Στα 2,3 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο επτάμηνο
13/08/2014 16:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στα 2,3 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο επτάμηνο

Ικανοποιητικά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, έδωσε σήμερα η κυβέρνηση. Όπως φαίνεται στο επόμενο τρίμηνο η χώρα θα περάσει στην ανάπτυξη και αφήνει πίσω της μια εξαετή ύφεση. Κι αυτό είναι πράγματι θετικό, δημιουργεί αισιοδοξία και κάνει ευκολότερη τη διαπραγμάτευση με την τρόικα για το χρέος.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι σημειώθηκε επιβράδυνση της ύφεσης στο δεύτερο τρίμηνο του έτους αφού το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,2% έναντι μείωσης 1,1% που είχε καταγραφεί στο πρώτο τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Η εξέλιξη του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο ενισχύει την κυρίαρχη αίσθηση στην αγορά ότι το ΑΕΠ περνά σε θετικό έδαφος στο τρίτο τρίμηνο, μετά από 24 τρίμηνα διαδοχικής υποχώρησης, ανοίγοντας το δρόμο για μια ήπια ανάκαμψη της οικονομίας φέτος, με όχημα και τις ισχυρές επιδόσεις στον τομέα του τουρισμού.

Παράλληλα, ο Χρ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στα 2,3 δισ. ευρώ ή στο 1,25% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 800 εκατ. ευρώ ή 0,4% του ΑΕΠ στο επτάμηνο.

Προκύπτει, συνεπώς, υπέρβαση έναντι του επικαιροποιημένου εφετινού στόχου περίπου κατά 1,5 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 1ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, διαμορφώθηκε στα 1,8 δισ. ευρώ, από πρωτογενές έλλειμμα 1,9 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 1,7 δισ. ευρώ ή στο 0,95% του ΑΕΠ έναντι στόχου για έλλειμμα 3,4 δισ. ευρώ ή 1,8% του ΑΕΠ.

Προκύπτει, συνεπώς, υπέρβαση έναντι του βελτιωμένου, επικαιροποιημένου, εφετινού στόχου περίπου κατά 1,6 δισ. ευρώ.

Βεβαίως, εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πλεόνασμα είναι μεγάλο γιατί απλά κανένα υπουργείο δεν πληρώνει τίποτε και όλα πάνε πίσω. Αλλά αυτή είναι μια άλλη κουβέντα.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. begar avatar
    begar 13/08/2014 18:46:17

    Επιτελους πια με αυτο το παραμυθι περι πλεονασματος.Δεν το πιστευει κανενας. Αφου εχουμε πλεονασμα ας πληρωσει το κρατος τα χρεη του προς τους ιδιωτες.

  2. Seagull avatar
    Seagull 14/08/2014 10:58:58

    Αυτό το παιδί ο Χρήστος ο Σταϊκούρας - βέρα στο δεξί - πως τα καταφέρνει να παρουσιάζει το μαύρο άσπρο δεν λέγεται. Γύρω του συντρίμια και αγρίμια και αυτός εκεί το πλεόνασμα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.