#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/01/2014 13:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΣτΕ: Παράνομη και αντισυνταγματική η κατασκευή του MallΗ Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάσισε χθες, έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία να κηρύξει παράνομη και αντισυνταγματική την κατασκευή του εμπορικού κέντρου The Mall. Το συγκεκριμένο κέντρο, ιδιοκτησίας εταιρείας του ομίλου Λάτση, λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2005, έχει τεράστια επιτυχία και έχει φέρει τεράστια κέρδη.

Στην περιοχή εκείνη, μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν υπήρχε σχεδόν τίποτε και ξαφνικά η περιοχή απέκτησε τεράστια αξία καθώς με διάφορους αμφιλεγόμενους νόμους που έγιναν την περίοδο εκείνη (για λόγους εθνικής ανάγκης, όπως έλεγαν τότε) κτίστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα.

Για το εμπορικό κέντρο το ΣτΕ λέει ότι υπήρξε πολλαπλάσιος συντελεστής δόμησης που είναι αδικαιολόγητος από το Σύνταγμα. Ουσιαστικά λέει ότι κάποιοι χάρισαν στον Λάτση ένα εμπορικό κέντρο – πηγή πλούτου για τον ίδιο και τους συνεταίρους του. Αν και το μόνο που μπορούσε να κτιστεί εκεί ήταν ουσιαστικά ένα… μπακάλικο, εντούτοις κάποιοι φρόντισαν να δώσουν απλόχερα συντελεστή δόμησης αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στον περιβάλλον της περιοχής.

Όπως αποκαλύπτεται και από την απόφαση του ΣτΕ, δεν υπήρξε καν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ζητείται τώρα από την ιδιοκτήτρια εταιρεία και το κράτος να την καταθέσει. Ουσιαστικά δεν λέει το ΣτΕ ότι το κτίριο πρέπει να κατεδαφιστεί αν και το υπονοεί, αλλά λέει ότι θα συνεχίσει τη λειτουργία του αν καταθέσει την απαραίτητη μελέτη.

Ποιος όμως Έλληνας είναι αυτός που πιστεύει ότι θα τολμούσε κρατικός αξιωματούχος να δώσει εντολή κατεδάφισης του κτιρίου; Ποιος θα τα έβαζε με τον Λάτση ή γενικά με κάθε νταβατζή αυτής της χώρας;

Έρχεται λοιπόν εκ των υστέρων το ανώτατο δικαστήριο να νομιμοποιήσει ένα μεγάλο σκάνδαλο που έκαναν οι πολιτικοί διακομματικά. Το Mall θα συνεχίσει να υπάρχει και να προσφέρει κέρδη στον Λάτση αφού θα φτιαχτεί  μια μελέτη που θα λέει ότι το εμπορικό δεν επιβάρυνε την περιοχή και όλα καλώς καμωμένα.

Όλοι εμείς που αγοράσαμε ένα σπίτι το οποίο είχε παράνομους ημιυπαίθριους, σοφίτες, γκαράζ κ.λπ. εξαναγκαστήκαμε στην ουσία να πληρώσουμε ένα μεγάλο ποσό για να τα νομιμοποιήσουμε. Γιατί λοιπόν το κράτος δε χρησιμοποιεί το όπλο αυτό αφού στην περίπτωση του Mall έχουμε ουσιαστικά μια καραμπινάτη παρανομία; Να τους ζητήσουν λοιπόν να πληρώσουν μερικά εκατομμύρια πρόστιμο, να γεμίσουν τα ταμεία, να δοθούν βοήθεια σε κάποιους φτωχούς Έλληνες και να συνεχίσει το εμπορικό να λειτουργεί αφού κανείς δεν μπορεί να το κατεδαφίσει. Τολμά κάποιος να το κάνει; Αλλά θα πει κανείς: Το φταίει ο επιχειρηματίας που του έδιναν συντελεστή δόμησης κι αυτός έχτιζε; Ας τα πάρουν από τους πολιτικούς. Σωστό κι αυτό, όμως, έχει συνευθύνη και ο Λάτσης.

Να σημειώσουμε μόνο ότι η Lamda του ομίλου Λάτση δεν έχει μόνο αυτή την εκκρεμότητα. Μέγα σκάνδαλο είναι και το κτίριο του IBC όπου λειτουργεί το άλλο εμπορικό κέντρο «χρυσωρυχείο» το Golden Hall. Πέραν του ότι το κτίριο είναι αυθαίρετο και έπρεπε μετά τους Ολυμπιακούς να κατεδαφιστεί, στη συνέχεια νομιμοποιήθηκε από το κράτος και πουλήθηκε πέρυσι στον Λάτση έναντι ευτελούς ποσού. Δεν φτάνει η παρανομία με το κτίριο δηλαδή αλλά ο επιχειρηματίας απέκτησε ουσιαστικά τζάμπα ένα ακίνητο και το κράτος έχασε τεράστια έσοδα από τα ενοίκια.

Κάπως έτσι γίνονται οι μπίζνες στο κράτος αυτό. Το οποίο ρίχνει μαχαίρι και τσεκούρι στους πολίτες αλλά είναι «αυθαίρετο» για τους μεγαλονταβατζήδες.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δημήτρης Ζέρζας avatar
  Δημήτρης Ζέρζας 29/01/2014 13:49:05

  Δεν έχει καμία σημασία. Οι αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας έχουν καθαρά διακοσμητική αξία, στην συγκεκριμένη χώρα οι θεμελιώδεις θεσμοί λειτουργούν μόνο για τυπικούς λόγους. Τα δικαστήρια θα βγάζουν τις αποφάσεις τους ή μέσα στο Σύνταγμα θα αναφέρονται άρθρα και παράγραφοι, αλλά η κοινωνία και το κράτος μπορούν να λειτουργούν εντελώς αυτονομημένα. Ο καθένας τη δουλειά του. Γιατί οι συνθήκες είναι έκτακτες, οι περιστάσεις ιδιαίτερες, οι καταστάσεις δύσκολες, τα νερά αχαρτογράφητα και σημασία πάνω από όλα έχει το καλό του τόπου και να βγει η πατρίδα μας απ’ αδιέξοδο. Εξάλου τυχόν πιστή τήρηση των νόμων, του Συντάγματος και απαρέγκλιτη εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων, θα οδηγούσε σε αποσταθεροποίηση της χώρας.

  • Μωρίας εγκώμιον avatar
   Μωρίας εγκώμιον @ Δημήτρης Ζέρζας 29/01/2014 14:30:55

   Και για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να υπάρξει άλλο πολιτικό σχήμα στην εξουσία πλην των γνωστών και μη εξαιρετέων ώστε να μην διαταραχτεί αυτή η ισορροπία.

 2. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 29/01/2014 21:59:34

  Καθόλου άχρηστη η απόφαση, αν υπάρξει η σωστή συνέχεια:
  1. Αφού είναι εξ' ολοκλήρου παράνομο και οι προθεσμίες έληξαν, πρέπει να κατεαφιστεί.
  2. Επειδή η κατεδάφιση θα ζημιώσει πολλούς άδικα, να υπολογιστούν τα διαφυγόντα έσοδα του Δημοσίου και να απαλλοτριωθεί ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ (το κτίριο δεν έπρεπε να υπάρχει) έναντι αυτών. Με τα πρόστιμα και τα εικονικά έξοδα απομακρύνσεως των μπάζων της κατεδαφίσεως, θα έλθει πάτσι.
  3. Να κατασχεθεί το κατεδαφιστέο κτίριο.
  4. Να συνεχιστεί η λειτουργία του, ως έχει, προς όφελος του Δημοσίου!

  ΥΓ. Αλλά, ζούμε στην Ελλάδα και αυτά δεν γίνονται. Αλλά και να γινόντουσαν, πόσους μήνες (μέρες, ώρες) θα έπαιρνε πριν το χρυσοφόρο ακίνητο γίνει άλλη μια Προβληματική Δημόσια Επιχείρηση;

 3. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 29/01/2014 22:58:44

  Και κάποιοι επιμένουν να αναμασάνε περί ιδεολογιών και πατριωτών!
  Έτσι για σανό στο πόπολο.
  Οι αρχιερείς της διαπλοκής και της εθνικής διαστροφής θα κραύζουν πατριωτικά άσματα στον ανένδοτο πατριωτικό αγώνα κατά της Τρόικα, των τοκογλύφων, των Γερμανών!
  Κι ο λαός θα εκλέξει τον πρίγκιπα Ντράγκα εκπρόσωπό του.

 4. Nik avatar
  Nik 30/01/2014 09:19:00

  Το Μωλ καταστρέφει το περιβάλλον δίπλα από την Αττική οδό και τις ράγες του Προαστιακού, ενώ οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες σε Εθνικούς Δρυμούς και περιοχές Νατούρα 2000 είναι ωφέλιμες για το περιβάλλον.

  Στραβός γιαλός και η λαγουδέρα τέρμα αριστερά.

 5. Κλεφτης βαθμων avatar
  Κλεφτης βαθμων 30/01/2014 21:57:03

  Ενω ο ιδιωτικος τομεας της Ελλαδος που κοβει μισθους για να μην μειωνει τιμες ξερει να λειτουργει mall; Θελαμε και mall...

  Τεσπα σου εχω λυση. Αυξηση της φορολογιας 50% μονο για τη συγκεκριμενη επιχειρηση αντι για λειτουργια ως Δημοσια Επιχειρηση; Οπως ειπατε, αλλωστε, λυσεις υπαρχουν.

 6. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 31/01/2014 01:41:15

  Αύξηση της φορολογίας σαν ποινή, δεν προβλέπεται από νόμο. Κάποτε, για αυθαίρετα επιβαλλόταν και ετήσιο τέλος, που τώρα μάλλον δεν ισχύει.
  Ο ΙΤ της Ελλάδος ξέρει, σίγουρα, να λειτουργεί MALL και έτσι εξηγείται και η επιτυχία του συγκεκριμένου. Και, αφού κατά την άποψή σου ο ΙΤ καρδοσκοπεί εκβιάζοντας τους εργαζομένους, γιατί έκλεισαν ήδη δέκα επιχειρήσεις για κάθε ΔΥ υπάλληλο, που απολύθηκε;

 7. ΣΩΤΗΡΗΣ avatar
  ΣΩΤΗΡΗΣ 06/02/2014 10:36:07

  ο Λάτσης θα επιβραβευθεί για την παρανομία του ( χωρίς να είναι ο μόνος ένοχος, μην ξεχνάμε ότι χάρη στο Νόμο Βενιζέλου κτίστηκε το μεγαθήριο), σε λίγο θα του κάνουμε δώρο και το Ελληνικό όσο για την πώληση του κτιρίου του Γκόλντεν Χωλ, σε τίμημα στο 1/8 του τιμήματος που είχε συμφωνήσει ο Λάτσης να το ενοικιάσει για 30 χρόνια , την ευθύνη δυστυχώς την έχει η σημερινή κυβέρνηση, δεν είναι ευθύνη ΠΑΣΟΚ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.