#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/06/2013 15:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σκοτσέζικο ντους από ΛαγκάρντΤη γνωστή τακτική του «σκοτσέζικου ντους» ακολουθεί η τρόικα και ειδικά το ΔΝΤ που είναι «μανούλα» σε κάτι τέτοια. Από τη μια η Κ. Λαγκάρντ αφενός και ο κοινοτικός επίτροπος Σεμέτα αφετέρου μας ζητούν να ξεχάσουμε τη μείωση φόρων κι από την άλλη μας λένε ότι πάμε καλά, ότι πρέπει να συνεχίσουμε έτσι αφήνοντας όμως ανοικτό το παράθυρο της μείωσης φόρων. Ούτε τρεις μέρες δεν πέρασαν από την έκθεση του ΔΝΤ που έβαζε πάγο στον ΦΠΑ στην εστίαση και η Κ. Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στη ΝΕΤ μόνο καλά λόγια είχε να πει.

Τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση στο ζήτημα της συλλογής των φόρων και στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών καθώς όπως ανέφερε μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας με προσέλκυση επενδύσεων.

«Δεν πρέπει να πάνε χαμένες οι θυσίες και οι περικοπές στους μισθούς τόνισε η κ. Λαγκάρντ  υποδεικνύοντας την ανάγκη για "μεγαλύτερη ενέργεια" στην εφαρμογή και την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων αυτών που όπως είπε θα φέρουν μεγαλύτερο όφελος στην ελληνική οικονομία.

Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση υπογραμμίζοντας πως δεν είναι ασήμαντο θέμα, τόνισε ωστόσο ότι δεν πρέπει να δοθεί λανθασμένο μήνυμα χαλάρωσης στη συλλογή των φόρων και στην αναδιοργάνωση του εισπρακτικού μηχανισμού. Σε ό,τι αφορά τη μείωση του χρέους επανέλαβε ότι εφόσον εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις -κάτι που γίνεται τώρα- και η χώρα έχει πρωτογενές πλεόνασμα ισχύουν οι Ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για βοήθεια αν και όπως είπε δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος.

Βέβαια, θυμήθηκε να πει και για το κοινωνικό κραχ που δημιουργούν οι πολιτικές λιτότητας του ΔΝΤ, αλλά ποτέ δε φταίει το Ταμείο.

Εξέφρασε ανησυχία για την ελληνική κοινωνία και ειδικότερα για τα ποσοστά ανεργίας στους νέους ανθρώπους. «Ανησυχούμε πολύ για την ελληνική κοινωνία. Η ανεργία και ειδικότερα στους νέους προκαλεί επίσης μεγάλη ανησυχία. Οπότε ό,τι μπορεί να γίνει για να υπάρξει ανάπτυξη, για να κάνουμε στροφή και για να δούμε, θετικούς ρυθμούς στην ανάπτυξη, που ευχόμαστε να γίνει του χρόνου, έχει μεγάλη σημασία για να τονωθεί το ηθικό και να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία που είναι αναγκαία.

Υπογράμμισε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει δίκαιη κατανομή των βαρών. Δεν πρόκειται μόνο για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα ή τις συντάξεις στον ιδιωτικό τομέα. Όλοι πρέπει να συνεισφέρουν και αυτό αρχίζει να συμβαίνει, αλλά πρέπει να εντατικοποιηθεί. Για την πιθανότητα να τεθεί σε κίνδυνο η πολιτική σταθερότητα, παρατήρησε σημαντική βελτίωση του πολιτικού κλίματος σε σχέση με κάποια χρόνια πριν. "Αυτό που έχουμε δει τελευταία και αποτελεί πρόοδο, είναι ότι υπάρχει σθεναρότερη πολιτική στήριξη και έμφαση στην υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων. Δεν συνέβαινε αυτό πριν από 2 με 3 χρόνια, υπάρχει σημαντική βελτίωση και συνήθως βασίζεται στην εμπειρία που έχουμε σε τέτοια προγράμματα, στοιχείο-κλειδί για την επιτυχία".

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 04/06/2013 15:42:22

  Δηλαδή τι θα γίνει άν μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση ;
  Ξαφνικά θ' αρχίσουν να τον αποδίδουν οι ταβερνιάρηδες (χα χα) ;
  Και θα κατεβάσουν ανάλογα τις τελικές τιμές καταναλωτή (δυό φορές χα χα) ;
  Θα ασφαλίζουν το υπαλληλικό προσωπικό τους και θα πληρώνουν με βάση τη συλλογική σύμβαση (χα χα, εδώ γελάνε πολύ);
  Αυτοί που κόπτονται για την μείωση, μας περνούν όλους τους μη εστιάτορες για "Αμερικάνους";
  Πολύ λόμπυ ρε παιδάκι μου.
  Πιό δυνατό λόμπυ και απο τους φαρμακέμπορους, τα διαγνωστικά κέντρα και τους βοθρατζήδες...
  Έλεος, άς κάνουν λίγο κράτει, άς πάψουν να "σπρώχνουν" και με τους δυό αγκώνες...

  • drider avatar
   drider @ Uncle Stgm 04/06/2013 16:39:15

   Στο αφιερώνω γιατί ξέρω ότι θα σου αρέσει:

   "Κάποια στιγμή θα γραφτεί η ιστορία των εστιατόρων και των καφετεριο/μπαρο-ιδιοκτητών. Σας υπόσχομαι πως δεν θα το κάνω εγώ. Το μόνο που θα προσπαθήσω σε δύο παραγράφους είναι να δείξω γιατί αυτή η κατηγορία μικροαστών είναι τόσο σημαντική σε αυτή την κρίση και τι την οδήγησε να συμπεριφερθεί με αυτόν τον τρόπο."

   h**p://www.techiechan.com/?p=1309&cpage=1

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ drider 04/06/2013 22:48:45

    Σωστός ο techie.
    ¨Ολοι αυτοί εμπορεύονται είδη "πρώτης ανάγκης"...
    ¨Οπως και οι "αχόρταγοι" σε περιοχές παραθεριστικής κατοικίας (με ...υποδομές και δίκτυα).
    Και τα διαγνωστικα κεντρα (που συνήθως είναι δίπλα σε Δημόσια νοσοκομεια).
    Επιτέλους! Μια ορθολογικά οργανωμένη κοινωνία, θέτει ορθολογικά αιτήματα προς την τρόικα.

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ Uncle Stgm 04/06/2013 18:41:43

   +1

 2. DebbyTant avatar
  DebbyTant 04/06/2013 17:16:21

  Ας λυνατε το προβλημα της Ελλαδας στην εμφανιση του σε πεντε λεπτα κυριοι τεχνοκρατες. Αλλα θελατε παιχνιδια. Σε βαρος της χωρας.

 3. Αρχιμήδης avatar
  Αρχιμήδης 04/06/2013 18:26:52

  Θείε μη ζηλεύεις.
  Αν κερδίσουν οι εστιάτορες το 10%, θα ανοίξει ο δρόμος και για τους υπόλοιπους. Θα αρχίσουν νέοι αγώνες για τη μείωση του ΦΠΑ κατά 10% σε όλους τους κλάδους...

  • Ντάμα Σπαθί avatar
   Ντάμα Σπαθί @ Αρχιμήδης 05/06/2013 10:35:30

   Και φυσικά η Τρόϊκα που σκιάζεται ιδιαίτερα κάθε που αντιμετωπίζει ...αγωνιζόμενους, θα υποχωρήσει και δεν θα υπάρχει στην Ελλάδα πλέον Φ.Π.Α κάτω από 13%!! Και ζήσαμε εμείς καλά και η Λαγκάρντ καλύτερα.

 4. Ιωάννης Κιαπέκος avatar
  Ιωάννης Κιαπέκος 04/06/2013 18:32:28

  Δε θα ασχοληθώ με το αν "οι ταβερνιάρηδες" αποδίδουν τον Φ.ΠΑ., αν η μείωση περάσει στη κατανάλωση κ.λ.π. διότι κατά τη γνώμη μου αυτά είναι δευτερευούσης σημασίας. Ο Φ.Π.Α. στην εστίαση πρέπει να μειωθεί διότι :
  1) Όποιος</b? επιβάλει φόρο 23 % στην εστίαση σε μια χώρα στην οποία ο τουρισμός είναι η βασική "βιομηχανία" είναι είτε βλαξ είτε δόλιος.
  2) Επιτέλους αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να επιτύχει μια "νίκη" έστω και συμβολική , επί της τρόικας - δανειστών · να τους "σπάσουμε" τον "τσαμπουκά" επιτέλους. Άσε που κάποτε θα πρέπει να αρχίσει (η Κυβέρνηση) να υλοποιεί τις προεκλογικές & προγραμματικές της υποσχέσεις.
  Τα υπόλοιπα περί "λόμπυ" , "Αμερικανάκια" κ.λ.π. είναι επιεικώς άστοχα.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Ιωάννης Κιαπέκος 04/06/2013 19:37:55

   Άν θέλουμε νίκες (και θέλουμε, θέλουμε), υπάρχουν πεδία δόξης λαμπρά:
   1. Άς βρούν τρόπο ν' αρμέξουν επιτέλους μερικούς "Λαγκαρδιανούς - Φαλσιανούς" αποδεδειγμένους λιστο-φοροφυγάδες. Αντί να κάνουν αλλαξοκωκιές στη Βουλή με επιτροπές του κιαρατά, ή να περιμένουν τελεσιδικίες για 10 χρόνια (με τους δικαστές σε λευκή απεργία).
   2. Άς καταρτισουν επιτέλους στοιχειώδες πρόγραμμα επανεκκίνησης της οικονομίας, με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.
   3. Άς απελευθερώσουν μερικά όντως "κλειστά επαγγέλματα " (π.χ. συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, βουλευτες που εκλέγονται με σταυροδοσία - δηλαδή με ελάχιστη δαπάνη 100.000...)
   4. Άς περιορίσουν τη γραφειοκρατία με μετρήσιμο τροπο: Σε πρώτη φάση, άς μειώσουν στο μισό τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να γίνει μια επένδυση ή να ιδρυθεί μια εταιρεία.
   5. Άς γίνει επιτέλους ένα μόνιμο φορολογικό σύστημα. Άς περιέχει φορολογικό συντελεστή 0 % (ΜΗΔΕΝ) για τα κέρδη των εταιρειών που ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ επανεπενδύονται. Τα μερίσματα που διανέμονται, να φορολογούνται με την κλίμακα φυσικων προσώπων (δυστυχώς κάνουν το αντίθετο - υπερφορολογούν την επένδυση και υποφορολογούν τα λεφτά που βγαίνουν απο την εταιρία).
   .........
   Μπορώ να προτείνω άλλα 10 πεδία δόξης.
   Όχι όμως να μας δουλέυουν με το ΦΠΑ της εστίασης και με άλλα χρωματιστά καθρεφτάκια για ιθαγενείς....

   • Ιωάννης Κιαπέκος avatar
    Ιωάννης Κιαπέκος @ Uncle Stgm 05/06/2013 05:40:46

    Ωραία αυτά που προτείνεις αλλά είναι μεσο - μακροπρόθεσμα και επίσης δεν συνιστούν νίκη έναντι της τρόικας και των δανειστών - εκβιαστών. Εδώ χρειαζόμαστε κάτι άμεσα ακόμη και σε επίπεδο συμβολισμού. Δε ξέρω εσύ πως αισθάνεσαι εμένα όμως με ενοχλεί αφάνταστα το θέαμα του πρωθυπουργού της χώρας να "παρακαλάει" τον τυχάρπαστο υπάλληλο της Ε.Ε.

    • Αρχιμήδης avatar
     Αρχιμήδης @ Ιωάννης Κιαπέκος 05/06/2013 10:31:32

     Κι αν μετά τόσα παρακάλια του πουν "άντε σου χαρίζουμε το ΦΠΑ στην εστίαση" εσύ θα το θεωρήσεις νίκη έναντι της τρόικας και των δανειστών?
     Εγώ θα το θεωρήσω απόλυτη Εθνική ξεφτίλα...

     • Ιωάννης Κιαπέκος avatar
      Ιωάννης Κιαπέκος @ Αρχιμήδης 05/06/2013 12:42:32

      Δε κατάλαβες ! όπως έγραψα σε άλλο σχόλιο · μια εγκύκλιος από τον Στουρνάρα χρειάζεται και άσε τη Λαγκάρντ , Σεμέτα και λοιπούς να έχουν επιφυλάξεις.

     • Αρχιμήδης avatar
      Αρχιμήδης @ Ιωάννης Κιαπέκος 05/06/2013 17:52:05

      Αυτό λέω κι εγώ. Γιατί δεν τολμάει να την βγάλει?

    • Η λερναία ύδρα avatar
     Η λερναία ύδρα @ Ιωάννης Κιαπέκος 05/06/2013 10:42:01

     Στην ουσία, δεν είναι ο Πρωθυπουργός που παρακαλάει τους τοκογλύφους. Είμαστε όλοι εμείς που σερνόμαστε από αδυναμία στα πόδια τους.
     Αυτό ενοχλεί.

    • Lernaia Ydra avatar
     Lernaia Ydra @ Ιωάννης Κιαπέκος 05/06/2013 10:49:02

     Δεν είναι το οτι παρακαλάει ο Πρωθυπουργός τους άχρηστους για το αυτονόητο. Είναι το οτι σερνόμαστε όλοι εμείς υποταγμένοι στα πόδια τους. Αυτό ενοχλεί.

  • Αρχιμήδης avatar
   Αρχιμήδης @ Ιωάννης Κιαπέκος 05/06/2013 10:27:34

   Οταν η ατμομηχανή της οικονομίας, η οικοδομή, έχει σταματήσει, είναι δυνατό να της επιβάλλεις εκτός απ' τα πάσης φύσεως χαράτσια και ΦΠΑ 23%? και να λες οτι βλέπεις ανάκαμψη το φθινόπωρο?

 5. Πολίτης Θ avatar
  Πολίτης Θ 04/06/2013 21:08:27

  Αν είμαστε σίγουροι οτι η μείωση του ΦΠΑ θα οδηγήσει καί σε μείωση των τιμών, τοτε να γίνει 1000%. Επειδή όμως "στην Ελλάδα ζούμε", ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο, τουλάχιστον όχι στό βαθμό που προσδοκά η κυβέρνηση.
  Καί πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι το να "σπάσουμε τον τσαμπουκά" στους δανειστές μας δεν είναι και το καλύτερο σχέδιο στις μέρες που ζούμε. Μπορούσε να γίνει το 2010 που είχαμε και τα όπλα για κάτι τέτοιο, αλλά τότε οι συμπατριώτες μας ανέδειξαν πρωθυπουργό τον κ. Παπανδρέου...
  Μια λύση θα ήταν να καταργηθεί ο ΦΠΑ από τις συναλλαγές μεταξύ των εταιριών και να παραμείνει ώς φόρος επί των πωλήσεων. Δεν θα αλλάξει το ποσό που πρέπει να εισπράξει το δημόσιο, θα μειωθεί η γραφειοκρατεία και το κυνήγι αυτών που δεν αποδίδουν ΦΠΑ θα γίνει πιο εύκολο. Δεν γνωρίζω βέβαια αν επιτρέπει κατι τέτοιο η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
  Και καλό θα ήταν να μην αναφέρουμε τις "προεκλογικές υποσχέσεις" των ελληνικών κυβερνήσεων των τελευταίων 150 και βάλε ετών - της σημερινής μη εξαιρουμένης - γιατί θα κλαίμε με μαύρο δάκρυ μέχρι τον 22ο αιώνα.

  • Αρχιμήδης avatar
   Αρχιμήδης @ Πολίτης Θ 05/06/2013 10:34:44

   Ξεχνάμε βέβαια οτι οι περισσότεροι έμποροι και εστιάτορες απο καιρό ισχυρίζονται, με διαφιμήσεις στην τηλεόραση μάλιστα, οτι πληρώνουν απο την τσέπη τους τον ΦΠΑ για να μην ανέβουν οι τιμές...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.