#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/01/2013 15:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στα 1,27 δισ. ευρώ φτάσανε οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗΣτο ποσό των 1.271,2 εκατομμυρίων ευρώ είχαν ανέλθει στις 30 Νοεμβρίου 2012 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πελατών της ΔΕΗ, σύμφωνα με έγγραφο του επικεφαλής της επιχείρησης Αρθούρου Ζερβού, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιάννη Δημαρά και Γαβριήλ Αβραμίδη, με την οποία είχαν καταγγείλει απροθυμία της ΔΕΗ να εισπράξει χρέη μεγαλοοφειλετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, οι οφειλές των πελατών Υψηλής Τάσης ανέρχονταν σε 293,8 εκατομμύρια ευρώ και των πελατών Μέσης Τάσης σε 211,1 εκατομμύρια ευρώ.

Από τα χρέη των πελατών Μέσης Τάσης, το 35% προέρχεται από το Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και αγροτικούς πελάτες, ενώ, το υπόλοιπο 65% προέρχεται από επιχειρήσεις (πλην Δημοσίου).

Επίσης, οι οφειλές των πελατών Χαμηλής Τάσης (κυρίως οικιακά τιμολόγια) με συμβόλαια σε ισχύ ανέρχονταν σε 530,5 εκατομμύρια ευρώ, των πελατών Χαμηλής Τάσης που έχει διακοπεί το συμβόλαιο τους σε 169,9 εκατομμύρια ευρώ και του Δημοσίου σε 65,9 εκατομμύρια ευρώ.

Από τα χρέη των πελατών στη Χαμηλή Τάση με συμβόλαιο σε ισχύ, το 46,51% προερχόταν από οικιακούς πελάτες, το 3,22% από βιομηχανικούς, το 42,61% από εμπορικούς και το 7,66% από αγροτικούς.

Ειδικά, για τα χρέη του Δημοσίου στη Χαμηλή και Μέση Τάση αναφέρεται, ότι τα 31,15 εκατομμύρια ευρώ είναι συγκεντρωτικοί λογαριασμοί (υπουργεία κ.λπ.). Τα 4,7 εκατομμύρια ευρώ είναι από υποχρέωση της Πολιτείας για τους σεισμόπληκτους της Αττικής και τα 11,41 εκατομμύρια ευρώ οφείλονται από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και βρίσκονται σε φάση δικαστικής διεκδίκησης.

Τα 18,60 εκατομμύρια ευρώ είναι οφειλές από τις περιφέρειες του Δημοσίου (ηλεκτροφωτισμός εθνικών οδών).

Όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος της ΔΕΗ, η διαδικασία είσπραξης των λογαριασμών ακολουθεί τις ρυθμίσεις της Επιχείρησης και τον ισχύοντα Κώδικα Προμήθειας που εφαρμόζονται ενιαία από το 2007, ενώ, μετά τη λήξη των προθεσμιών και εφόσον οι λογαριασμοί δεν εξοφληθούν, εφαρμόζονται όλες οι νόμιμες ενέργειες που προβλέπονται από τη Σύμβαση Προμήθειας με τους πελάτες της ΔΕΗ και τον Κώδικα Προμήθειας, μη αποκλειομένης και της διακοπής του ρεύματος.

«Βεβαίως, ειδικές περιπτώσεις αιτημάτων πελατών μας καθώς και φορέων που τους εκπροσωπούν για διακανονισμό οφειλών, λόγω των αντικειμενικών αδυναμιών και της σημερινής οικονομικής συγκυρίας, αντιμετωπίζονται με τη δέουσα προσοχή από τα τοπικά μας καταστήματα» αναφέρει ο κ. Ζερβός και επισημαίνει ότι πρόσφατα το ΔΣ ενέκρινε νέα διαδικασία διακανονισμών ανάλογα με την κατηγορία στην οποία εντάσσονται οι πελάτες.

Σε κάθε περίπτωση η ρευστοποίηση των οφειλών αποτελεί προτεραιότητα για τη ΔΕΗ και στο πλαίσιο αυτό, «έχει επανειλημμένως ενημερωθεί, μέσω επιστολών, η πολιτική και διοικητική ιεραρχία των φορέων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα για τη συνδρομή τους στη ρύθμιση των οφειλών τους και έχει προταθεί από πλευράς ΔΕΗ ως λύση, σταδιακός συμψηφισμός με αντίστοιχες οικονομικές υποχρεώσεις της ΔΕΗ προς το ελληνικό Δημόσιο» επισημαίνει ο πρόεδρος της επιχείρησης.

Μάλιστα, ο κ. Ζερβός περιγράφει ότι «γίνονται συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες και γραπτές οχλήσεις με τη μορφή εξωδίκων, και σε αρκετές περιπτώσεις έχει κινηθεί, από πλευράς ΔΕΗ, η δικαστική διαδικασία διεκδίκησης των οφειλών τους».

Στο έγγραφο γίνεται ειδική μνεία στις οφειλές νοσηλευτικών ιδρυμάτων, όπου δεν είναι ευχερής η «αποκοπή» τους λόγω χρέους, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η διαπραγματευτική δυνατότητα της ΔΕΗ. Ο πρόεδρος της επιχείρησης ενημερώνει στο σημείο αυτό, ότι η ΔΕΗ έχει ζητήσει τη συνδρομή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, προκειμένου τα χρέη να διευθετηθούν με βιώσιμους διακανονισμούς.

Όσον αφορά μεγάλες οφειλές ιδιωτών, ο κ. Ζερβός διαβεβαιώνει ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες ρύθμισης των χρεών τους, είτε μέσω δικαστικής οδού, είτε μέσω έγκρισης διακανονισμών από τη διοίκηση της ΔΕΗ, είτε μέσω εξωδικαστικής επίλυσης με υπογραφή σχετικών συμβάσεων, είτε, τέλος, με παραπομπή της διαφοράς στη διαιτησία της ΡΑΕ.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 29/01/2013 18:12:06

  Έχω μία καλή ιδέα! Δραστική μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ.
  Γιατί στο κάτω - κάτω τι νόημα έχει να ζητάς χρήματα που δεν πρόκειται να σου δώσουν; Ζήτα κάτι ρεαλιστικό και θα είναι όλοι καλύτερα.

 2. euagelos avatar
  euagelos 29/01/2013 19:42:38

  Δε θα μπορούσε η Golman Sachs να βοηθήσει? Να τιτλοποιήσει πχ τις οφειλές σε ένα καλυμμένο παράγωγο, θα το πουλήσει σε κάποιο ασφαλιστικό ταμείο πχ μιας άλλης χώρας που δεν έχει βαρέσει ακόμα κανόνι. Μετά θα πουν ότι το ομόλογο "έσκασε", θα μπορέσουν έτσι να μειώσουν μισθούς και συντάξεις στην άλλη χώρα. Στην Ελλάδα θα εκποιήσουν τα ρευματοδοτούμενα ακίνητα των οφειλετών τα οποία καλύπταν το ομόλογο οπότε έχουμε πολλαπλό ΚΕΡΔΟΣ:
  α. Το ελληνικό κράτος εισπράτει από την GS 1,27 δις ζεστό παρά μέσω ΔΕΗ για αποπληρωμή του χρέους.
  β. Βοηθάμε τους συντρόφους πρωθυπουργούς σε άλλες χώρες να περικόψουν μισθούς, συντάξεις, περίθαλψη κλπ.
  γ. Προχωρά ταχύτερα η εκποίηση της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων (και παίρνουν σειρά οι υπήκοοι της άλλης χώρας.
  δ. Η ΔΕΗ θα έχει προσφέρει μια τελευταία υπηρεσία όσο ακόμα ανήκει στο ελληνικό κράτος πριν παραδοθεί στους "επενδυτές".
  ε. Ηρωοποιούνται οι ντόπιοι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία.

 3. cool avatar
  cool 30/01/2013 13:05:10

  τα 110 μυρια που χρωστει εδω κ κανα χρονο θα τα παρουμε η θα του δωσουμε κ δωρο οπαπ η ανακυλωση σκουπιδιων

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.