#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/04/2012 10:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στο Μνημόνιο και τα φωτοβολταϊκάΤην τύχη των μισθών των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα ακολουθήσουν απ’ ό,τι φαίνεται και οι αγοραίες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά.

Αν και ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος μιλώντας χθες σε ημερίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το πολυσυζητημένο πρόγραμμα «Ηλιος» έθεσε ως εθνική προτεραιότητα τις επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, φαίνεται ότι δέχεται ισχυρές πιέσεις από τη γερμανική πλευρά να μειώσει τις ταρίφες των φωτοβολταϊκών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υφυπουργός Ενέργειας της Γερμανίας, Γιούργκεν Μπέκερ δήλωσε στο εν λόγω συνέδριο, ότι οι ταρίφες των φωτοβολταϊκών είναι πολύ υψηλές στην Ελλάδα και προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Ηλιος» κρίνεται απαραίτητη η μείωσή τους μέχρι να φτάσουν στα επίπεδα της Γερμανίας. Ανέφερε δε ότι οι τιμές αγοράς της «πράσινης» ενέργειας στην Ελλάδα είναι έως 29 λεπτά ανά κιλοβατώρα ακριβότερες σε σχέση με τη Γερμανία, όπου η κυβέρνηση προχώρησε πρόσφατα σε μειώσεις.

Δεν μπορούμε, υποστήριξε, να μελετήσουμε εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, παρά μόνο ως χρήσιμο συμπλήρωμα στην επέκταση του δικού μας δυναμικού από ανανεώσιμες πηγές. Εάν αγοράσουμε στις ελληνικές τιμές, πρόσθεσε, τότε το κόστος για τους Γερμανούς καταναλωτές θα εκτιναχθεί.

Ο ίδιος, βέβαια, συμφώνησε πως το πρόγραμμα αποτελεί την οδό για να βοηθηθεί η οικονομική ανόρθωση της Ελλάδας, ενώ, κατέληξε λέγοντας ότι η Γερμανία θα πρέπει πρώτα να επενδύσει στη δική της παραγωγή ηλιακής ενέργειας, προτού προχωρήσει σε εισαγωγές -μπορεί, πάντως, η εισαγωγή ηλιακής ενέργειας να αποτελέσει επιλογή για τη χώρα του μακροπρόθεσμα, αλλά, το «Ηλιος» δεν πρέπει, κατά την άποψή του, να υποκαταστήσει την επέκταση της Γερμανίας σε αυτόν τον τομέα.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Ετινγκερ δήλωσε ότι στο νέο πρόγραμμα κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για την κατασκευή ενεργειακών διασυνδέσεων περιλαμβάνονται και έργα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, η διασύνδεση με Ιταλία και με Δυτικά Βαλκάνια.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μείωσης των τιμών αγοράς της ενέργειας από φωτοβολταϊκά, δήλωσε ότι αυτό έχει ήδη γίνει για τα φωτοβολταϊκά και ότι για τις άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ δεν προβλέπεται σε αυτή τη φάση αλλαγή του πλαισίου. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι όλα τα θέματα θα τεθούν στο διάλογο με τους φορείς της αγοράς που έχει ήδη ξεκινήσει.

Την ίδια στιγμή, το ΥΠΕΚΑ θέτει σε δημόσια διαβούλευση τον ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδας μέχρι το 2050, που προβλέπει επενδύσεις ύψους μέχρι και 63 δισ. ευρώ σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και κάλυψη των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ έως και 100%!

Αίσθηση πάντως έχει προκαλέσει η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της γερμανικής εταιρίας φωτοβολταϊκών συστημάτων Pairan, Dieter Schmitt για το χθεσινό συνέδριο.

«Παρακολούθησα με πολύ μεγάλη προσοχή τις ομιλίες του ΕΈλληνα υπουργού Περιβάλλοντος, του Ευρωπαίου επιτρόπου για την Ενέργεια και του Γερμανού υφυπουργού Περιβάλλοντος για το πρόγραμμα “Ηλιος” και δεν έγινα σοφότερος… έμαθα μονάχα ένα πράγμα διά στόματος του Γερμανού υφυπουργού: ότι πρακτικά το ενδεχόμενο εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη Γερμανία από οποιαδήποτε ξένη χώρα δεν υπάρχει πουθενά στη γερμανική ενεργειακή ατζέντα μέχρι το 2020, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο Γερμανός φορολογούμενος(!)

Από τους υπόλοιπους παρισταμένους άκουσα ξανά τα ίδια ευχολόγια και τις ίδιες οραματικές τοποθετήσεις, ωστόσο, τίποτε δεν ειπώθηκε επί της ουσίας. Κινούμαστε με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς σε μια αγορά φωτοβολταϊκών που είναι έτοιμη εδώ και καιρό να προσφέρει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αξιοποιώντας τον ήλιο και δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Ομως, είμαστε κολλημένοι ακόμη στην αφετηρία ενός μεγαλεπήβολου, αλλά ασαφούς σχεδίου».

 Μιχάλης Μυγιάκης στον "Ελεύθερο Τύπο"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. katalytikos avatar
  katalytikos 04/04/2012 10:48:51

  HELIOS: Σανίδα σωτηρίας για τη Γερμανική βιομηχανία φωτοβολταϊκών!!
  http://envthink.blogspot.com/2012/04/helios.html
  Όσο για τον ενεργειακό road map μέχρι το 2050, οπότε όλη η ηλεκτροπαραγωγή θα είναι από ΑΠΕ μόνο δυο ερωτήσεις:
  Τί θα συμβεί μια νύχτα , χωρίς αέρα εάν χρειασθεί για εθνικούς λόγους να έχουμε διαθέσιμη όλη την εγκατεστημένη ισχύ??
  Τι χρειάζονται οι έρευνες για υδρογονάνθρακες (φυσικό αέριο, πετρέλαιο κλπ), αφού τα σενάρια δεν τους λαμβάνουν υπόψη???

  • ERASMUS avatar
   ERASMUS @ katalytikos 04/04/2012 12:34:42

   Η ιστορία για κάλυψη των αναγκών κατα 100% με τις ΑΠΕ είναι τουλάχιστον αστεία....

 2. ERASMUS avatar
  ERASMUS 04/04/2012 12:15:17

  Μερικές φορές είναι χρήσιμο να καταλαβαίνουμε όχι μόνο τι λέει κάποιος αλλά και τι υπονοεί μέσα από τα λόγια του
  Το πρόγραμμα Ήλιος απ’ ότι λένε ανέρχεται σε 10.000 ΜW.Όμως το ποσοστό διείσδυσης των ΑΠΕ στο δίκτυο δεν μπορεί να ξεπερνάει το 20% σε σχέση με τους άλλους παραγωγούς( για την προστασία του ρεύματος από τις απότομες διακυμάνσεις που παρουσιάζουν οι ΑΠΕ , όχι για άλλο λογο). .Έτσι αφού τα υπάρχοντα εργοστάσια στην Ελλάδα είναι περίπου 10.000 ΜW, μπορούν να απορροφηθούν μόνο 2000 ΜW από ΑΠΕ στο δίκτυο .Αυτός είναι και ο λόγος που το πρόγραμμα, απ ότι έχω διαβάσει, είναι χωρισμένο σε δυο κομμάτια το πρώτο περιορίζεται στα 2000 ΜW και το δεύτερο που είναι τα υπόλοιπα 8000 ΜW
  Αυτήν την εποχή για το πρόγραμμα έχουν δείξει ενδιαφέρον για μεγάλες μονάδες μόνο σε κομμάτια του ηπειρωτικού κορμού της Ελλάδας ( στην Πεντέλη από την εκκλησία της Ελλάδας , Μεγαλόπολη , Πτολεμαΐδα και νομίζω ο δήμος Κοζάνης )
  Απορίας άξιο βέβαια γιατί δεν ασχολούνται με το θέμα οι περιοχές με την μεγαλύτερη καταμετρημένη ηλιοφάνεια στην Ευρώπη που είναι η Ρόδος και η Κρήτη και κάποια άλλα νησιά που όπου και η παραγωγή των πανελ θα είναι πολλαπλάσια από τις άλλες περιοχές και η απόσβεση της επένδυσης θα είναι απίστευτα πιο γρήγορη ????
  Γιατί όπως είπε , εμμέσως πλην σαφώς ,ο Γκίντερ Ετινγκερ δεν υπάρχουν γραμμές να μεταφέρουν το ρεύμα
  Και για την ακρίβεια νομίζω ότι εννοεί αυτόνομες γραμμές προς το εξωτερικό ,που δεν μπορούν να μπλέκονται με το Ελληνικό δίκτυο . ( Κάτι περίπου σαν το πρόγραμμα του θέλανε να κάνουν στην ΣΑΧΑΡΑ και θα πήγαινε με απευθείας γραμμές στην Ιταλία και μετά στην ΕΥΡΩΠΗ )
  H φωτοβολταικη KWh πληρώνεται σήμερα στον παραγωγό της 6 φορές πιο ακριβά από οποιοδήποτε παραγωγό άλλης μορφής ενεργείας. Αυτός είναι και ο λόγος που ΟΛΟΙ οι καταναλωτές πληρώνουν το τέλος ΑΠΕ για να καλύψουν αυτήν την τεράστια διαφορά τιμής και για να θησαυρίζουν οι μάγκες παραγωγοί από φωτοβολταικα στην πλάτη του καθένα μας.

  Όμως οι Γερμανοί δεν είναι πρόβατα σαν εμάς ………

  Ζητάνε μείωση της τιμής της φωτοβολταικης τουλάχιστον στο μισό
  Αν γίνει αυτό ο χρόνος απόσβεσης των παραγωγών θα πάει από τα περίπου 5 στα 10 χρόνια ( δηλαδή ζήσε Μάη μου !!!! )

  Συνοψίζοντας λοιπόν, έμένα μου φαίνεται, ότι οι Γερμανοί θέλουν από το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ και την Ελλάδα τα εξής

  1. Τσάμπα οικόπεδα στην Ελλάδα , δηλαδή τσάμπα χώρο και ΤΣΑΜΠΑ ΚΑΥΣΙΜΟ ( τον ήλιο )
  2. Τσάμπα γραμμές μεταφοράς ( αφού θα τις πληρώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση)
  3. Πρώτα να προχωρήσουν σε ανάπτυξη των δικών τους φωτοβολταικων και ότι μείνει από ισχύ να το πάρουν από εμάς άρα απροσδιόριστη ισχύ απορρόφησης, με ότι μπορει να σημαίνει αυτό στους επενδυτές
  4. Τσάμπα τιμή για να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές τους ενώ οι Έλληνες να πληρώνουν το ΤΕΛΟΣ ΑΠΕ για να πηγαίνει φτηνό ρεύμα στους Γερμανούς καταναλωτές
  5. Οι εταιρίες εγκατάστασης προφανώς θα είναι γερμανικές και οι εγκαταστάτες Γερμανοί ( σιγά μην πάρουν Έλληνες!! )

  Αν συμπληρώσουμε και το ότι στην λειτουργία ενός συμβατικού εργοστασίου απασχολούνται καμιά 200 εργαζόμενοι ενώ η αντίστοιχη φωτοβολταικη εγκατάσταση δεν απαιτεί πάνω από 10 ………………………….

  Το συμπέρασμα που μου βγαίνει εμένα αβιαστα είναι ότι ψάχνουν για…….. χαζούς ( άλλη λέξη θα έλεγα ....... αλλά αστο καλύτερα … )

 3. Superfrog avatar
  Superfrog 04/04/2012 12:45:48

  Μα αυτό δεν είναι το πρόγραμμα; Να φτιάξουν φωτοβολταϊκά πάρκα, σε χώρους που θα τους δώσουμε τσάμπα και μετά να μας πουλάνε το ρεύμα σε προκαθορισμένη "πράσινη" τιμή;

  Γιατί δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι θα παράγουμε ρεύμα και θα το πουλάμε στη Γερμανία, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει το κατάλληλο δίκτυο μεταφοράς από εδώ ως τη Γερμανία. Που να να πούμε ότι το φτιάχνουμε και το δίκτυο (ποιος θα το πληρώσει;), δε θα έχει πολύ μεγάλες απώλειες, συν τα όποια τέλη θα ζητάει η κάθε χώρα από την οποία θα διέρχεται το ρεύμα; Άρα το κόστος για κάτι τέτοιο είναι απαγορευτικό.

  Άρα εμείς θα αγοράζουμε αυτό το "πράσινο" ρεύμα, σε τιμή πολύ υψηλότερη από αυτή που έχουμε τώρα. Και θα έρθουν και βιομηχανίες να επενδύσουν στη χώρα μας, για να πληρώνουν ακριβό "πράσινο" ρεύμα...

  Φυσικά τη νύχτα το ρεύμα θα παράγεται από τα εργοστάσια που έχουμε τώρα, λες και μπορεί ένα τέτοιο εργοστάσιο να ανοίγει και να κλείνει όποτε θέλουμε και άμεσα αν πχ έχουμε συννεφιά...

  Το όλο πρόγραμμα είναι μια ακόμα κοροϊδία και μάλιστα απίστευτου μεγέθους και κόστους για όλους μας. Καμία ανάπτυξη δε πρόκειται να γίνει από κάτι τέτοιο, και ο τελικός σκοπός του είναι να μετατραπεί ο απλός Έλληνας πολίτης, σε απλό Έλληνα καταναλωτή.

  • Dexi Extrem avatar
   Dexi Extrem @ Superfrog 04/04/2012 13:57:28

   Τα ηλεκτρικά δίκτυα διανομής είναι διασυνδεδεμένα μεταξύ τους. Μέσω αυτών εισάγουμε και εξάγουμε ενέργεια. Σαφώς και μπορούμε να εξάγουμε ενέργεια στη Γερμανία. Όχι όμως σε αυτή την τιμή.

   • ERASMUS avatar
    ERASMUS @ Dexi Extrem 04/04/2012 15:33:21

    Τα νησιά στην Ελλάδα δεν είναι διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό σύστημα.Μεταξύ χωρών όντως υπάρχουν διασυνδέσεις αλλά απέχουν πάρα πολύ στο να αντέξουν το ρεύμα για το ποιο μιλάμε.Στις υπάρχουσες συνθήκες είναι αδύνατο να γίνει μεταφορά 10000 MW στην Γερμανία

 4. Dexi Extrem avatar
  Dexi Extrem 04/04/2012 13:49:29

  Το θέμα των Φ/Β πάρκων αποδεικνύει περίτρανα άλλη μια τύπου χρηματιστηρίου εξαπάτηση του ελληνικού λαού από το ΠΑΣΟΚ. Αφού είπε αρκετές φανφάρες για την πράσινη ανάπτυξη και επιχειρηματολόγησε με το εξωφρενικό "θα καθόμαστε και τα Φ/Β θα δουλεύουν για μας" οδήγησε τους ευκολόπιστους και αγράμματους Έλληνες να δανειστούν για την επένδυση σε Φ/Β. Βέβαια για να γίνει αυτό έπρεπε να υπερτιμηθεί η τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας και έτσι η ΔΕΗ αγόραζε σε τιμή πενταπλάσια τουλάχιστον από την τιμή που πουλούσε, χρεώνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιπλέον οι εγκαταστάσεις επιδοτήθηκαν με κρατικά χρήματα σε ποσοστά της τάξης του 40%. Επιπλέον οι εγκαταστάσεις, εισαγόμενες γαρ, ήταν και είναι ακόμη υπερβολικά υπερτιμημένες, οδηγώντας σε υπερχρέωση του κράτους. Απόδειξη ότι τα τελευταία τρία χρόνια το κόστος εγκατάστασης έπεσε στο 1/3 του αρχικού. Δηλαδή κάποιος που έκανε επένδυση 600 χιλιάδων, σήμερα την κάνει με 200. Άρα αυτός που θα ξεχρέωνε σε 10 χρόνια έχασε ήδη. Το ζητούμενο είναι ότι ή θα ανέβει το τιμολόγιο της ΔΕΗ για να στηρίξει μια καθαρή αλλά ακριβή παραγωγή ή θα πέσει η τιμή αγοράς της καθαρής ενέργειας από Φ/Β ώστε να γίνει βιώσιμη η επιχείρηση. Σε κάθε περίπτωση κάποιοι θα κλαίνε. Ή θα κλαίνε οι πολλοί(καταναλωτές) ή οι λίγοι(παραγωγοί).

 5. juliet avatar
  juliet 04/04/2012 13:52:48

  Βέβαια όλοι τρέχανε να τοποθετήσουν φωτοβολταΐκά για να κάθονται και να εισπράττουν.

 6. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 05/04/2012 01:38:02

  Το μήνυμα είναι σαφές:

  Του Έλληνα καταναλωτή ο τράχηλος
  ζυγόν υπομένει, και μάλιστα, μεγάλον
  ενώ του Γερμανού κανείς δεν τον αγγίζει.

  Ως εδώ, λοιπόν, και με τις "πράσινες" παπαριές.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.