#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/06/2011 06:23
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στήνουν παγίδες με απολύσεις στο Δημόσιο 

Σε… «εργασιακή εφεδρεία» όσοι απασχολούνται σε φορείς που οδεύουν προς κατάργηση ή συγχώνευση

 

ΤΟ… «ΜΑΡΜΑΡΟ» ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

 

- 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις στο μόνιμο προσωπικό για την τρέχουσα χρονιά.

 

- 27 μέχρι και 90 ευρώ το μήνα η μείωση στο μισθό από την καταβολή εισφορών.

 

- 50% μείωση προσλήψεων στους συμβασιούχους σε σύγκριση με το 2010.

 

- 2% εισφορά αλληλεγγύης για καταπολέμηση ανεργίας.

 

- 1% υπέρ του ταμείου πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων που καταβάλει το εφάπαξ.

 

- 450.000 πολιτικοί υπάλληλοι που θα είναι οι πρώτοι που θα κληθούν να πληρώσουν το «μάρμαρο» της αποτυχίας της μνημονιακής πολιτικής.

 

Καθιέρωση της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο. «Εργασιακή εφεδρεία» για όσους απασχολούνται σε φορείς του Δημοσίου, που οδεύουν προς κατάργηση ή συγχώνευση. Αναλογία «μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις» στο μόνιμο προσωπικό για την τρέχουσα χρονιά. Αγριο «τσεκούρεμα», σύμφωνα και με τις επιταγές της Τρόικας, στους συμβασιούχους, με τις προσλήψεις να μειώνονται κατά 50% για εφέτος, σε σύγκριση με το 2010. «Ψαλίδι» στους μισθούς από 27 μέχρι και 90 ευρώ το μήνα, μέσω της καθιέρωσης εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας 2% και επιπλέον 1% υπέρ του ταμείου πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων που καταβάλλει το εφάπαξ. Τα μέτρα αυτά που προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και η απαίτηση των δανειστών μας για δραστικό περιορισμό του κράτους βάζουν στο στόχαστρο περίπου 450.000 πολιτικούς υπαλλήλους, που θα είναι οι πρώτοι που θα κληθούν να πληρώσουν το «μάρμαρο» της παταγώδους αποτυχίας της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι τουλάχιστον έωλες, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει καν στα χέρια της τον ακριβή αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που απασχολούνται αυτή τη στιγμή στις υπηρεσίες. Παράλληλα, αποτελούν προάγγελο απολύσεων, με δεδομένη την κυβερνητική πρόθεση για μείωση κατά 150.000 των απασχολουμένων στο Δημόσιο μέχρι το 2015.

Τα άρθρα του νομοσχεδίου, που αναμένεται ότι θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα, προκαλούν «σοκ και δέος» στους δημοσίους υπαλλήλους. Ειδικότερα:

- Το τακτικό προσωπικό, το οποίο απασχολείται σε υπουργεία, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, αιρετές περιφέρειες, αποκεντρωμένες διοικήσεις και δήμους θα μπορεί, για πρώτη φορά στα χρονικά, να επιλέξει το δρόμο της μερικής απασχόλησης για χρονικό διάστημα μέχρι και πέντε χρόνια. Οι εργαζόμενοι που θα επιλέξουν το δρόμο της μερικής απασχόλησης θα ζητούν, μέσω αίτησης, τη μείωση των ωρών εργασίας τους μέχρι και 50%, η οποία θα συνοδεύεται από ανάλογες περικοπές στις αποδοχές. Παράλληλα, στην αίτησή του ο εργαζόμενος θα προσδιορίζει εάν επιθυμεί τη μείωση της ημερήσιας απασχόλησης ή των εργάσιμων ημερών, ενώ ως χρόνος πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας θα υπολογίζεται μόνο ο χρόνος της πραγματικής απασχόλησης. Στην ουσία, οι ρυθμίσεις για τη μερική απασχόληση δεν πρόκειται να βρουν ανταπόκριση, καθώς λειτουργούν περισσότερο ως αντικίνητρα. Οι λόγοι είναι ότι όσοι τυχόν την επιλέξουν θα χάνουν σοβαρά συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ενώ θα επηρεάζεται αρνητικά η εξέλιξή τους σε προαγωγές και ιεραρχία.

- Το πλεονάζον προσωπικό κυρίως των νομικών προσώπων του Δημοσίου, που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, θα εντάσσεται, βάσει των προβλέψεων του σχεδίου νόμου, σε πίνακες κατάταξης, οι οποίοι θα καταρτιστούν, χωριστά για κάθε νομικό πρόσωπο, από το ΑΣΕΠ. Η κατάταξη θα γίνεται βάσει κριτηρίων, όπως τα τυπικά προσόντα, η εμπειρία, η οικογενειακή κατάσταση, η ηλικία, η προϋπηρεσία και οι ειδικές γνώσεις.

Η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων που θα μπουν στους πίνακες κατάταξης θα συνεχίσουν να λαμβάνουν για ένα χρόνο από τον χαρακτηρισμό τους ως πλεονάζον προσωπικό αποδοχές ίσες με το 60% του βασικού μισθού. Επίσης, το πλεονάζον προσωπικό θα έχει μπροστά του πέντε δρόμους:

-Εφόσον συνάψει σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, διαγράφεται οριστικά από τον πίνακα κατάταξης.

-Μπορεί να μεταφέρεται ύστερα από αίτηση με την ίδια σχέση εργασίας εφόσον υπάρχουν αιτήματα για πλήρωση τακτικών θέσεων υπηρεσιών και φορέων του δημόσιου τομέα σε ποσοστό 10% των ετήσιων προσλήψεων με βάση τα απολογητικά στοιχεία του προηγούμενου έτους.

-Επιλέγεται ύστερα από αίτησή του κατά προτεραιότητα σε ποσοστό 30% επί του συνόλου των εκάστοτε θέσεων που προκηρύσσονται για απασχόληση προσωπικού ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου τομέα.

-Προηγείται έναντι όλων των λοιπών κατηγοριών για την επιλογή υποψηφίων για μερική απασχόληση, εφόσον υποβάλει αίτηση.

-Μπορεί κατ’ εξαίρεση να αποχωρήσει με εθελουσία έξοδο και με βάση ειδικό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.