Σοκ από Guardian: Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το ενδεχόμενο Grexit
05/01/2015 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σοκ από Guardian: Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το ενδεχόμενο Grexit

Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι ηγέτες στη Μαδρίτη, τη Λισαβόνα και τη Ρώμη φοβούνται τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, οι οποίες θα προσθέσουν αστάθεια στην ευρωζώνη που αντιμετωπίζει ήδη οικονομική στασιμότητα και εσωτερικές διαμάχες, ωστόσο οι αγορές παρέμειναν ήρεμες την περασμένη εβδομάδα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε σαφές ότι ετοιμάζεται να δώσει μάχη στις Βρυξέλλες, σημειώνει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Guardian στη στήλη Business Leader του ιστότοπού της.

Ως ένδειξη αυτής της ηρεμίας στις αγορές, η εφημερίδα αναφέρει πως η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου κατέγραψε χαμηλό ρεκόρ με 1,89% και εκτιμά πως αυτό δείχνει ότι οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. "Αν τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου δείξουν ότι οι Έλληνες είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν το ευρώ, αν δεν αποσπάσουν μείζονες παραχωρήσεις, τότε το μήνυμα μοιάζει να είναι: αφήστε τους να φύγουν", γράφει η εφημερίδα.

Φαίνεται λοιπόν πως οι Βρυξέλλες έχουν καταφέρει να πείσουν τους διαχειριστές κεφαλαίων ότι υπάρχει ένα οικονομικό τείχος προστασίας επαρκές για να τους προστατεύσει από τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, όμως σύμφωνα με την Guardian μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με όρους χρημάτων. Θα θεωρηθεί, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ένας θρίαμβος του λαού επί της ατέλειωτης λιτότητας και πολλοί στην Ευρώπη θα επευφημήσουν. Όμως το λιγότερο που θα συμβεί είναι να αρχίσει άλλη μια περίοδος αβεβαιότητας, σημειώνει η εφημερίδα, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η προσδοκώμενη ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης.

Η Guardian καταλήγει ότι η πρώτη επίπτωση μπορεί να γίνει αισθητή στη Βρετανία, η οποία θα διεξαγάγει βουλευτικές εκλογές μετά την Ελλάδα. Η τραυματισμένη και εξασθενημένη Ευρώπη θα έχει κεντρική θέση στις εκλογές αυτές, ενισχύοντας τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα και βλάπτοντας τις προοπτικές της Βρετανίας ως εμπορικής χώρας, προσθέτει.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

  1. peryman avatar
    peryman 05/01/2015 13:34:10

    Μία συνήθης πρακτική στο management Πολυεθνικών επιχειρήσεων, είναι η διακοπή λειτουργίας προβληματικών/ζημιογόνων Τμημάτων τους ή/και ολόκληρων επιχειρηματικών μονάδων τους. Αυτή η πρακτική ονομάζεται cut the fat = αφαίρεσε το λίπος. Η επιχείρηση γίνεται πιο ευέλικτη και πιο κερδοφόρα, ενώ οι Χρηματαγορές την επιβραβεύουν με αύξηση της τιμής της μετοχής της και μείωση των επιτοκίων των δανείων της...!!!! Αυτό ακριβώς θα γίνει και με την έξοδο της Ελλάδας...!!! Η Ευρωζώνη θα κόψει το λίπος της δυσλειτουργικής Ελλάδας, που παράγει μόνο ελλείμματα και ζημιές, βελτιώνοντας δραματικά την αποτελεσματικότητα της υπόλοιπης Ένωσης...!!!

  2. ΤΤ avatar
    ΤΤ 05/01/2015 16:59:32

    η Ελλάδα ειναι -ακομα- στην 30η θέση εισοδήματος κατα κεφαλή, αλλα γύρω στην 170η απο πλευράς ανταγωνιστικότητας. Απλα θα αποκατασταθεί η τάξη . Ίσως να έχει και τα καλα του, πχ λαθρομετανάστευση τέλος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.