Σοκ από Ντράγκι: Λέει «όχι» στο νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς
11/04/2015 16:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σοκ από Ντράγκι: Λέει «όχι» στο νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς

Το νομοσχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς πηγαίνει πέρα από την προστασία των δανειοληπτών με χαμηλά εισοδήματα και ενδέχεται να ενθαρρύνει κάποιους να αθετήσουν ηθελημένα την πληρωμή των υποχρεώσεών τους, έκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε γνωμοδότησή της.

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει τη γνωμοδότηση της ΕΚΤ για το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας αξίας έως 300.000 ευρώ των δανειοληπτών με ετήσιο εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 50.000 ευρώ.

«Το πολύ μεγάλο εύρος των δικαιούχων δανειοληπτών, που πηγαίνει πέρα από την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών με χαμηλά εισοδήματα, ενδέχεται να δημιουργήσει ηθικό κίνδυνο ο οποίος δύναται να οδηγήσει σε ηθελημένες αθετήσεις υποχρεώσεων, υπονομεύοντας την κουλτούρα πληρωμών και τη μελλοντική πιστωτική επέκταση», επισημαίνει η ΕΚΤ.

«Το νομοσχέδιο προβλέπει σημαντικά πιο ευρεία κριτήρια σε ό,τι αφορά την αξία της προστατευόμενης περιουσίας, το ετήσιο εισόδημα του νοικοκυριού, την αξία των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων και το ύψος των καταθέσεων» των δανειοληπτών, συνεχίζει η ΕΚΤ, συγκρίνοντας το νομοσχέδιο με τον προηγούμενο νόμο που ίσχυε.

Παράλληλα επισημαίνει ότι οι ευρείες απαγορεύσεις πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας δεν είναι βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα.

«Είναι πιθανό οι προβλέψεις του νομοσχεδίου να ωθήσουν δανειολήπτες που δεν έχουν πραγματική ανάγκη προστασίας να σταματήσουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους ή να μειώσουν σημαντικά τις πληρωμές, ακόμη κι αν είναι σε θέση να πληρώνουν πλήρως τις δόσεις», αναφέρεται ακόμη στην γνωμοδότηση της ΕΚΤ.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 11/04/2015 17:01:20

  Γιατι σοκ;Σοκ για τους φεσαδορους είναι μόνο.Όσο η Ελλάδα είναι στην ευρωζώνη τα ελληνικά κόλπα με τα οποία επιβραβεύονται οι άσωτοι και οι μπαταξήδες και ζημιώνονται οι αποταμιευτες δεν περνανε.

 2. foros1 avatar
  foros1 11/04/2015 17:18:54

  50.000 ευρώ / 12 = 4.000 ευρώ το μήνα! φυσικά και μπορεί να δίνει τουλάχιστον 1.000 ευρώ για το δάνειό του. μήπως το "έχουμε χάσει" τελικά;

  • οδυσσεύς Κ. avatar
   οδυσσεύς Κ. @ foros1 11/04/2015 19:31:07

   Περίεργο. Έχει εισόδημα 50.000 ευρώ το χρόνο, σταμάτησε να πληρώνει τη δόση του στεγαστικού του 1000 ευρώ/μήνα και η τράπεζα απλά έκανε το δάνειό του κόκκινο και κίνησε διαδικασία πλειστριασμού του σπιτιού του αλλά ΟΧΙ των 4.000 ευρώ του τό μήνα? Ενώ το ΤΕΒΕ για ένα χιλιάρικο χρέος σου κατάσχει ό,τι έχεις και δεν έχεις, αν δεν φτάσει ο κασχεμένος μισθός σου? Κάτι δεν πάει καλά εδώ όντως.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.