Σοκ από Μ. Ντράγκι: Η ΕΚΤ επεξεργάζεται σενάρια Grexit
23/03/2015 19:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σοκ από Μ. Ντράγκι: Η ΕΚΤ επεξεργάζεται σενάρια Grexit

«Εξετάζουμε όλους τους κινδύνους»

Μαστίγιο και καρότο χρησιμοποίησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα για την Ελλάδα ενώ μια σκληρή δήλωση που έκανε θα συζητηθεί έντονα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η ΕΚΤ επεξεργάζεται σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ο Μάριο Ντράγκι επισήμανε:«Είναι συνήθης πρακτική στην ΕΚΤ οι ερευνητές - κινδύνου της να εξετάζουν όλους τους κινδύνους που μπορούν να υπάρξουν, αυτοί είναι η δουλειά τους».

Επιβεβαιώνει έτσι τα σενάρια για προετοιμασία των θεσμών σε ενδεχόμενο Grexit. Αλλωστε, πρόσφατα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι από το 2012 η Τράπεζα της Ελλάδος επεξεργάζεται σενάρια εξόδου από το ευρώ.

Χρησιμοποιώντας ασυνήθιστα σκληρή στάση ο κ. Ντράγκι έστειλε μήνυμα στην Αθήνα απαντώντας ουσιαστικά στην επιστολή Τσίπρα ο οποίος προειδοποίησε με στάση πληρωμών τους πιστωτές. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει όλα της τα χρέη σε όλους τους πιστωτές της.« Η Ελλάδα και οι εταίροι πρέπει να θέσουν τις συνθήκες για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις για το χρέος», υπογράμμισε.

Ο Μ. Ντράγκι αρνήθηκε ότι η ΕΚΤ εκβιάζει την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η έκθεση της Τράπεζας προς την Ελλάδα ανέρχεται σε 104 δισ. ευρώ ή 65% του ΑΕΠ της χώρας, η οποία είναι η υψηλότερη στην ευρωζώνη. «Για ποιόν εκβιασμό λοιπόν μιλάμε;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι η όριο έκδοσης έντοκων γραμματίων για την Ελλάδας περιορίζεται σε 15 δισ. ευρώ- κάτι που αποφασίστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος και όχι από την ίδια την ΕΚΤ.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε πεπεισμένος πως με καλή θέληση θα υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια αποκατάστασης διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «Πρέπει να καθοριστεί ποια μέτρα θα προχωρήσουν, ποια θα αντικατασταθούν και πώς».

«Τέτοιες συζητήσεις γίνονται αυτή τη στιγμή και είμαι πεπεισμένος ότι με καλή θέληση θα υπάρξει πρόοδος σε αυτή τη διαδικασία», προσέθεσε.

Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να επαναφέρει την παρέκκλιση για αγορά ελληνικών ομολόγων (waiver) εάν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος.

«Εάν υπάρξει από όλες τις πλευρές καλή θέληση τότε θα επανέλθει η αξιόπιστη προοπτική για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης της Ελλάδας». ΤοELA παρέχεται αλλά υπάρχουν περιορισμοί στο πόσο μπορεί να αξιοποιηθεί για την αγορά εντόκων. Στόχος του είναι να χρησιμοποιηθεί για την στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος και όχι να αποτελέσει εργαλείο για την χρηματοδότηση κρατών, τόνισε.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας είπε ακόμη ότι η ΕΚΤ δεν δημιουργεί ειδικούς κανόνες για την Ελλάδα. Εφαρμόζει τους κανόνες που ισχύουν. Βάσει αυτών δεν θα μπορούσαμε να δεχθούμε ως εγγυήσεις τα ελληνικά ομόλογα ενώ τόνιζε με νόημα ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί ο διάλογος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τριών θεσμών.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΚΜ avatar
    ΚΜ 23/03/2015 20:49:06

    Η ερμηνεία μου είναι η εξής: Έστω ότι έλεγε ο Ντράγκι ότι «δεν προετοιμάζουμε τις κινήσεις μας, σε ενδεχόμενο Grexit». Εδώ που φτάσαμε ποιός θα τον πίστευε; Κι άν τυχόν κάποιος τον πίστευε (λέμε τώρα), θα ήταν λόγος να ανησυχήσει περισσότερο παρά να ηρεμήσει. Οπότε, σωστά, από πλευράς τακτικής δικιάς του, ο αρχιγραφειοκράτης παραδέχεται το προφανές, επιλέγοντας, από όλες τις δυνατές απαντήσεις, εκείνη που, με τα τωρινά δεδομένα, ενέχει τη μικρότερη «ζημιά» σε επίπεδο εντυπώσεων και αξιοπιστίας για την ΕΚΤ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.