Στουρνάρας: Δεν σκέφτηκα ούτε δευτερόλεπτο να εγκαταλείψω τη θέση μάχης
28/05/2014 20:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στουρνάρας: Δεν σκέφτηκα ούτε δευτερόλεπτο να εγκαταλείψω τη θέση μάχης

«Ούτε για ένα δευτερόλεπτο δεν σκέφτηκα να εγκαταλείψω τη θέση μάχης που υπηρετώ για την οικονομία. Και λυπάμαι -εγώ πολιτικός δεν είμαι- που μια ανθρώπινη αντίδρασή μου, δημιούργησε λάθος εντυπώσεις. Προχωράμε μπροστά, με αποφασιστικότητα, για να μετατρέψουμε το ταχύτερο δυνατό την ανάκαμψη σε βιώσιμη ανάπτυξη«.

Με τη φράση αυτή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σβήνει προς το παρόν τα σενάρια αντικατάστασής του στον ανασχηματισμό καθώς άλλωστε είναι δύσκολο να βρεθεί ο επόμενος υπουργός που θα αναλάβει τον δύσκολο ρόλο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στον ΣΕΒ αναφέρθηκε στις θυσίες του ελληνικού λαού και στην αποσόβηση της χρεοκοπίας. «Χάρη στις προσπάθειες και τις θυσίες όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, η κυβέρνηση κατόρθωσε: Πρώτον, να αποσοβήσει τον υπαρκτό, όπως επιβεβαιώθηκε και από τα πρόσφατα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, κίνδυνο για άμεση έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη την κρίσιμη περίοδο του καλοκαιριού του 2012. Δεύτερον, να διασφαλίσει τη σταθερότητα και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Αυτές είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για την επίτευξη βιώσιμων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης.

Εκτιμώ ότι τόσο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών όσο και αυτό των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελλάδα επιβεβαίωσε ότι ο ελληνικός λαός επιθυμεί να διαφυλάξει αυτή τη σταθερότητα ως κόρην οφθαλμού, ώστε να μην διακυβευθούν τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών.

Έθεσε επίσης τους στόχους της Ελλάδας το επόμενο διάστημα και τις προτεραιότητες οι οποίες είναι: «Η πρώτη είναι η οριστική επίλυση του ζητήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, για το οποίο το Eurogroup δεσμεύτηκε με απόφασή του το Νοέμβριο του 2012. Οι δεσμεύσεις αυτές επαναλήφθηκαν με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο από τους εταίρους μας στη συνεδρίαση του οργάνου στις 5 Μαΐου. Η σχετική απόφαση, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup της 5ης Μαΐου, θα ληφθεί στο πλαίσιο του περιοδικού ελέγχου της ελληνικής οικονομίας το φθινόπωρο, και αφού περατωθούν οι ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) των συστημικών ευρωπαϊκών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη διαπραγμάτευση σε μια Ευρώπη, όπου φαίνεται να ενισχύονται εν πολλοίς αντιλήψεις μη συμβατές με την ευρωπαϊκή ιδέα περί αλληλεγγύης και αμοιβαιότητας. Η επερχόμενη απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ως πράξη αναγνώρισης των προσπαθειών του ελληνικού λαού, αναμένεται να επαναφέρει στο προσκήνιο τη σημασία και τη δυναμική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μεγαλύτερο οικονομικό και πολιτικό εγχείρημα της σύγχρονης ιστορίας, αναχαιτίζοντας έτσι τα φαινόμενα εσωστρέφειας. Οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος αναμένεται να απελευθερώσουν πόρους και να συμβάλουν και στην επίτευξη της δεύτερης βασικής προτεραιότητας της κυβέρνησης. Η προτεραιότητα αυτή είναι η ολική επαναφορά της χώρας σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά που θα αυξήσει την απασχόληση, μέσα από τη θεμελίωση ενός εξωστρεφούς, βιώσιμου και ανταγωνιστικού αναπτυξιακού προτύπου. Τους βασικούς άξονες αυτού του προτύπου παρουσίασε ο πρωθυπουργός πριν λίγες μέρες. Το πρότυπο αυτό θα απελευθερώνει σταδιακά όλες τις δημιουργικές δυνάμεις τις χώρας και θα μας επιτρέπει προσεκτικά και μεθοδικά, να εξαλείφουμε τα πλέον επώδυνα από εκείνα τα έκτακτα μέτρα, που επέβαλαν οι κρίσιμες δημοσιονομικές συνθήκες που αντιμετώπισε η πατρίδα μας.

Έδωσε επίσης στοιχεία για την ανάκαμψη της οικονομίας λέγοντας: «Χάρη στις υπερπροσπάθειές τους, οι Έλληνες πέτυχαν το ακατόρθωτο. Μετατρέψαμε τα δίδυμα ελλείμματα, δηλαδή το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που μας στοιχειώνανε για δεκαετίες, σε πλεονάσματα. Εξαλείψαμε δηλαδή τα πρωτογενή αίτια της υπέρ-χρέωσής μας. Αν μάλιστα κάποιος ανατρέξει στην μελέτη Public Expenditure Report του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου του Απριλίου 2014, στον πίνακα 2 των παραρτημάτων και αναζητήσει τα κυκλικά διορθωμένα πρωτογενή αποτελέσματα της Ελλάδας, θα διαπιστώσει ότι η χώρα μας μέσα σε τέσσερα χρόνια (2010-2013) πέτυχε δημοσιονομική διόρθωση ίση με 19,4% του ΑΕΠ. Αυτό το στοιχείο από μόνο του είναι ενδεικτικό της τεράστιας προσαρμογής που πραγματοποιήθηκε. Δεν υπάρχει νομίζω, παράδειγμα χώρας που πέτυχε κάτι αντίστοιχο σε τόσο μικρή χρονική περίοδο. Στον ίδιο πίνακα περιλαμβάνονται προβλέψεις για τα κυκλικά προσαρμοσμένα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα μέχρι το 2019: Σε όλα τα έτη τα πλεονάσματα αυτά υπερβαίνουν τους στόχους που έχουμε θέσει στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Από αυτό προκύπτει μια σημαντική διαπίστωση: από τώρα και στο εξής ο σημαντικότερος παράγοντας για μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης. Per mare per terram λοιπόν, με μεταρρυθμίσεις, με τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, με ιδιωτικοποιήσεις, με την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και με κάθε άλλο διαθέσιμο μέσο πρέπει να επιδιωχθεί η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στο δυνητικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξής της. Με την επίτευξη πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος 0,8% του ΑΕΠ το 2013 σε σχέση με τον αρχικό μηδενικό στόχο, και με την προβλεπόμενη και φέτος υπερ-απόδοση σε σχέση με τον αντίστοιχο στόχο, μπορούμε να πούμε ότι πάνω από το 85% της βελτίωσης που απαιτείται στο πρωτογενές ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης, ώστε να μειωθεί το χρέος σημαντικά μέχρι το 2020, έχει ήδη επιτευχθεί. Το δε υπόλοιπο 15% αναμένεται να επιτευχθεί, σύμφωνα και με την σημαντική διαπίστωση που έγινε παραπάνω, με την επαναφορά της οικονομίας σε θετικούς και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, με τις μεταρρυθμίσεις που προωθούμε και τις θετικές επιπτώσεις τους στα δημοσιονομικά αποτελέσματα, και κυρίως, με τις αλλαγές στη φορολογική διοίκηση, η οποία έχει πολλά, μα πάρα πολλά, περιθώρια βελτίωσης».

Ακόμη ο κ. Στουρνάρας τόνισε: Στο πεδίο των ελαφρύνσεων λάβαμε ήδη τα πρώτα στοχευμένα μέτρα, ως αποτελέσματα της καλύτερης, από την αναμενόμενη, δημοσιονομικής επίδοσης, όπως:

Η διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Η θεσμοθετημένη από 1η Ιουλίου φέτος μείωση κατά 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και εργαζόμενους.

Η θεσμοθετημένη μείωση πολλών φόρων υπέρ τρίτων που επιβάρυναν επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Η αποφυγή εισφοράς 0,5% επί του τζίρου σε όλες τις επιχειρήσεις που συμπεριλαμβανόταν σε προηγούμενη συμφωνία με τους εταίρους μας, προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, η οποία θα επιβάρυνε σημαντικά το κόστος των επιχειρήσεων.

Η χορηγηθείσα δυνατότητα σε χιλιάδες επιχειρήσεις, υπό προϋποθέσεις, να μην προκαταβάλουν το ΦΠΑ, που δεν έχουν εισπράξει ακόμη.

Η σημαντική μείωση του ύψους των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου (κατά 50% εντός του 2013 ή κατά 4,7 δις ευρώ).

Η αύξηση των επιστροφών φόρων που το πρώτο τετράμηνο του 2014 διαμορφώθηκαν στα 906 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε πολύ υψηλότερα επίπεδα τόσο έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου (που ήταν 325 εκατ. ευρώ) όσο και έναντι του στόχου (που ήταν 475 εκατ. ευρώ).

Ο τριπλασιασμός του ποσού επιστροφής ΦΠΑ, προς επιχειρήσεις (κυρίως εξαγωγικές), το 2013 (1,6 δισ. ευρώ) σε σχέση με το 2012 (0,5 δισ. ευρώ), με σημαντική βελτίωση του αριθμού των διεκπεραιωμένων σχετικών υποθέσεων (13.000 το 2013 σε σχέση με 8.000 το 2012)

Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 29/05/2014 12:47:44

  «Ούτε για ένα δευτερόλεπτο δεν σκέφτηκα να εγκαταλείψω τη θέση μάχης που υπηρετώ για την οικονομία". Όντως, έχει διασφαλίσει την σταθερότητα...της κλεπτοκρατίας. Επιτεύγματα Παπακ-Στουρνάρα (Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ) 1) την 3-ετία 2010-2013 η κατανάλωση απορρόφησε το 90% του εισοδληματος: δλδ, ούτε 1 ευρώ δεν αποταμιεύθηκε για το μέλλον. 2) οι καταθέσεις μειώθηκαν κατλα 111 δις (τέλη του 2009-2013). μειώνονται 2 δις/μήνα έκτοτε (ΕΛΣΤΑΤ). 3) με το PSI του ολετήρα βενιζέλου τα ταμέια έχασαν 28 δις. Χαριστική βολή στην αξιοπιστία του ελλαδικού κρατικού μορφώματος. αν δείτε αγορές ομολόγων από έλληνες να μου γράψετε. 4) ακόμα και ο τουρισμός έχασε ~5% εισοδηματικά, και ας παν να λένε ό,τι θέλουν. 350 ξενοδοχειακές μονάδες έκλεισαν λόγω ταμέιου... ΔΙΕΚΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
  αφήστε τα. πόνος, ακόμα και η ουγκάντα έχει καλύτερους. 5) κάθε χ΄ρονο η τραπεζική χρηματοδότηση μειώνεται κατά μέσον όρο 5% περίπου. 6) 25 ιδιωτικές τράπεζες καταστ΄ραφηκαν και κρατικοποιήθηκαν (ιδιοκτησία του ΤΧΣ), δίχως να αποζημιωθούν οι μέτοχοι!. 7) οι υπόλοιπες 4 τράπεζες, πέραν των 42 δις που έχουν καταβληθεί, έχουν ανάγκη από 7-20 δις. ξέρετε ποιοί τα χρεώθηκαν; oh yes, you guessed it! τα κορόϊδα, ο "κυρίαρχος" λαός... 8) Στοιχεία της ΤτΕ΄συσσωρευτικά, οι απώλεια ανταγωνιστικότητας παριορίστηκε στο 10% την 4-ετία αυτή (98η και τώρα 117η, αν δεν κάνω λάθος, ανάμεσα σε 148 κράτη). 9) μόνο οι συρρίκωνση των εισαγωγών, οχι γιατί αντικαταστάθηκαν από εγχώρια προίόντα -το μόνο που παράγουμε είναι χοντρά ψεμματα- αλλά γιατί δεν υπάρχει ρευστό, ιδιωτικό ή επιχειρηματικό. 10) 20% υποχώρησε η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία της ελληνικής οικονομίας. σε μερικούς κλαδους όπως το εμπόριο, τις κατασκευές 30 και 60% αντίστοιχα! δλδ ΚΑΤΑΣΡΟΦΗ! 11) λαδοι όπως οι κλωστουφαντουργία μείωσαν 50% την παραγωγή τους ενώ ο βαθμός χρήσης του εργατικού δυναμικού υποχώρησε από 71% το 2009 σε 66% . κατά τα άλλα φταίνε οι "υψηλοί" εργαστικοί μισθοί. 12) στα ακίνητα οι τιμές μειώθηκαν πάνω απο 40% γενικά... ΚΑΙ ΟΜΩΣ. η δημόσια κατανάλωση διατηρήθηκε στα προ του 2009 επίπεδα. δεν θα αναφερθώ στο χρέος που έιναι ~417 δις (συμπερλαμβάνεται το χρεος της ΤτΕ (52 δις περίπου) των εμπορικών τραπεζών (71 δις περίπου), των δημοσίων επιχειρήσεων και ΟΤΑ (20 δις περίπου) και των υποχρεώσεων προς τους άμεσους επενδυτές και και των θυγατρικών επιχειρήσεων (7.5 δις). 13) 2,5 εκατ έλληνες βρίσκονται κάτω του ορίου φτώχειας, 3,5 εκατ. έλληνες είναι κοινωνικά αποκλεισμένοι, δλδ ζουν με τεράστιες στερήσεις και δεν έχουν σταθερή εργασία. Σημειωτέον πως σύμφωνα με τα στοιχέια της ΤτΕ το 50% των φτωχών ελλήνων έχουν εισόδημα κάτω των 4000 ευρώ ετησίως. 14) επιδείνωση του δημογραφικού. οι θάνατοι ξεπερνούν τις γεννήσεις πλέον και η μετανάστευση νέων, των πιο παραγωγικών ηλικιών, είναι εφιαλτική.
  ευτυχώς όμως που έιμαστε στο ευρώ και έχουμε τέτοιους "εταίρους".
  Ναι, κ. στουρναρα, και λοιποί. πρέπει να είστε ευχαριστημένοι. έχετε επιτελέσει αξιοθαύμαστο έργο...

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Νίκος Αργεάδης 29/05/2014 12:48:46

   "οι απώλεια ανταγωνιστικότητας..." η απώλεια, ντε...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.