Στουρνάρας προς Τσίπρα: "Πάμε να διαπραγματευτούμε μαζί τη μείωση του χρέους"
26/03/2014 13:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στουρνάρας προς Τσίπρα: "Πάμε να διαπραγματευτούμε μαζί τη μείωση του χρέους"

«Νέους φόρους δεν θα βάλουμε με τίποτε. Αν θα δείτε και στο νέο κείμενο του Μνημονίου προβλέπεται πως αν πετυχαίνουμε τους στόχους θα έχουμε περιθώριο ακόμα και να μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές...».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στον ΣΚΑΙ στην πρώτη συνέντευξη μετά την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα. Παράλληλα, ο υπουργός έριξε το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα καλώντας τον να πάνε μαζί να διαπραγματευτούν τη μείωση του ελληνικού χρέους. Κάλεσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να βρεθούν μαζί του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στο μεθεπόμενο Eurogrοup, όταν και θα ανοίξει η συζήτηση για την μείωση του χρέους, προκειμένου να πειστούν πως το μοναδικό “κλειδί” για την επίτευξη αυτού του στόχου της χώρας μας είναι η διασφάλιση του πλεονάσματος και για τα επόμενα χρόνια και η τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα.

Τόνισε πως από εδώ και στο εξής οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα θα εστιάζονται σε αναπτυξιακά μέτρα, ενώ πρόσθεσε πως όσο πετυχαίνει η χώρα τους δημοσιονομικούς στόχους που της έχουν τεθεί, τόσο θα αυξάνεται η δυνατότητα της κυβέρνησης να μειώνει τους υφιστάμενους φορολογικούς συντελεστές.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και στα όσα τελικώς συμφωνήθηκαν, λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι εκπρόσωποι των εταίρων και δανειστών μας, ενώ ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο να ζητούν ακόμα περισσότερα μέτρα, τελικώς αντιλήφθηκαν πως η ελληνική πλευρά είχε δίκιο όταν μιλούσε για πρωτογενές πλεόνασμα και απεδέχθησαν ακόμα και τη διανομή μέρους αυτού ως κοινωνικό μέρισμα.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης πως το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ουσιαστικά μια λογιστική εγγραφή και πως επετεύχθη χάρη στην μη πληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε πως αυτό το πλεόνασμα οφείλεται κατά τα δύο τρίτα στη δραστική μείωση των κρατικών δαπανών και μόνον κατά το ένα τρίτο στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, στην αύξηση των φόρων, ενώ παραδέχθηκε πως το επίπεδο των κρατικών δαπανών δεν μπορεί να μειωθεί πολύ ακόμα, σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης όμως μπορεί, καθώς υπάρχουν ακόμα κρατικοί οργανισμοί που λειτουργούν με κόστος υπερβολικό και ανεπίτρεπτο.

Ερωτηθείς κατά πόσον η ελληνική πλευρά έχει αναλάβει “κρυφές δεσμεύσεις” οι οποίες, όπως καταγγέλει η αντιπολίτευση, θα δημοσιοποιηθούν μετά τις ευρωεκλογές ως ένα είδος “μυστικού Μνημονίου”, ο κ. Στουρνάρας απάντησε πως μετά από σχεδόν 8 μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων με την Τρόικα η κυβέρνηση πέτυχε να πείσει για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της και αυτό αποτυπώθηκε και στην τελική συμφωνία

“Η βιωσιμότητα του χρέους στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα χέρια μας, στις αποκρατικοποιήσεις, στα φορολογικά έσοδα, στην τήρηση των δεμεύσεων. Η περαιτέρω μείωση του χρέους θα είναι μια επιβράβευση των μέχρι σήμερα προσπαθειών μας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Στουρνάρας επέμεινε στην παλαιότερη δήλωσή του πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπερφορολόγηση, λέγοντας ότι στο σύνολό τους τα φορολογικά έσοδα στη χώρα μας είναι – σε ποσοστό – χαμηλότερα του μέσου όρου της ΕΕ. Ξεκαθάρισε δε πως η αξιοπιστία της κυβέρνησης επιβεβαιώνεται καθημερινά, σε αντίθεση με αυτή της αντιπολίτευσης που συνεχώς καταγγέλει και συνεχώς διαψεύδεται από την πραγματικότητα...

Ο υπουργός αρνήθηκε και την “κατηγορία” πως στην επίτευξη πλεονάσματος συνέβαλε το γεγονός ότι επίτηδες καθυστερούν να εκδοθούν συντάξεις δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων. Δήλωσε μάλιστα πως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: το υπ. Εργασίας λαμβάνει μέτρα για να μειωθεί η “ουρά” των συντάξεων.

Επίσης τόνισε πως και για το 2015 η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί, κανένα λόγο να πιστεύει ότι μπορεί να ανατραπεί αυτή η θετική πορεία που έχει ήδη χαραχτεί, αν και παραδέχθηκε πως οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι μεν φιλόδοξοι, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην πιστεύουμε ότι θα τους πετύχουμε.

Ερωτηθείς για το κατά πόσον το επίδομα αλληλεγγύης θα παραμείνει σε ισχύ για πολύ καιρό ακόμα, ο υπουργός απάντησε πως είναι νωρίς να μιλήσουμε γι’ αυτό και πως σε τελική ανάλυση ως φόρος θα παραμείνει για όσο χρειαστεί ώστε να πετυχαίνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους.

Στην ερώτηση τι θα γίνει με τα ακίνητα, ο κ. Στουρνάρας απάντησε πως στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει το θέμα του υπολογισμού της υπεραξίας με πιθανότερο όρο να μην ισχύει αυτή για ακίνητα άνω των 20 ετών.

Για το αν θα παραμείνει σε ισχύ και ο φόρος ακίνητης περιουσίας, ο υπουργός ήταν κάθετος: “Όλη η Ευρώπη έχει τέτοιο φόρο και εξάλλου το ποσοστό του φόρου αυτού στην Ελλάδα είναι μικρότερο του μέσου όρου της ΕΕ, είναι ένας φόρος δίκαιος!”

Ενώ ως προς το τι σκέφτεται να κάνει η κυβέρνηση για τις αντικειμενικές τιμές απάντησε: “Όταν ομαλοποιηθεί η αγορά, τότε θα το δούμε. Γίνονται πωλήσεις κάτω από την αντικειμενική πλέον, αλλά ζητώ την κατανόηση του κόσμου, από το 2014 και μετά θα προσπαθήσουμε να εξομαλύνουμε ό,τι μπορούμε”.

Για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως είναι κάτι που εμείς παραγγείλαμε στον ΟΟΣΑ και πρέπει να γίνει για να απαλλάξουμε την οικονομία από καρτέλ και αγκυλώσεις. “Δεν είναι ένα βάρος που μας επιβλήθη, αλλά κάτι που πρέπει να γίνει, είναι εξάλλου προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης”.

Για το πόσες δόσεις έχουμε ακόμη να λάβουμε απάντησε πως ακόμα 9 δισ. ευρώ είναι η δόση του Μαΐου και μετά τελειώνει το πρόγραμμα από την ΕΕ. Μετά τον Μάιο μένουν άλλα 9 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ μέχρι τον Μάιο του 2016.

Ως προς την έξοδο της χώρας στις αγορές τόνισε πως μέχρι τον Μάιο του 2015 είμαστε καλυμμένοι, μετά για τον επόμενο χρόνοι είμαστε υπό προϋποθέσεις καλυμμένοι. Μετά θα μπορούμε να βγούμε στις αγορές...

Ξεκαθάρισε πάντως πως ήδη είμαστε σχεδόν έτοιμοι να βγούμε στις αγορές, έστω δοκιμαστικά, μάλλον όμως όχι πριν τις ευρωεκλογές.

Και κατέληξε λέγοντας: “Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος είναι στριμωγμένος, αλλά από το 2014 θα εξομαλύνεται η κατάσταση, τα δυσκολότερα, τα επώδυνα είναι πίσω μας...”

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ελλην π.- avatar
  ελλην π.- 26/03/2014 15:30:16

  .Καλά, τα εκσυγχρονιστικά Πασόκια οταν είναι για εξαπάτηση του κοινού δεν πιάνονται με τίποτε. Μάλλον γι' αυτό ο Σαμαράς έβαλε το Στουρνάρα σ' αυτή τη θέση... Φαντάσου να του απαντήσει τώρα ο Δραγασάκης, αφού είσαι τόσο διαλλακτικός φίλε Giannis, έλα εσύ μαζί μου όταν θα 'μαι εγώ ΥΠΟΙΚ με τον Τσίπρα Πρωθυπουργό, να πάμε στο Σόιμπλε να διαπραγματευτούμε μαζί εκείνο το Forget it, που σου είπε για το κούρεμα του χρέους και μετά να εξηγήσουμε στον Ελληνικό λαό τι θα πάθει και για πόσες γενιές, αν ο Σόιμπλες επιμείνει να του πληρώνουμε για το χρέος περισσότερα απ' όσα μας περισσεύουν κάθε χρόνο και ο λαός το αποδεχτεί...(Μη βιώσιμο γαρ)

  • Hunter avatar
   Hunter @ ελλην π.- 26/03/2014 16:30:18

   Δεν θα μας περισσεύει τίποτε όσο έχουμε 1.000.000 μανδαρίνους στο δημόσιο, φοροδιαφυγή 60%-100%, τις αμαρτωλές ΔΕΚΟ όλες κρατικές και τα επαγγέλματα "κλειστά" εν έτει 2014... Και δεν μας φταίει κανένας Σόιμπλε για αυτήν την κατάσταση που υπάρχει εδώ και 40 χρόνια!

   • Θρίαμβος avatar
    Θρίαμβος @ Hunter 26/03/2014 18:25:37

    Και δε χρειάζεται να αποκρατικοποιηθούν όλες. Αρκεί να ξεφορτωθούμε τη ΔΕΗ και ό,τι έχει να κάνει με ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές και ύδρευση για να σωθούμε.

    • Κυθήριος avatar
     Κυθήριος @ Θρίαμβος 26/03/2014 19:25:39

     Άμα ξεφορτωθείς την ύδρευση θα μπλέξεις χειρότερα...

     • Θρίαμβος avatar
      Θρίαμβος @ Κυθήριος 27/03/2014 00:54:05

      Μα πότε ζημίωσε κάποιος λαός με τις μαζικές ιδιωτικοποιήσεις? Ποτέ...

   • ελλην π.- avatar
    ελλην π.- @ Hunter 26/03/2014 18:36:11

    Nαι αλλά 40 χρόνια που υπάρχει αυτή η κατάστση δεν ήρθε κανένας να μας διαλύσει και τα υπόλοιπα, ούτε κινδύνεψε η Αμερική να πάθει χειρότερα απο το 1929. Και δεν χρεώθηκε η Ιταλία με 2 τρίς επειδή εμείς είχαμε δύο Δ.Υ. στη θέση του ενός. Και δεν πρόκειται να σβηστεί το χρέος της Ιταλίας αν εμείς απολύσουμε όλους τους Δ.Υ. Κι αν δεν λυθεί το θέμα του χρέους της Ιταλίας , της Ισπανίας, Πορτογαλίας , Ιρλανδίας, Γαλλίας και των υπολοίπων, δεν πρόκειται ποτέ η Νότια Ευρώπη να δει ανάκαμψη για να δούμε και μείς, ουτε η Βόρεια θα αντέξει πολύ με στασιμοπληθωρισμό. Και δεν κατάλαβαν αυτοί οι σοφοί εταίροι, οτι αντί να σφάζουν τους Ελληνες μικρομεσαίους και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, έπρεπε απλά το 2009 να πουν στους Ελληνες πολιτικούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που τώρα τους αποκαλούν κλέφτες ,ψεύτες ,αναξιόπιστους και διεφθαρμένους, οτι θα τους αφήσουν χωρίς 1 ευρώ αν μέχρι το Μάρτη του 2010 δεν έχουν μείνει μόνο 200.000 Δ.Υ. στο Ελληνικό κράτος? Και τώρα που τους το λές εσύ φίλε Hunter γιατί δεν λένε τίποτε επ αυτού, αρκεί να τους στέλνουμε τα "συμφωνηθέντα"? Σε βάζω σε σκέψεις ίσως... '

    • Hunter avatar
     Hunter @ ελλην π.- 26/03/2014 19:36:48

     Τους Έλληνες μικρομεσαίους και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους κατέσφαξε η ύπαρξη ενός εκατομμυρίου δημοσίων υπαλλήλων που "πρέπει" να πληρωθούν στην ώρα τους καθώς και τα "δωράκια" 100-150 χιλιάδων που πρέπει να πάρουν φεύγοντας... Ρήμαξε η μεσαία τάξη, οι μισθοί πήγανε στα 400 Ευρώ για 8ωρο, οδηγήθηκε ενάμιση εκατομμύριο κόσμος στην ανεργία ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και μόνο για να μην απολυθεί κανείς δημόσιος υπάλληλος που μπήκε ρουσφετολογικά και δεν έχει καν αντικείμενο! Έως τώρα αυτοί πληρώνονταν με δανεικά τα οποία φυσικά καλούμασταν να αποπληρώσουμε εμείς οι υπόλοιποι, τώρα τα δανεικά τελείωσαν και προκειμένου να συνεχίσουν να πληρώνονται θα πρέπει τα υπόλοιπα εννιά εκατομμύρια να μπούνε στα μνημόνια και να πληρώνουν χαράτσια.. Μίλησες για 30 χώρες. Πες μας πόσες από αυτές φταίνε επειδή από το 1974 και μετά ο κάθε Έλληνας βουλευτής έβαζε και από 250 άτομα στο δημόσιο... Πληρώνουμε πάνω από ένα εκατομμύριο μισθούς σε 850.000 φυσικά πρόσωπα (οι μισθοί είναι παραπάνω γιατί υπάρχουν διπλοθεσίτες και τριπλοθεσίτες). Χρειαζόμαστε το πολύ 350.000! Τόσους χρειαζόμαστε το πολύ, βάσει πληθυσμού και μελετών που έχουνε γίνει, ώστε να λειτουργεί το δημόσιο μια χαρά. Εάν φύγουν από τον κόρφο μας τουλάχιστον οι 500.000 παραπανίσιοι μισθοί (ούτως ή άλλως δεν έχουνε καν αντικείμενο ούτε προσφέρουν κάτι) τότε έχουμε: 500.000 x 2.500 (μ.ο μεικτά) επί 14 (μισθούς) = 17,5 Δις ετησίως!!! Γλιτώνουμε 17,5 Δις ετησίως τη στιγμή που μπαίνουμε στα μνημόνια όλος ο λαός για δόσεις 1,5 και 2,5 Δις ανά πεντάμηνο!!! Χώρια τις συντάξεις και τα εφάπαξ που θα γλιτώσουμε! ΔΕΝ προσφέρουν τίποτε αυτές οι παραπανίσιες 500.000. Σε κανέναν. Δεν έχουν καν αντικείμενο! Δουλειές που στο εξωτερικό τις κάνει ένας δημόσιος υπάλληλος, στην Ελλάδα τις "σπάνε" σε τρεις υπαλλήλους για να φαίνεται τάχα ότι έχουνε αντικείμενο. Αυτό είναι το μέγα κόλπο του Ανδρέα και της "αλλαγής"... Θα μου πεις, τι να κάνουνε αυτές οι 500.000 άμα απολυθούνε;;; Ότι κάνουνε εκεί και οι υπόλοιποι "κοινοί θνητοί": ψάχνουν για δουλειά...

     • Π.Κ. avatar
      Π.Κ. @ Hunter 26/03/2014 20:14:06

      Αυτή είναι φίλε μου η αλήθεια που δεν ΤΟΛΜΑ κανένας πολιτικός να την πει γιατί φοβάται το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ για την καρέκλα. Όλοι οι πολιτικοί από τη μεταπολίτευση και μετά ήταν ΚΡΑΤΙΣΤΕΣ με μοναδική έννοια τα ψηφαλάκια και όχι η ΧΩΡΑ. Η πλάκα...είναι ότι και τώρα στο πιο κρίσιμο υπουργείο(διοικ.μεταρρύθμισης) τοποθετήθηκε ένας υπουργός με....βαρύ όνομα αλλά δείχνει περισσότερο κρατιστής και από τον Μανιτάκη. Η χώρα για να σωθεί πρέπει να μαζέψει το κράτος και με σύγχρονο ευρωπαικό φορολογικό σύστημα να έρθουν επενδύσεις, ώστε να αναπτυχθεί ο Ιδιωτικός τομέας που πλήρωσε τη νύφη για τα ρουσφετάκια των κρατιστών πολιτικών μας. Δυστυχώς η κρατικίστικη αντίληψη συνεχίζετε και τώρα και κάποιοι από εμάς που είμαστε ΔΕΞΙΟΙ από πολλά χρόνια βλέπουμε αντί για μια ΦΙΛΛΕΛΕΥΘΕΡΗ πολιτική μια πολιτική που αρμόζει στο πάλαι παλαιό σοβιέτ.

     • ελλην π.- avatar
      ελλην π.- @ Hunter 26/03/2014 21:41:36

      Αν γλιτωναμε εμείς τα 17,5 δις ετησίως φίλε Hunter θα είχες δίκιο. Ομως αυτή τη στιγμή που μιλάμε, κάποια δις που "γλιτώνουμε εμείς" κόβοντας πχ. απ την υγεία μας, καταλήγουν ενα μέρος στη Γερμανία και ένα άλλο (μαύρο) μέρος τους και πάλι στην Ελβετία και τα Κέυμαν μέσω των "εθνικών προμηθευτών" των υπουργείων μας, όπως τα 300 δις των δανείων των Τσοχαντζαραίων. Οταν οι αρμόδιοι πολιτικοι των κυβερνώντων κομμάτων συγκεντρώνουν στα βρώμικα χέρια τους τα χρήματα απο τον ιδρώτα και το αίμα μας και ο νόμος τους συγκαλύπτει απόλυτα για να τα διαθέτουν όπως αυτοί θέλουν (αφού τους ψηφίσαμε=τους δώσαμε λευκή επιταγή σου λένε). Για να γίνουν όλα αυτά τα ωραία που περιγράφεις αναγκαία συνθήκη είναι τα κυβερνήσαντα κόμματα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ να μην ξαναδούν εξουσία. Αν αυτή η συνθήκη αποδειχτεί και ικανή, ίσως ανατείλλει μια καινούρια μέρα για το Εθνος. Με τα κυβερνήσαντα κόμματα ξανά στην εξουσία με οιαδήποτε "συγκυβέρνηση" μην ελπίζεις. Ηδη προεκλογικά προσλαμβάνουν κι άλλους απο πόρτες και παράθυρα, αρκει να επανεκλεγούν...

     • Θρίαμβος avatar
      Θρίαμβος @ Hunter 27/03/2014 00:50:52

      Και είναι σε όλους γνωστό πως επειδή αυτοί οι 500.000 κηφήνες κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό οπότε τα τρων εκεί και αποφεύγουν συστηματικά και εξολοκλήρου να πληρώνουν ασφ. εισφορές και φόρους στην Ελλάδα, το ΣΥΝΟΛΟ των 17,5 δις χάνεται κάθε χρόνο από τα ταμεία της πατρίδας μας. Είναι ένα διαρκές και επαχθέστατο έγκλημα εναντίον του μέλλοντος της χώρας.

     • Επιφανιος avatar
      Επιφανιος @ Hunter 27/03/2014 12:19:37

      εαν συνυπολογισεις τα κλειστα επαγγελματα και τα επαγγελματα που ζουν απο την καταναλωση των ΔΥ οι ΔΥ υπαλληλοι στην Ελλαδα ειναι γυρω στα 4.990.000

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.