φορολογικά έσοδα διπλασιάστηκε σε 1,5 δισ. ευρώ μέσα σε έναν μόνο μήνα (από 770 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο). Οι δαπάνες συγκρατήθηκαν, αλλά λόγω στάσης πληρωμών η οποία στην περίπτωση των δημόσιων επενδύσεων είναι πρωτόγνωρη και -κάποιοι την ερμηνεύουν ως σημάδι νέας περικοπής του προϋπολογισμού.

Ποιος είναι, όμως, ο λογαριασμός του μνημονίου;

*Σχεδόν 10 δισ. ευρώ «στράγγιξε» η κυβέρνηση από μισθούς, συντάξεις, αμυντικές, επενδυτικές και καταναλωτικές δαπάνες. Πρόκειται για την «εύκολη» λύση που γίνεται εφικτή με μία νομοθετική πράξη, αλλά «χτυπά» τις πιο ευάλωτες ομάδες.

*Αμφίβολη είναι όμως η εξοικονόμηση των 3,2 δισ. ευρώ από την επιχορήγηση ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομειακών δαπανών αλλά και των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ. Αντιθέτως, εκφράζονται φόβοι για διόγκωση των ελλειμμάτων που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια.

*Χειρότερα είναι τα πράγματα στα έσοδα, που θα έπρεπε φέτος να «αβγατίσουν» κατά 13 δισ. ευρώ. Στα ταμεία έφτασε μέρος ή το σύνολο από τις έκτακτες εισφορές 2 δισ. ευρώ (σε εισοδήματα, εταιρείες, από την προηγούμενη περαίωση), αναμένεται να έρθουν με μήνες καθυστέρηση οι εισπράξεις του ΕΤΑΚ (180 εκατ. ευρώ) και πιθανώς τα 1,75 δισ. ευρώ από την ενοποίηση της φορολογικής κλίμακας και τους φόρους στην περιουσία.

*Τα δύσκολα αρχίζουν με τους έμμεσους φόρους. Από τα 2,2 δισ. ευρώ που θέλει να λάβει επιπλέον από τον ΦΠΑ, έφτασαν το πρώτο εξάμηνο τα 240 εκατ. ευρώ. Από τα 3,4 δισ. ευρώ των επιπλέον ειδικών φόρων (τσιγάρα, αλκοόλ, είδη πολυτελείας, ΔΕΗ κ.λπ.) μόλις 870 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά τη φοροδιαφυγή η κυβέρνηση αναπροσδιόρισε τον στόχο είσπραξης εσόδων από τα πρόστιμα του ΣΔΟΕ σε 500-700 εκατ. ευρώ, έναντι 1,25 δισ. ή και παραπάνω που έλεγαν επισήμως στελέχη της ρίχνοντας την ευθύνη στους εφοριακούς και στη Δικαιοσύνη. Οσο για την εισφοροδιαφυγή, τα έσοδα του ΙΚΑ μειώθηκαν το πρώτο εξάμηνο κατά 668 εκατ. ευρώ, του ΟΑΕΕ κατά 60 εκατ. ευρώ και 300 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το 2009, ενώ η ανεργία καλπάζει.

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tony avatar
  tony 12/09/2010 22:07:09

  Ε με τι ασχολείστε και εσείς?
  Σιγά το πρόβλημα, λες και δεν έχουμε τον Γιώργο, τον μέγα Γεώργιο, τον κολοσο του δανεισμού, να το λύσει.
  Τελικά δηλαδή πόσα λείπουν?
  80-100 δισεκατομμύρια 150 σιγά τι λείπει.
  Θα στείλουμε τον Γιώργο θα τραβήξει πέντε δέκα υπογραφές εκεί και έληξε.
  Εσείς ψηφίζετε τον κολοσο και μην φοβάστε τίποτα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.