Σούλτς:Προεδοποίησα τον Τσίπρα ότι μια μονομερής στάση πληρωμών θα συνεπαγόταν και στάση πληρωμών από την ΕΕ
06/01/2015 13:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σούλτς:Προεδοποίησα τον Τσίπρα ότι μια μονομερής στάση πληρωμών θα συνεπαγόταν και στάση πληρωμών από την ΕΕ

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και χαρακτήρισε εικασίες την συζήτηση γύρω από ένα πιθανό "Grexit", ζητώντας από όλους να περιμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Πρόσθεσε, δε, ότι έχει ήδη πει στον Αλέξη Τσίπρα ότι μια μονομερής στάση πληρωμών θα συνεπαγόταν και στάση πληρωμών από την ΕΕ, τόνισε ωστόσο ότι αναταραχές στις χρηματαγορές δεν έχουν προκαλέσει ποτέ οι δηλώσεις του Αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η αντιπαράθεση στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο.

«Δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να συζητούμε καν για αυτό το θέμα (ενν. εάν η Ευρωζώνη θα άντεχε μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας ευκολότερα από ό,τι πριν από τρία χρόνια). Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και θεωρώ ότι θα παραμείνει», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του χθες το βράδυ στην εκπομπή «heute journal» του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, ενώ, ερωτώμενος εάν υπάρχει φόβος για την Ελλάδα, έκανε λόγο για εικασίες και πρόσθεσε: «Συμβουλεύω να περιμένουμε πρώτα τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Όλοι κάνουν σαν να έχει ήδη κερδίσει τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας. Ακόμη και αν είναι το πρώτο κόμμα, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να σχηματίσει έναν συνασπισμό. Δεν βλέπω κανέναν εταίρο συνασπισμού, ο οποίος θα στήριζε τις ριζοσπαστικές του θέσεις». Σημείωσε μάλιστα ότι ο ίδιος έχει μιλήσει με τον κ. Τσίπρα αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες.

«Γνωρίζει ότι μεταξύ της προεκλογικής ρητορικής και ενός κυβερνητικού προγράμματος συχνά υπάρχει διαφορά. Η συμβουλή μου είναι να περιμένουμε πρώτα πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες», πρόσθεσε ο κ. Σουλτς, και, αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συνομιλιών του, δήλωσε ότι στο πρόγραμμα του κ. Τσίπρα «συμπεριλαμβάνεται κάποιες φορές ότι δεν θα πληρώσει πια, μετά πάλι λέει ότι θα διαπραγματευτεί. Δεν μπορώ να διακρίνω ποια είναι η καθαρή γραμμή του κ. Τσίπρα. Έχω την εντύπωση ότι πολλοί ψηφοφόροι στην Ελλάδα το βλέπουν επίσης έτσι», επισήμανε και προειδοποίησε ότι εάν οι ψηφοφόροι έχουν την εντύπωση ότι δεν αποφασίζουν οι ίδιοι για την τύχη τους, αλλά ότι η τύχη τους αποφασίζεται σε συζητήσεις στις Βρυξέλλες ή στο Βερολίνο, τότε οι ψήφοι πηγαίνουν κατευθείαν στην αγκαλιά των ακραίων. «Δεν θεωρώ ότι αυτές τις εικασίες κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων ωφελούν», είπε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει το πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel σχετικά με αλλαγή στάσης της γερμανικής κυβέρνησης για ένα "Grexit", ο κ. Σουλτς δήλωσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι πηγή του περιοδικού ήταν η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και συνέχισε: «Πιστεύω ότι η Μέρκελ και ο Σόιμπλε, όπως και όλοι μας, στηρίζουν τη θέση όπως την περιέγραψα: Ας περιμένουμε πρώτα τα αποτελέσματα των εκλογών. Υπάρχει μια εν ενεργεία κυβέρνηση στην Ελλάδα, αυτή του κ.Σαμαρά μαζί με το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου. Έχουν μέχρι τώρα τουλάχιστον ένα πράγμα πετύχει, ότι υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα και οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα. Ίσως υπάρξει στις 25 μια πλειοψηφία Ελλήνων που θέλει να συνεχιστεί ακριβώς αυτή η πορεία. Μπορώ μόνο να συμβουλέψω να μην κάνουμε πιο δύσκολη τη ζωή μέσω αντιπαραθέσεων με εικασίες για τις δυνάμεις που θέλουν μια εποικοδομητική οικονομική λύση για την Ελλάδα, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τα όργανα της ΕΕ».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξήγησε ακόμη ότι έχει ήδη πει πολύ καθαρά στον Αλέξη Τσίπρα ότι «διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, οι οποίες θα οδηγούσαν σε μονομερή στάση πληρωμών, θα συνεπάγονταν στάση πληρωμών από τους εταίρους στην ΕΕ», για να επισημάνει ωστόσο ότι καθημερινά τα ευρωπαϊκά όργανα δέχονται προτάσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με τους κανόνες. «Κάποιοι θέλουν να επανεισαγάγουν τα σύνορα, άλλοι θέλουν να επιβάλουν διόδια σε δρόμους ενάντια στο ευρωπαϊκό δίκαιο, άλλοι θέλουν να φύγουν από την ίδια την ΕΕ, αλλά να παραμείνουν μέλη της εσωτερικής αγοράς», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «εάν κάθε φορά που ένας πολιτικός έλεγε κάτι κατά την προεκλογική περίοδο πέφταμε σε βαθιά περισυλλογή, θα είχαμε πολλή δουλειά».

Ο κ. Σουλτς τόνισε πάντως ότι «οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μέχρι σήμερα δεν έχουν οδηγήσει ούτε μία μέρα σε ταραχές τις χρηματαγορές», ενώ, αντιθέτως, ταραχές στις χρηματαγορές έχει προκαλέσει η αντιπαράθεση στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες. «Οι αγορές είναι κατά κανόνα πολύ ευαίσθητες. Πιστεύω ότι εάν αντιμετωπίζαμε το θέμα με περισσότερη λογική και λιγότερες εικασίες, τότε και μετά τις 25 Ιανουαρίου θα μπορέσουμε να έχουμε με οποιαδήποτε κυβέρνηση συνετές διαπραγματεύσεις», τόνισε, για να καταλήξει λέγοντας: «Όλα τα μέλη της ΕΕ και της Ευρωζώνης, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση κυβερνά, έχουν επίγνωση των ευθυνών τους. Πιστεύω ότι αυτό ισχύει και για τον κ. Τσίπρα. Βεβαίως διαθέτει μία ακραία ρητορική, αλλά πρέπει να το ξαναπώ: Δε θα μπορέσει να κυβερνήσει μόνος του και για αυτά που υπόσχεται εκεί δεν βλέπω πώς θα μπορέσει να κατακτήσει μία πλειοψηφία στην Βουλή. Έτσι θα αναγκαστεί να κάνει συμβιβασμούς στην Ελλάδα και συμβιβασμούς με τους Ευρωπαίους εταίρους».

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. dim avatar
  dim 06/01/2015 19:27:48

  "Κύριε Σούλτσς, τι μας λέτε. Εσείς είσαστε προδότες, τοκογλύφος, είσαστε κεντροαριστερός σοσιαλδημοκράτης... Εμείς θα κάνουμε συμμαχία από τη εξωκοινοβουλευτική αριστερά μέχρι το πολύ την σοσιαλιστική αριστερά... Η σοσιαλδημοκρατική κεντροαριστερά είναι προδότες για εμάς, είναι μνημονιακές λέρες... Εμείς μόνο με Ανταρσύα, ΚΚΕ, podemos, Μελανσόν και Die Linke συνεργαζόμαστε"...
  Ψηφίστε τον Έλληνες... Αυτοί είμαστε ως λαός... Να δίνουμε μέχρι και αυτοδυναμία σε αυτόν που συνεργάζεται μόνο με Ανταρσύα και ΚΚΕ, που έχει θέσεις εθνομηδενιστικές, που θέλει αφοπλισμό των αστυνομικών, που θέλει να νομιμοποιεί λαθρομετανάστες, που θέλει να βαράει τα νταούλια και να χορεύει στους ρυθμούς του ο παγκόσμιος καπιταλισμός.... Λυπάμαι πραγματικά για το τι μας περιμένει... Τα πέντε χρόνια λιτότητας που ζούμε, θα μας φαντάζουν ως παράδεισος σε λίγους μήνες από τώρα...

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ dim 06/01/2015 20:35:27

   Εγω νομιζω οτι σιγα σιγα ο Αλεξης μας περναει το μηνυμα οτι ΔΕΝ θελει να αναλαβει τη διακυβερνηση της χωρας. Μου φαινεται αδιανοητο να μας ξεδιπλωνει λιγο λιγο τις προθεσεις του και να υπαρχουν Ελληνες που να τις επικροτουν. Εκτος και αν το υλιστικο μας φρονημα υπερτερει ολων και δεν μας ενδιαφερουν στρατος, συνορα, εννομη ταξη και λαθρομεταναστευση. Μονο το χρημα να πεφτει. Αλλα ειναι βεβαιο οτι θα πεσει χρημα; ο σοφος λαος μας λεει:"οποιος θελει τα πολλα χανει και τα λιγα". Θελουμε το καλυτερο μελλον αλλα να επιλεξουμε συντεταγμενα το χρονο και να προετοιμαστουμε απεναντι στους ξενους που μας βλεπουν σαν μιασματα που θα μολυνουν και θα αποδιοργανωσουν τις καλοκουρδισμενες χωρες τους. Θα κανουν λοιπον τα παντα να μας απομονωσουν και επειδη γνωριζουν το απροβλεπτο της ρατσας μας, εχουν λαβει και τα μετρα τους. Μεχρι κι ο ΓΑΠ βλεποντας τι παιζεται, εφτιαξε κι αυτος κομμα και περιμενει να τον ψηφισουν.... Το περιεργο με τον Τσιπρα ειναι οτι στην Ελλαδα πιστευουν οτι τον σπρωχνουν οι περαν του Ατλαντικου, ενω παραλληλα η αρκουδα τον σιγονταρει, καθενας για τους δικους του λογους. Τωρα πως αυτος ο απειρος σαρανταρης θα καταφερει να συγκερασει τους αντιθετους γεωπολιτικα αλλα και οικονομικα πολους του πλανητη, πως θα αλλαξει τη στρατηγικη της Ευρωπης και συγχρονως θα οδηγησει τη χωρα χωρις εδαφικες απωλειες και χρεωκοπια (διοτι αυτο ειναι τελικα το ζητουμενο), σε ενα καλυτερο μελλον, ε μαλλον εχουμε τον αναδυομενο ηγετη-φαινομενο που κανεις δεν ειχε υποψιαστει......

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.