#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/03/2012 21:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στην κόψη του ξυραφιού το PSI(Ανανεωμένο).  Αγωνιώδεις προσπάθειες να πείσουν όλο τον κόσμο ότι το PSI πάει καλά, κάνει το οικονομικό επιτελείο, ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι και τόσο ρόδινη όσο φαίνεται. Ο Βενιζέλος από το Reuters έκανε λόγο για θετικό κλίμα, προειδοποίησε ότι όσοι δε συμμετάσχουν θα υποστούν μεγαλύτερη ζημιά και είπε ότι καλύτερη προσφορά δεν μπορεί να τους γίνει.

Όλο το στοίχημα είναι αν θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής ευθύνης σε περίπτωση που η συμμετοχή δεν είναι μεγάλη. Το καλύτερο σενάριο είναι να συμμετάσχουν στο κούρεμα ομολογιούχοι που θα ξεπερνούν το 80% έτσι ώστε να φανεί ο εθελοντικός χαρακτήρας του εγχειρήματος.

Εάν δεχθούν να συμμετάσχουν επενδυτές που έχουν τα 2/3 (118 δισ. ευρώ) των 177 δισ. ευρώ των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, τότε αυτά τα 2/3 θα ψηφίσουν υπέρ της ενεργοποίησης των CACs και το PSI θα είναι επιτυχές.

Η ελληνική συμμετοχή στο PSI προσεγγίζει τα 70 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 35% του συνόλου των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή ιδιωτών. Οι εγχώριες τράπεζες κατέχουν ομόλογα ύψους 45 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 23 δισ. ευρώ κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα τελευταία όμως έχουν ήδη αρχίσει να αντιδρούν στο κούρεμα. Για παράδειγμα το ταμείο των Δημοσιογράφων και το ΤΣΜΕΔΕ δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν θα δεχθούν το κούρεμα.

Δύο ταμεία έχουν ήδη συμφωνήσει, πρόκειται για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ). Τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να έχουν απαντήσει ως την Τετάρτη. Εάν κουρευτεί το σύνολο των ομολόγων οι απώλειες θα φθάσουν τα 12 δισ.

Εν τω μεταξύ, δώδεκα τράπεζες, επενδυτικά κεφαλαία και ασφαλιστικοί οργανισμοί που συμμετέχουν στην επιτροπή του IIF (Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου) εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων.

Πρόκειται για τις Allianz, Alpha Bank, Axa, BNP Paribas, CNP Assurances, Commerzbank, Deutsche Bank, Eurobank EFG, Greylock Capital Management, ING Bank, Intesa San Paolo και Εθνική Τράπεζα.

Τα ομόλογα που έχουν αυτές αντιστοιχούν σε 90 δισ. ευρώ.

Μέχρι την Παρασκευή, πάντως, το PSI θα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, όπως και η ελληνική οικονομία.

Κατά 53% το κούρεμα των ομολόγων των ασφαλιστικών Ταμείων

Κατά 53% θα απομειωθούν τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν τα ασφαλιστικά Ταμεία, στο ύψος δηλαδή του «κουρέματος» που προβλέπεται από τη γενικότερη συμφωνία του ελληνικού κράτους με τους ιδιώτες ομολογιούχους.

Το ζήτημα απασχόλησε την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και στην οποία εξετάστηκαν το σύνολο των λεπτομερειών και τεχνικά θέματα που αφορούν το «κούρεμα» των ομολόγων. Στη σύσκεψη, συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης και οι διοικητές όλων των ασφαλιστικών Ταμείων.

Στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών Ταμείων, βρίσκονται ελληνικά ομόλογα αξίας 21 δισ. ευρώ, των οποίων η αξία μετά την απωμείωση θα υπολογίζεται στα 11 δισ. Ομόλογα αξίας 7 δισ. ευρώ αγοράστηκαν απευθείας από τα Ταμεία, ενώ τα υπόλοιπα 14 δισ. ευρώ είναι καταθέσεις των Ταμείων στη Τράπεζα της Ελλάδος τα οποία επενδύθηκαν εν συνεχεία σε ομόλογα.

Για όσα ασφαλιστικά Ταμεία χρησιμοποιήσουν στο εξής ομόλογα του Δημοσίου σαν εγγύηση για το δανεισμό τους από τις Τράπεζες, (ρέπος), η αξία των ομολόγων αυτών θα υπολογίζεται στο 25% της ονομαστικής τους αξίας.

Οσον αφορά στην αναπλήρωση των απωλειών των Ταμείων έχει προβλεφθεί στο νόμο του Μνημονίου η αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, με συνδυασμό ακίνητης περιουσίας, μετοχών καταθέσεων και άλλων πόρων. Ομόλογα διαθέτουν όλα τα Ταμεία εκτός από το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ).

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θετικά αντέδρασαν στη ρύθμιση, μετά από συνεδριάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Οι Financial Times

«Στην κόψη του ξυραφιού» βρίσκεται η επιτυχία της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων με τους ιδιώτες πιστωτές αναφέρουν σε δημοσίευμά τους και οι Financial Times εξηγώντας ότι υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες για το βαθμό συμμετοχής των ομολογιούχων.Επικαλούμενη πηγές με γνώση των εξελίξεων, η εφημερίδα αναφέρει ότι η διαδικασία του PSI ξεκίνησε με αργό ρυθμό, ενώ οι σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης προσπαθούν να συγκεντρώσουν τους μη θεσμικούς ομολογιούχους. Σημειώνεται επίσης ότι ακόμα και Έλληνες επενδυτές εμφανίζονται διστακτικοί να υπογράψουν άμεσα.
Άνθρωποι κοντά σε ομολογιούχους που συμμετέχουν στο PSI προειδοποιούν μέσω των Financial Times ότι αν δεν ευοδωθεί η διαδικασία η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να κηρύξει στάση πληρωμών που θα πλήξει όλους τους πιστωτές. Τονίζεται ότι με συμμετοχή κάτω του 66% δε θα μπορούν να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης και επομένως το PSI θα κατέρρεε.
Σημειώνεται ότι αν και όλοι οι εμπλεκόμενοι δηλώνουν βεβαιότητα ότι όλα θα ολοκληρωθούν κατ’ ευχή, κανείς δεν είναι πρόθυμος να μαντέψει το βαθμό συμμετοχής των ομολογιούχων. Η εφημερίδα μεταφέρει δηλώσεις του Τσαρλς Νταλάρα ότι πρόκειται για την πιο μεγάλη και περίπλοκη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους που έχει γίνει, επομένως είναι λογικό για τους επενδυτές να θέλουν λίγο χρόνο για να εξετάσουν όλες τις λεπτομέρειες.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 05/03/2012 17:02:57

  Κακοφωνίξ, καλομελέτα κι έρχεται (η επαλήθευση των προβλέψεών σου)!

 2. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 05/03/2012 17:16:17

  Μυστική έκθεση του IIF που βγήκε στη δημοσιότητα ανεβάζει το κόστος για το σύστημα μιας "άτακτης" ελληνικής χρεοκοπίας σε 1,3 ΤΡΙΣ ευρώ.

  Το μπαζούκας έγινε τακτικό πυρηνικό όπλο.

  Ποιος έχει τα κότσια να εκβιάσει τους εκβιαστές;
  Ποιος μπορεί να το κραδαίνει χωρίς να τρέμει και να απαιτεί ΟΛΙΚΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ;

  Οr else...

  • franc avatar
   franc @ αλλενάκι 05/03/2012 19:44:02

   Τόσα περιπου τύπωσε ως τώρα η FED. Ακουσε κανένας τίποτε για πληθωρισμό στις ΗΠΑ?
   Επομένως ή θα μας τα δίνουν λίγα-λίγα κάθε φορά που θα χάνουμε το στόχο, ή θα αναγκαστούν να τα τυπώσουν όλα μαζί όπως οι Αμερικάνοι για να μην διαλυθουν κι αυτοί μαζί μας και έτσι θα είμαστε η 2η διασωθείσα lehman bros (της Ευρώπης) με τύπωμα χρήματος. Αυτή η λύση είναι μάλλον η καλύτερη γιατί θα φέρει το Ευρώ σε μια ισοτιμία περίπου 1=1 με το δολλάριο που σημαίνει επανεκκίνηση της ανάπτυξης και των εξαγωγών για την ΕΕ.

 3. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 05/03/2012 20:50:15

  Τυπώνουν όμως συνέχεια οι κεντρικές τράπεζες.
  Εμείς δεν τα βλέπουμε...

  Έχει ενδιαφέρον η διαδικασία του PSI όμως.
  Κανονικό πόκερ με μπλοφαδόρους ένθεν και ένθεν.
  Σε όλη την ιστορία του ελληνικού χρέους είναι το πιο ενδιαφέρον σημείο, από καθαρά τεχνικής πλευράς.

  "Προκειμένου να σκάσει κάτω όλο το σύστημα με 1 τρις, τι θα λέγατε για ένα κούρεμα γουλί του 30% (360 δις) του ποσού...;"
  Εδώ θα χρειαζόταν η περίφημη "διαπραγμάτευση".

  Kαι πάντως υπάρχει χοντρό θέμα και με τους ιδιώτες τους Έλληνες κατ' αρχήν, και με τα πολύπαθα ασφαλιστικά ταμεία μας.

 4. factorx avatar
  factorx 05/03/2012 21:31:47

  Στη Βουλή φέρνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης με ερώτησή του την ανεξήγητη εξαίρεση ομολόγων από το «κούρεμα» που θα στοιχίσει στο δημόσιο 4 δισ. ευρώ!


  “Ερώτηση Προς τον Υπουργό Οικονομικών

  Θέμα: Ανεξήγητη εξαίρεση ομολόγων από το «κούρεμα» που θα στοιχίσει στο δημόσιο 4 δις ευρώ! Εξαιρούνται ομόλογα για να ωφεληθούν οι τράπεζες και όχι τα φυσικά πρόσωπα ή τα ασφαλιστικά ταμεία!

  Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα του τύπου (Πρώτο Θέμα 4-3-2011), η κυβέρνηση αποφάσισε να εξαιρέσει - χωρίς να εξηγεί για ποιον λόγο - από την διαδικασία του υποχρεωτικού «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του PSI συγκεκριμένους τίτλους του ελληνικού δημοσίου αξίας 7,9 δις ευρώ. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πρόκειται για σειρές ομολογιών του ΟΣΕ, ΟΑΣΑ και ΕΑΣ που εκδόθηκαν με εγγύηση του δημοσίου. Σύμφωνα με τις ίδιες δημοσιογραφικές πληροφορίες, η εξαίρεση των παραπάνω 7,9 δις ευρώ από το την διαδικασία του PSI θα ζημιώσει το ελληνικό δημόσιο κατά 4 δις ευρώ! Από εκτιμήσεις προκύπτει ότι, οι κάτοχοι των ομολόγων που η κυβέρνηση προστατεύει από το «κούρεμα» και θα έχουν κέρδος 4 δις ευρώ εις βάρος του δημοσίου είναι συγκεκριμένες ελληνικές τράπεζες.
  Αντίθετα, από την διαδικασία του υποχρεωτικού «κουρέματος» η κυβέρνηση δεν έκανε καμιά προσπάθεια να εξαιρέσει π.χ ούτε τα ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέα μείωση συντάξεων, ούτε τα φυσικά πρόσωπα (τους αποταμιευτές δηλαδή)
  Επειδή από όλα τα παραπάνω προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την προνομιακή μεταχείριση ορισμένων κατόχων ελληνικών ομολόγων σε σχέση με άλλους

  Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
  • Για ποιο λόγο η κυβέρνηση προχώρησε σε μια τόσο ευνοϊκή μεταχείριση για ορισμένους κατόχους ελληνικών ομολόγων; Ποιες τράπεζες ευνοούνται και ποιος είναι ο αντίστοιχος πίνακας για τους κατόχους των συγκεκριμένων ομολογιών;
  • Τι θα κοστίσει αυτή η προνομιακή μεταχείριση στο δημόσιο και συγκεκριμένα στο ύψος του δημόσιου χρέους;
  • Γιατί η κυβέρνηση αφού μπήκε στη λογική των εξαιρέσεων, δεν συμπεριέλαβε στην εξαίρεση από το «κούρεμα» τους ιδιώτες αποταμιευτές αλλά και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων που υποχρεώθηκαν να επενδύσουν σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου χωρίς καν να ρωτηθούν;

  Ο ερωτών βουλευτής
  Δημήτρης Παπαδημούλης

 5. Θύμιος avatar
  Θύμιος 05/03/2012 21:32:10

  Χρειάζεται “πόθεν έσχες ” ομολόγων, πολιτικών και δημάρχων, περιβάλλοντός των & συγγενών των, και special κούρεμα.
  Ορισμένα ομόλογα, με κάποιον χ΄ κωδικό & κάποια ψ΄ εγκύκλιο, πρέπει να κουρευτούν ως και 98%, ιδίως όσα εκδόθηκαν/ πουλήθηκαν στις αρχές 2007 και έχουν απόδοση επί 12400, τα ’χουν αγοράσει δε “Έλληνες!!! Έλληνες! Έλληνες!!” βουλευτές και ιδιαίτεροί τους.

 6. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 05/03/2012 22:06:27

  Ποιός ἀρχίζει σιγά σιγά νά βρίσκεται μέ τήν πλάτη στόν τοίχο τώρα;

 7. Nick avatar
  Nick 05/03/2012 22:35:20

  Από zerohedge

  IIF Steering Committee Holds Only 20% Of Greek Bonds Subject To PSI
  ----
  :lol: :lol:

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.