Στις πλάτες της Ελλάδας η κόντρα ΔΝΤ - ΕΕ
06/03/2014 10:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στις πλάτες της Ελλάδας η κόντρα ΔΝΤ - ΕΕ

Σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών του ΔΝΤ με τις Βρυξέλλες αλλά και σε ξεκάθαρη πλέον εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, έχει μετατραπεί η διαπραγμάτευση τρόικας – κυβέρνησης. Ο νέος κύκλος συζητήσεων που έληξε στις 2 τα ξημερώματα στο υπουργείο Οικονομικών δεν είχε ούτε αυτή τη φορά θετική κατάληξη καθώς το ζήτημα των τραπεζών παραμένει άλυτο, παρά το γεγονός ότι έχει κατατεθεί από πλευράς Γ. Στουρνάρα η πρόταση για απεμπλοκή της διαδικασίας. Η πρόταση προβλέπει:

Την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests που διενεργήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος. Τον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών. Οποια τράπεζα θέλει να προχωρήσει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) και εάν δεν συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια από την ΑΜΚ, να χρησιμοποιήσει κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Και τέλος, οι ελληνικές τράπεζες να έχουν στη διάθεσή τους ίσο χρόνο με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, για τις οποίες οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίησή τους θα γίνουν γνωστές τον Νοέμβριο, μετά την ολοκλήρωση των stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι τροικανοί, με πρώτο και καλύτερο τον Πολ Τόμσεν αρνούνται προς το παρόν αυτή τη διαδικασία, γι’ αυτό κι έχει τιναχτεί στον αέρα η διαπραγμάτευση.

«Διαφωνούμε με το ΔΝΤ όχι μόνο στο ποσό αλλά και στον χρόνο που χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες για ανακεφαλαιοποιηθούν. Σεβόμαστε την θέληση του ΔΝΤ να μείνει στον έλεγχο των τραπεζών χωρών σε πρόγραμμα, αλά πρέπει να το λύσει με την ΕΚΤ. Δεν θέλουμε να γίνει η Ελλάδα πεδίο επίλυσης των διαφορών τους» δήλωσε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «αυτό που θέλει η ελληνική πλευρά είναι ίση μεταχείριση, δηλαδή όσο χρόνο πάρουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες μετά τα stress tests της ΕΚΤ να πάρουν και οι ελληνικές. Ο κ. Τόμσεν επιμένει σε λίγους μήνες (λιγότερο από εξάμηνο)».

Σε ότι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων, το ίδιο στέλεχος έλεγε τα ξημερώματα της Πέμπτης ότι είναι πολύ φιλόδοξη η εκτίμηση για επίτευξη της συμφωνίας ως το Eurogroup της Δευτέρας, χαμηλώνοντας έτσι τον πήχη των προσδοκιών για μια επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Ο ίδιος ωστόσο δεν απέκλεισε τη συμφωνία αμέσως μετά το Eurogroup, ούτε το ενδεχόμενο επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα την προσεχή Τετάρτη. Για τα δημοσιονομικά ο ίδιος ανέφερε ότι η τρόικα έχει αποδεχθεί «σε πολύ μεγάλο βαθμό» ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2014.«Και για το 2015 τα δικά μας στοιχεία δείχνουν ότι ή δεν υπάρχει κενό ή είναι πολύ μικρό» τόνισε.

Πάντως, αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει στην Αθήνα η επιμονή της τρόικας σε ζητήματα που δεν αφορούν την ελληνική οικονομία άμεσα. Όπως για παράδειγμα η επιμονή στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που θεωρείται κανονικό «ρουσφετάκι» σε επιχειρηματίες με τους οποίους συνδιαλέγεται κρυφά η τρόικα. Ούτε μπορούν να καταλάβουν την εμμονή γύρω από θέματα όπως το γάλα, τα φάρμακα ή το ψωμί καθώς ενώ έχουν δοθεί από την ελληνική πλευρά εναλλακτικές προτάσεις, η τρόικα δεν θέλει να ακούσει τίποτε, ούτε καν τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς. Χαρακτηριστικό είναι το «επεισόδιο» του Αδωνι Γεωργιάδη με τον Πολ Τόμσεν καθώς ο δεύτερος επέμενε ότι στο θέμα των μεταρρυθμίσεων υγείας δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε, όταν ουσιαστικά έχει διαλυθεί από τα θεμέλια το ΕΣΥ και ξαναφτιάχνεται από την αρχή, με τα όποια λάθη έχουν γίνει.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. GEORGE SPOROS avatar
  GEORGE SPOROS 06/03/2014 12:34:03

  Κύριοι της ΝΔ
  Πετάξτε τις γραβάτες,συκώστε μανίκια και σκεφτήτε πως
  θα φτιάξετε μια οικονομία της αγοράς κα μια κοινωνία που γεννά
  "ανθρώπους" που είναι πρόθυμοι να αναλάβουν επιχειρηματικές προσπάθειες.
  Χωρίς νέα εργοδοσία δεν γεννιούνται θέσεις απασχόλησης.
  Αποδείξτε πως είστε ελεύθεροι άνθρωποι και όχι κοράκια.
  Με μέτρα καταστολής, καμιά οικονομία και κοινωνία δεν πάει μπροστά.

 2. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 06/03/2014 12:54:11

  "Ούτε μπορούν να καταλάβουν την εμμονή γύρω από θέματα όπως το γάλα, τα φάρμακα..." Ελάτε τώρα! που δεν καταλαβαίνουν . ¨Ετσι όπως (τα) πάει τα πράγματα η κυβέρνηση, σε λίγο θα τα ελέγχουν ΟΛΑ μα ΟΛΑ λιγές πολυεθνικές. Πείτε αντίο στους μικρομεσαίους. Αυτό θα είναι και το τέλος του Ελλαδικού κράτους -ίσως και της κοινωνίας μας- έτσι όπως το διαμόρφωσε η ξενοπληρωμένη κάστα των παρασίτων με τα Ελληνικά ονόματα και τις ξένες συνειδήσεις. Για να λέμε την σκάφη σκάφη... Μας τρομοκρατούν ΟΛΟΥΣ, ειδικά τους συνεπείς με τη φορολογία τους αλλά ΤΙΠΟΤΑ με τς λίστες. Φυσικά περιέχουν (και) τα αφεντικά τους... Το δημόσιο συνεχίζει να δουλειει ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ! Μας υπερφορολογεί, όχι ως ποσσοτό του εισοδήματός μας αλλά ξεκαρφωτα, όπως κατέβει του κάθε κρατικοδίαιτου κομισσάριου. Ούτε η μαφία στη ΝΥ δεν σου στέλνει χαράτσια (προστασίας). Έχουν κάποια τιμή, Αυτοί εδώ είναι ΑΤΙΜΟΙ. Επειδή είναι κέφτες και επιδή διαπλεκοντια με κέφτες ΜΑΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ. Αυτή είναι η δημοκρατία τους... Έχουν σπάσει για παντα την εμπιστοσύνη του πολίτη σε ένα ΔΙΚΑΙΟ κράτος. Μην απορείτε γιατί η ΧΑ ανεβαίνει αντί να κατεβαίνει. Έχουν δώσει πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην πιο διεφθαρμένη κρατική δομή, την εφορία, αλλά με τις λίστες ΤΙΠΟΤΑ, κλεφτουριά ανίκανη! Εξοντώνονουν την μεσαία τάξη -σιγά μην δεν το έκαναν, τα εισοδήματά τους δεν προέρχονται πλέον 100% από την Ελλάδα αλλά από τους ξένους που τους δανείζουν αλλά που τα χρεώνουν σε ΟΛΟΥΣ μας- και έτσι εξοντώνουν την Ελλάδα. Για πια ανάπτυξη μιλάμε ; Φίλος ήθελε να ανοίξει ανώνυμη εταιρία και οι κρατικοδίαιτοι μαφιόζοι ζήτησαν 5000$ (έτσι λέει ο νόμος τους). Την άνοιξε με έδρα το Delaware σε λίγες ώρες και με 150$ στην αίτηση. Νομίζω πως βοούμε επί ώττων μη ακουόντων. ΜΑΤΑΙΑ, γι' αυτό και ο κόσμος είναι εξοργισμένος, και δυστυχώς θα εκφράσουν την οργή τους με άσχημο τρόπο. Τέλος, η μέθοδος του κοινωνικού κατακερματισμού θα γίνει μπούμερανγκ, να με θυμάστε, όταν θα ξεκινήσουν τα επεισόδια της δικης μας πλατείες "ανεξαρτησίας". Αργεί ακόμα αλλά μάλλον κατά εκεί τραβά. Αν δεν συνέλθουν ΣΥΝΤΟΜΑ στην κυβέρνηση, θα έχουμε άσχημες εκπλήξεις ξεκινώντας από τις ευρωεκλογές, και πάμε...

  • sender avatar
   sender @ Νίκος Αργεάδης 06/03/2014 13:33:21

   Καλά τα λέτε.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Νίκος Αργεάδης 06/03/2014 17:38:43

   Ειδικά αναφορικά με το γάλα, να μην κάνει με τίποτα πίσω η κυβέρνηση. Σε μια συγκυρία που πρέπει εκ νέου να αυξήσουμε την παραγωγή μας, δεν θα «εκτελέσουμε» τους κτηνοτρόφους μας, χάριν των γερμανικών και ολλανδικών συμφερόντων (που βρήκαν ευκαιρία να εκβιάσουν μέσω της Τρόικας, τώρα που γυρίζει).

 3. Ιπτάμενο Χαλί avatar
  Ιπτάμενο Χαλί 06/03/2014 13:44:54

  ''O Πολ Τόμσεν επέμενε ότι στο θέμα των μεταρρυθμίσεων υγείας δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε...'' Γιατί δίκιο δεν έχει; Δεν εξολοθρεύονται αρκετοί. Σύμφωνα με τις εισηγήσεις του, θα έπρεπε να είχαμε απαλλαγεί από πολύ περισσότερους ώστε να πάει μπροστά επί τέλους η χώρα. Να του το τραβήξει το αυτί του Γεωργιάδη. Μισές δουλειές κάνει....

 4. Naruto avatar
  Naruto 06/03/2014 22:22:08

  Προς το antinews γιατί τρία στα τέσσερα σχόλια μου βγάζει αποτυχία σύνδεσης;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.