Σταϊκούρας: Στα 3,9 δισ. το πλεόνασμα
11/02/2014 00:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σταϊκούρας: Στα 3,9 δισ. το πλεόνασμα

Η πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος τον Απρίλιο, θα ανοίξει το δρόμο και για τη μείωση του χρέους με οποιονδήποτε τρόπο. Χωρίς ωστόσο ευρωπαϊκή και διεθνή ρύθμισή του, το χρέος δεν πρόκειται να γίνει βιώσιμο- εκτίμησε ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Π. Λιαργκόβας, ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την Έκθεση του Γραφείου του, επί του Προϋπολογισμού του 2013.

Απαντώντας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, άσκησε κριτική στα πεπραγμένα του Γραφείου, υποδεικνύοντας προβλέψεις του που κατά τη γνώμη του αποδείχθηκαν λανθασμένες.

Ο κ. Σταϊκούρας, επανέλαβε παλαιότερες εκτιμήσεις του για μια εντυπωσιακή υπέρβαση του προβλεπόμενου πρωτογενούς πλεονάσματος το έτος 2013 και τόνισε πως η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, «δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς, αλλά ούτε και μεμψιμοιρίες».

Ο κος Λιαργκόβας, όπως και ο έτερος εκπρόσωπος του Γραφείου, Πάνος Καζάκος, εκτίμησαν πως, παρότι θεωρητικά είναι εφικτό να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος χωρίς νέο «κούρεμα», αυτό στην πράξη είναι εξαιρετικά δυσχερές, καθώς προϋποθέτει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε συνδυασμό με υψηλά πλεονάσματα και σε βάθος χρόνου - αλλά και χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από τις αγορές, «με λογικούς όρους».

Τα παραπάνω, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι κ.κ. Λιαργκόβας και Καζάκος, οδηγούν στο συμπέρασμα, πως το ελληνικό χρέος θα χρειαστεί νέα παρέμβαση. Η Ελλάδα από πλευράς της, θα πρέπει να αναζητήσει την εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό, δημιουργώντας φιλοεπενδυτικό κλίμα και εμπεδώνοντας κλίμα πολιτικής σταθερότητας.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη δημιουργία κλίματος φιλικού προς τις επενδύσεις, τα δύο στελέχη του κοινοβουλευτικού Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, επεσήμαναν την αδήριτη ανάγκη να υπάρξει σταθερό φορολογικό πλαίσιο: «Η διεθνής εμπειρία δεν λέει πως η ελκυστικότητα μιας χώρας εξαρτάται απ’ το ύψος των φορολογικών της συντελεστών, αλλά πως συνδέεται με τη σταθερότητα του φορολογικού της συστήματος, ώστε να μπορεί ο κάθε επενδυτής να σχεδιάζει μακροπρόθεσμα. Η σοβαρή επένδυση δεν είναι να ανοίγουμε σουβλατζίδικο και να το κλείνουμε όποτε θέλουμε».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κος Λιαργκόβας επεσήμανε πως οι διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες προώθησε η κυβέρνηση, υπήρξαν «ελλιπείς και αποσπασματικές», καθώς επικεντρώθηκαν στα εργασιακά ζητήματα, χωρίς εκ παραλλήλου να μεταρρυθμίσουν την αγορά αγαθών. «Σε συνδυασμό με την ανατίμηση του ευρώ, το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί δραματικά το βιοτικό επίπεδο» παρατήρησε.

Από την άλλη, ο Π. Καζάκος τόνισε την ανάγκη να ληφθεί υπόψη το διεθνές και κυρίως το ευρωπαϊκό θεσμικό περιβάλλον, καθώς «είναι αδύνατον να στήσουμε μια διαδικασία παραγωγικής ανασυγκρότησης χωρίς να το λάβουμε υπόψη μας - και δεν θα το επηρεάσουμε σίγουρα, εάν δεν μιλάμε τη γλώσσα του».

Ο Συντονιστής του κοινοβουλευτικού Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους Αξίζει τέλος να σημειωθεί, εξέφρασε τη δυσφορία του για τη στάση του επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου, με τον οποίον «παρότι είχαμε συμφωνήσει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ μας, όταν του στείλαμε το Μνημόνιο Συνεργασίας, δεν λάβαμε απάντηση». Δυσχέρειες παρουσιάζει και η συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, λόγω όμως φόρτου εργασίας των στελεχών του τελευταίου.

Από πλευράς του, ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, άσκησε κριτική στην εργασία του Γραφείου, σημειώνοντας πως το Γραφείο «διαψεύστηκε στις εκτιμήσεις του πως δεν θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και πως η Τρόικα θα ζητούσε διορθωτικά μέτρα για την επίτευξή του το 2013, διαψεύστηκε στην παρατήρησή του πως οι δημόσιες επενδύσεις συνεχώς περικόπτονται και πως το Κράτος εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του έναντι των προμηθευτών» - ενώ παρατήρησε πως το Γραφείο «μπέρδεψε και το δημοσιονομικό με το χρηματοδοτικό κενό, με αποτέλεσμα να θεωρεί πως το πρώτο, είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από εκείνο που διαπίστωνε η Τρόικα».

Στην πραγματικότητα, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, «οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν στα 6,65 δισ. ευρώ, (υψηλότερες κατά 540 εκατ. ευρώ έναντι του 2012), ενώ οι συνολικές επιστροφές φόρων ανήλθαν στα 3,7 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 420 εκατ. ευρώ έναντι του 2012. Το κράτος έχει ήδη μειώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κατά 50% το 2013 - ληξιπρόθεσμες οφειλές, που το Δεκέμβριο του 2013 ανέρχονται, μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, στα 4,7 δισ. ευρώ, έναντι 9,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012».

Ειδική μνεία επεφύλασσε ο κος Σταϊκούρας και στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, το οποίο - όπως τόνισε - θα είναι πολύ υψηλότερο των προβλεπόμενων 812 εκ. ευρώ (0.4% του ΑΕΠ) και θα φτάσει στα 3,9 δις (2,1% του ΑΕΠ), με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών, που αποδέχεται η Eurostat. «Με τις επιπτώσεις της στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, προκύπτει πρωτογενές έλλειμμα 8,3% του ΑΕΠ» συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Ε.Τ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Mariana avatar
  Mariana 11/02/2014 08:54:31

  Με ρέγουλα οι ανακοινώσεις παιδιά. Με αυτούς τους ρυθμούς αύξησης, στα τέλη Απριλίου θα έχει φτάσει τα 30 και ενδεχομένως να μη γίνει πιστευτό.

 2. ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ 11/02/2014 11:00:51

  Δηλαδή οι κ.κ. Λιαργκόβας και Καζάκος είναι προφανως Συριζαίοι και ασκούν αντιπολίτευση με ψεύδη, στην κυβέρνηση που τους πληρώνει δυό χρόνια τώρα για να λένε την αλήθεια, και ο Πρωθυπουργός ακόμα υποεκτίμησε το πλεόνασμα που όχι μόνο δεν είναι 1,4 δίς όπως έλεγε ο Σαμαράς την περασμένη εβδομάδα, αλλά φτάνει τα 3,9 δίς!!! Αυτό είναι βέβαια και λίγο δυσάρεστο γιατί ενώ έχουμε έλλειμμα 8,3% του ΑΕΠ θα πρέπει να πληρώσουμε στους δανειστές (χωρίς ακόμα να έχει υπολογιστεί το παράνομο τμήμα του χρέους) Υ.Γ. Κάποιο μπέρδεμα πάντως γίνεται διότι s;ymfvna me to YΠ.ΟΙΚ. το πλεόνασμα είναι μόνο 603 εκατ. ευρώΕκτέλεση Κρατικού Προϋπολογισμού 12μήνου 2013 Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το 12-μηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 5.441 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 15.688 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και αναθεωρημένου στόχου για έλλειμμα 6.085 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 603 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 3.464 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2012 και αναθεωρημένου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 15 εκατ. ευρώ.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 11/02/2014 21:58:21

   Δεν είναι Συριζαίοι, άσχετοι είναι, όπως κι εσείς δεν φαίνεται για Συριζαίος, για εντελώς άσχετος φαίνεστε. Ίσως να μην έχει νόημα να απαντάς σε άσχετους, αλλά οταν αυτοί φτάνουν μέχρι το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, θα πρέπει ίσως να φανούμε πολύ λιγότερο σκληροί στους συμπολίτες μας που τυχαίνει να σχηματίζουν άποψη από τα φαινόμενα. 603 εκ. λοιπόν είναι το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού, όπως έκλεισε στις 31-12-2013. Σε αυτό θα προστεθούν και κάποια άλλα έσοδα από τα δύο πρώτα δίμηνα του 2014, που αφορούν το 2013. Σε αυτό το βελτιωμένο αριθμό, θα προστεθεί το πλεόνασμα (ή το έλλειμμα) των λοιπών φορέων της λεγόμενης "Γενικής Κυβέρνησης", που εν γένει είναι συνήθως θετικό και προσθέτει κάνα-δυο δις ευρώ ή και παραπάνω σε αυτά που βγάζει ο προϋπολογισμός μας. (Στη δεκαετία του 1990 το ονόμαζαν "άσπρη τρύπα των ασφαλιστικών ταμείων", επειδή από το πουθενά προσετίθετο το πλεόνασμα των ασφ. ταμείων στα μεγάλα ελλείμματα του προϋπολογισμού, μόνο και μόνο επειδή το όριζε έτσι η συνθήκη του Μάαστριχτ. Η Ελλάδα δεν μετρούσε έτσι τα μεγέθη πιο πριν και η θετική επίδραση αυτών των μεγεθών ήταν μεγάλη). Κάπως έτσι βγαίνει λοιπόν το διαφορετικό νούμερο. Το βασικό σας λάθος είναι ότι συγχέετε τη Γενική Κυβέρνηση (ήτοι, το σύνολο του δημόσιου τομέα, κυρίως ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία και κρατικά νομικά πρόσωπα) με τον κρατικό προϋπολογισμό, που αφορά μόνον το νομικό πρόσωπο του ελληνικού Δημοσίου. Το ΙΚΑ π.χ. δεν είναι "ελληνικό Δημόσιο", όσο και αν είναι κρατικό. Αυτά για την συγγνωστή δική σας άγνοια των βασικών. Οι κ.κ. Λιαργκόβας και Καζάκος δεν γνωρίζω αν είναι Συριζαίοι, πάντως μεταξύ άλλων σοβαρών λαθών που έκαναν, μπέρδεψαν το δημοσιονομικό με το χρηματοδοτικό κενό. Νόμισαν δηλαδή ότι το χρηματοδοτικό κενό (δηλαδή, πόσα δάνεια χρειάζονται εκτός από αυτά που προβλέπουν τα Μνημόνια, που δεν προβλέπουν πλήρη κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας) είναι το "δημοσιονομικό" κενό (πόσα λείπουν δηλαδή από τους προϋπολογισμούς κράτους και Γενικής Κυβέρνησης για να πετύχουν τους στόχους ελλείμματος/πλεονάσματος). Τα δάνεια δεν μετρούν, ποτέ δεν μετρούν στο αν έχει κάποιος κέρδος ή ζημία, πλεόνασμα ή έλλειμμα (μόνον οι τόκοι μετρούν). Αυτά είναι άλφα-βήτα της λογιστικής, αλλά ίσως οι άνθρωποι να μην τα γνωρίζουν, δεν είναι υποχρεωμένοι άλλωστε. Το πρόβλημα είναι ότι έχουν άποψη και μάλιστα σκληροτράχηλη άποψη και από υπεύθυνη θέση και λένε βλακείες, τις οποίες ο ταλαιπωρημένος και δύσπιστος κόσμος έχει κάθε λόγο να θέλει να πιστέψει. Κακόμοιρη Ελλάδα, σε τι χέρια σου έλαχε να πέφτεις...

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 11/02/2014 22:02:43

   Επίσης, 3,9 δις είναι "με τη μεθοδολογία της Eurostat" και αυτό είναι απάντηση-τάπα στον Ράντερμάχερ, που επίσης έλεγε βλακείες χθες. Είπε δηλαδή, εγώ δεν μετράω όπως ο Σαμαράς και εγώ θα πω πόσο είναι το πλεόνασμα, διότι μετράω με τα δικά μου πρότυπα. Έρχεται σήμερα ο Σταϊκούρας και του λέει, μεγάλε, αν μετρήσουμε όπως μετράς εσύ και όχι όπως ο Σαμαράς, βγαίνει 3,9 δις δηλαδή πολύ περισσότερο από όσο λέμε εμείς. Στους υπολογισμούς της κυβέρνησης αφαιρούνται γύρω στα 2,2 δις συνολικά (αν δεν κάνω λάθος) από τις επιστροφές των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα. Οπότε, αυτό που μένει είναι γύρω στα 1,7 δις (που είναι και το εκτιμώμενο, αυτή τη στιγμή, από την κυβέρνηση πρωτογενές πλεόνασμα).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.