#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/11/2012 16:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στουρνάρας: Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τη χώρα“Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τη χώρα” και “πρέπει να σκεφτούμε πώς θα αξιοποιήσουμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία” είπε  ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου, τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνεδρίασης του Eurogroup.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η αξιοπιστία της χώρας βρίσκεται στο ζενίθ, αλλά "πρέπει να την διατηρήσουμε ως κόρην οφθαλμού".

Ο υπουργός δε θέλησε να αναφερθεί με λεπτομέρειες στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, η ρύθμιση μάλιστα, θα βγει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αλλά σε ότι αφορά τη συμμετοχή και την επιτυχία του σημείωσε, «Είναι εθελοντική, αλλά πρέπει να πετύχει. Είναι θέμα αξιοπιστίας της χώρας. Είναι πατριωτικό καθήκον η επαναγορά χρέους».

Αναφερόμενος στις λεπτομέρειες της συμφωνίας για το ελληνικό χρέος, είπε ότι όλα τα μέτρα που αποφασίστηκαν για τη μείωση του ελληνικού χρέους συμποσούνται σε 20 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ σε σχέση με την πρόβλεψης βάσης το 2012, ενώ υπογράμμισε πως η επόμενη δόση θα εκταμιευτεί μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου.

Αναλυτικά για τη δόση των 44 δισ. ευρώ, είπε ότι τα 33,4 θα εκταμιευθούν έως τις 13 Δεκεμβρίου και τα υπόλοιπα σε 3 δόσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

Είπε επίσης ότι ένα κομμάτι των ληξιπρόθεσμων θα πληρωθεί μέχρι τέλος του έτους και τα υπόλοιπα θα καταβληθούν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.

Για το θέμα της ρευστότητας στην αγορά ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι όλοι οι φορείς θα οριστικοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αύριο θα υπογραφούν μνημόνια κατανόησης με τα υπουργεία για τα ληξιπρόθεσμα.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι μεγάλο μέρος από τα 80 δισ. που βγήκαν στο εξωτερικό έχουν επιστρέψει στη χώρα.

Ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε ότι τα χρήματα της επαναγοράς, δηλαδή τα 10 δισ. ευρώ ή όσα χρειαστούν για την επαναγορά δεν είναι μέσα στη δόση των 44 δισ, είναι πρόσθετα ποσά που θα προστεθούν στο χρέος και θα πληρωθούν με την ανάλογη επιβάρυνση που έχουν τα δάνεια.

Για τη διαδικασία της επαναγοράς χρέους, είπε πως αυτή θα είναι εθελοντική. Όταν ρωτήθηκε ειδικά για τα ασφαλιστικά ταμεία είπε ότι θα ήθελε να αποφασίσουν μόνα τους αν θα συμμετάσχουν ή όχι.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε την ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων «που έχουν καθυστερήσει εδώ και πολλά χρόνια», όπως είπε, σημειώνοντας ότι ήταν το μοναδικό σημείο που δέχθηκε κριτική η Ελλάδα στο Eurogroup.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αν το 2014 υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, το επιτόκιο στο πρώτο δάνειο θα μειωθεί περαιτέρω (στο Eurogroup συμφωνήθηκε η μείωση σε Euribor 3 μηνών + περιθώριο 0,50%, από Euribor 3 μηνών + περιθώριο 1,5% προηγουμένως).

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει Plan b σε περίπτωση που δεν επιτύχει το πρόγραμμα της επαναγοράς τόνισε:"Υπάρχει plan b αν δεν πετύχει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων», ωστόσο δε θέλησε να πει περισσότερα.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νικήτας Αποστόλου avatar
  Νικήτας Αποστόλου 29/11/2012 00:01:52

  Με βάση την υφιστάμενη και σήμερα νομοθεσία τα διαθέσιμα κεφάλαια των Ασφαλιστικών Ταμείων τοποθετούνται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος και επενδύονται σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου μέσω του Κοινού Κεφαλαίου.Το ενεργητικό του Κοινού Κεφαλαίου επενδύεται υποχρεωτικά άμεσα και αποκλειστικά σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου.(Α.Ν. 1611/1950, Ν.2216/1994, Ν.3586/2007 Ν.2469/1997).
  Ήδη είναι ορατός ο κίνδυνος τα 208 ασφαλιστικά μας ταμεία που πριν το PSI είχαν ΟΕΔ ονομαστικής αξίας 17,3 δις ευρώ και με το "κούρεμα" του PSI υπέστησαν ζημία 7,3 δις ευρώ, τώρα με την επαναγορά θα τους απομείνουν λιγότερα από 3 δις ευρώ.
  Για αυτό το μέγιστο αυτό κακούργημα που έγινε (και μάλλον με την επαναγορά θα τελειωθεί) σε βάρος των συνταξιούχων και ασφαλισμένων όλης της χώρας δεν στοιχειωθετείται ποινικό αδίκημα !
  Κύριε Στουρνάρα είναι πατριωτικό καθήκον τα ΔΣ των ταμείων να οδηγήσουν τα Ταμεία σε μια τέτοια οικονομική καταστροφή?
  Ποιό διεστραμένη αντίληψη του πατριωτικού καθήκοντος δεν μπορώ να φανταστώ.
  Οι πολιτικοί και οι Τραπεζίτες είχαν διασφαλίσει την ατιμωρησία των!
  Ο Νομικός Κόσμος της χώρας που είναι! Ανύπαρκτος ! Τόσα χρόνια δεν έβλεπε οτι αυτές οι ρυθμίσεις σε συνάρτηση με την πορεία του δημοσίου χρέους που οδηγούσαν!
  Ο Καθηγητές των Πανεπιστημίων μας και οι θεωρητικοί του "φιλελευθερισμού" που κόπτονταν "για την απελευθέρωση της κίνησης των κεφαλαίων", για την "απελευθέρωση της αγοράς από τις κρατικές επεμβάσεις" δεν τα βλέπαν την κρατική παρέμβαση! Βλέπαν μόνο ως απελευθέρωση το να μην έχει κανείς ομόλογα και να πουλά αέρα και να τα αγοράζει μετά από δέκα μέρες σε μικρότερες τιμές και έτσι να ληστεύει την κοινωνία?
  Οι βουλευτές όταν τους έρχονταν το 1994 και το 1997 να ψηφίσουν τους τελευταίους από τους ανωτέρω νόμους δεν έβλεπαν τι ψήφιζαν?
  Οι δημοσιογράφοι τι έκαναν για να ενημερώσουν την κοινή γνώμη πάνω στο θέμα αυτό και κυρίως τα υποψήφια θύματα?

 2. kosmasindikopleustis avatar
  kosmasindikopleustis 29/11/2012 01:02:07

  Πλάκα μας κάνει ο Στουρνάρας. Είδε κανέναν έξω στο δρόμο να κορνάρει για τη μεγάλη "εθνική νίκη"; Από τσαντίλα μπορεί... έχουν σπάσει τα νέυρα όλων

 3. Κωνσταντίνος avatar
  Κωνσταντίνος 29/11/2012 01:10:46

  "... τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τη χώρα"
  Δεν ξέρω τι εννοεί με τη λέξη "χώρα" ο Στουρνάρας αλλά για την Πατρίδα και το Λαό μας τα δύσκολα άρχισαν εδώ και 3 περίπου χρόνια

 4. ΝΕΚΚ avatar
  ΝΕΚΚ 29/11/2012 13:45:07

  Αντε να αρχισουν λιγο τα δυσκολα γιατι πολυ χαλαρωσαμε...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.