Στα 1,8 δισ. Ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο α
07/08/2014 12:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στα 1,8 δισ. Ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο α' εξάμηνο

Ικανοποίηση επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο από τη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος σε υψηλά επίπεδα και κοντά στα 2 δισ. ευρώ. Οπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα:

«Όπως προκύπτει από το Δελτίο Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, το 1ο εξάμηνο του έτους, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 1,8 δισ. ευρώ, από πρωτογενές έλλειμμα 1,9 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (αν εξαιρέσουμε το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στα 2,2 δισ. ευρώ εφέτος, από 590 εκατ. ευρώ πέρυσι).

Έτσι, η χώρα συνεχίζει να έχει, για 2η συνεχόμενη χρονιά, υψηλά και βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα.

Στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας σταθεροποιούνται.

Δηλαδή, φαίνεται ότι διασφαλίζεται, με επώδυνες θυσίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η βασική αναγκαία συνθήκη για την ανάκαμψη της οικονομίας, την προώθηση της απασχόλησης, τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, τη διανομή “κοινωνικού μερίσματος”.

Όπως ολοκληρώθηκε πρόσφατα, με τη διανομή “μερίσματος” ύψους 450 εκατ. ευρώ σε 690.000 νοικοκυριά.

Πλέον, βρισκόμαστε μπροστά στη νέα μεγάλη πρόκληση.

Να μετατρέψουμε, το συντομότερο δυνατόν, τη σταθεροποίηση σε δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή.

Προς αυτή την κατεύθυνση επιβάλλεται από όλους μας σκληρή δουλειά, συγκλίσεις και εθνικό σχέδιο, ώστε να μπορέσει η χώρα να εξέλθει από το ανηφορικό τούνελ που βρέθηκε τα τελευταία χρόνια.»

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Nikos avatar
  Nikos 07/08/2014 12:25:23

  4,5 δις € ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες. Τι δε καταλαβαίνετε;

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Nikos 07/08/2014 13:15:45

   Για τελευταία φορά: Τα ληξιπρόθεσμα χρέη υπολογίζονται στην χρονιά κατά την οποία δημιουργήθηκαν, όχι στη χρονιά κατά την οποία εξοφλούνται. Δηλαδή, το έλλειμμα/πλεόνασμα μένει σταθερό, ανεξάρτητα αν το κράτος εξοφλεί τις υποχρεώσεις του ή όχι: Καταγράφεται η δαπάνη από τότε που οφείλεται, όχι από τότε που εξοφλείται. Ισχύουν αυτοί οι λογιστικοί κανόνες στην Ευρώπη, για να μην μπορεί κανείς να "παίζει" με το έλλειμμα/πλεόνασμα ανάλογα με το πότε πληρώνει. Αντιθέτως, για τους φόρους ισχύει το αντίθετο: Εγγράφονται μόνον όταν πληρώνονται και όχι απλώς και μόνον επειδή οφείλονται από τους πολίτες. Ισχύει δηλαδή η αντίστροφη αρχή, για να μην δίνεται η δυνατότητα στα κράτη να λένε "α, οι πολίτες μας χρωστάνε και άλλα 67 δις (που ίσως να μην πάρουμε ποτέ), άρα εγγράφουμε συν 67 δις έσοδα στον προϋπολογισμό". Δεν ξέρω τώρα αν τα καταλαβαίνεις πλήρως. Ελπίζω τώρα πια να τα καταλαβαίνεις.

 2. George N avatar
  George N 07/08/2014 15:35:57

  Υπάρχουν και καλά νέα! Εξαφανίσθηκε και το ELA (Εγγυήσεις μηχανισμού Έκτακτης Ενίσχυσης Ρευστότητας) από κοντά 10 δις στις αρχές του έτους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.