#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/07/2011 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σκληρό πόκερ για τον ορυκτό πλούτο της ΕλλάδαςΣε «ενεργειακό πυρετό» βρίσκεται η ευρύτερη γειτονιά της Ελλάδας, αλλά και η ίδια η χώρα μας. Ιδιαίτερα μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, την ακύρωση του πυρηνικού προγράμματος της Γερμανίας, αλλά και τον πόλεμο στη Λιβύη, οι ανάγκες της Ευρώπης, ειδικά σε φυσικό αέριο, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κάθετα. Έτσι, άπαντες έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για την εκμετάλλευση των σημαντικών κοιτασμάτων στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και την κατασκευή αγωγών μεταφοράς των ενεργειακών πόρων προς τη Δύση.

 

H χώρα μας βρίσκεται σε πλεονεκτική γεωπολιτική θέση, και, εφόσον κινηθεί δυναμικά στο χώρο του «ενεργειακού Ελ Ντοράντο», τα πολιτικά, διπλωματικά και οικονομικά οφέλη θα είναι πολλά. Στη Βόρειο Ελλάδα, στις γειτονικές βαλκανικές χώρες, καθώς και στη γειτονική Τουρκία μαίνεται ο αμερικανορωσικός «πόλεμος» για το ποιος θα έχει το προβάδισμα στους αγωγούς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Σε αυτή την αναμέτρηση, η οποία τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε έξαρση, μετέχουν πολλές από τις μεγαλύτερες «πετρελαϊκές αδελφές» του κόσμου. Νότια και Νοτιοανατολικά της Ελλάδας, στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη, την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, το Λίβανο, τη Συρία και εν μέρει την Τουρκία, έχουν ανακαλυφθεί πολύ σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία εκτιμάται ότι μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου για πολλές δεκαετίες, αλλά και για να εξαχθούν στην Ευρώπη. Και εδώ, «θέσεις μάχης» έχουν ήδη λάβει πολλές από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές πολυεθνικές του κόσμου.

 

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, προ ημερών, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα. Κατέθεσε πολυνομοσχέδιο, με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για να δοθούν σε εταιρίες περιοχές για έρευνα κοιτασμάτων, ενώ, ύστερα από πολλά χρόνια παραλυσίας δημιουργείται Εθνικός Φορέας Ερευνας Υδρογονανθράκων. Επίσης, καθορίζονται ως νευραλγικής, εθνικής σημασίας, τα σχέδια για την κατασκευή αγωγών που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο και πετρέλαιο στη Δύση, μέσω της Βόρειας Ελλάδας. Ωστόσο, αν και κοινή πεποίθηση είναι ότι το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί στα ενεργειακά που το χαρακτηρίζουν «λίγο και καθυστερημένο», επιμένουν ότι η Ελλάδα δείχνει άκρως διστακτική απέναντι στην Τουρκία και γι’ αυτό δεν ορίζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της (ΑΟΖ), ενώ δεν λείπουν και οι απόψεις σύμφωνα με τις οποίες το περιβάλλον που διαμορφώνεται δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

 

Παρότι το ΥΠΕΚΑ διαβεβαιώνει ότι οι επαφές της Ελλάδας με Κύπρο, Ισραήλ και άλλες χώρες της περιοχής είναι σε καλό δρόμο, η Αθήνα έως τώρα αποφεύγει αφενός να οροθετήσει την ελληνική ΑΟΖ αφετέρου δεν έχει δημοσιοποιήσει κάποια διεθνή πρόσκληση για έρευνες στις περιοχές ανατολικά-βορειοανατολικά της Κρήτης προς την Κύπρο. Να σημειωθεί ότι η Τουρκία, αρνούμενη να αποδεχθεί υφαλοκρηπίδα στο Καστελλόριζο, εγείρει αξιώσεις στις συγκεκριμένες περιοχές και συχνά, είτε με ερευνητικές αποστολές για υδρογονάνθρακες είτε με αεροπορικές παραβιάσεις, προκαλεί. Την ίδια πρακτική ακολούθησε και στην Κύπρο, όπου η Αγκυρα «οικειοποιήθηκε» την υφαλοκρηπίδα των κατεχόμενων εδαφών, προκειμένου να εμποδίσει την Κυπριακή Δημοκρατία να ορίσει την ΑΟΖ της και να προβεί σε έρευνες. Η Λευκωσία, ωστόσο, υπέγραψε συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ενώ σε εντατικές διαβουλεύσεις βρίσκεται με τον Λίβανο και τη Συρία.

 

Πάντως, η πρόσφατη στάση της Ελλάδας να απαγορεύσει τον απόπλου πλοίων του Στολίσκου της Ελευθερίας για να σπάσει ο θαλάσσιος αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ, ερμηνεύεται ως σαφές δείγμα ενεργειακής προσέγγισης Αθήνας-Τελ Αβίβ. Με τον ίδιο τρόπο είχε λειτουργήσει πέρυσι και η Λευκωσία. Να σημειωθεί ότι σημαντικά κοιτάσματα υπάρχουν και στη θαλάσσια περιοχή της Γάζας, την οποία εδώ και χρόνια έχει αποκλείσει το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ. Τελευταία, λόγω ειδικά των κοιτασμάτων που βρίσκονται στα όρια των -μη προσδιορισθέντων ακόμη- χωρικών υδάτων Ισραήλ και Λιβάνου, η κατάσταση εκεί είναι έκρυθμη. Το συνολικό κοίτασμα φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου υπολογίζεται από την αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία, Noble, σε 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Κάτι που το κατατάσσει στα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Επίσης, η ισραηλινή εταιρία, Delek, θέλει να κατασκευάσει στην Κύπρο σταθμό επεξεργασίας φυσικού αερίου. Εκτός αυτών, ενδιαφέρον έχουν επιδείξει για την ευρύτερη περιοχή η νορβηγική Statoil, οι BP και Shell, η ρωσική Gazprom, ιταλικές και γαλλικές εταιρίες κ.ο.κ.

 

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία μετατρέπεται σε ενεργειακό σταυροδρόμι Ανατολής-Δύσης και Βορρά-Νότου. Μέσω αυτής περνούν -και σχεδιάζονται νέοι- αγωγοί που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο και μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου από την Κασπία (Αζερμπαϊτζάν-Τουρκμενιστάν), τη Ρωσία, το Ιράκ και το Ιράν. Η θέση της Ελλάδας είναι σημαντική, δεδομένου ότι μέσω των εδαφών της θα διέλθουν κάποιοι αγωγοί προς την Ευρώπη. Ο ελληνικός, τουρκικός και ιταλικός αγωγός (ελληνοϊταλικός υποθαλάσσιος), που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στη Δ. Ευρώπη (ITGI) αποτελεί ένα σημαντικό βήμα και ήδη προχωρεί. Σε αυτόν μετέχει η ελληνική ΔΕΠΑ, η ιταλική Edison και η τουρκική Botas. Η ΔΕΠΑ εκτιμάται ότι θα αποτελέσει «μήλον της Εριδος» για τις μεγάλες ενεργειακές εταιρίες. Εν όψει της πώλησής της, όπως και όλες οι ΔΕΚΟ, ήδη πολλοί ετοιμάζονται να την «κτυπήσουν», προκειμένου, εκτός των άλλων, να αποκτήσουν πρόσβαση στον αγωγό ITGI, καθώς και σε άλλες μεγάλες «δουλειές».

 

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να ανακοινώσει το Αζερμπαϊτζάν (Κασπία, Καύκασος) εάν θα δώσει το φυσικό αέριό του από κοιτάσματα που ελέγχουν οι BP και η Statoil, στον ITGI ή στο αμερικανικό σχέδιο, Nabucco, που είναι ακόμα στα χαρτιά (μέσω Τουρκίας-Βουλγαρίας στην Κεντρική Ευρώπη). Αν και ο δεύτερος αγωγός θεωρείτο ότι θα μπει στις καλένδες, πρόσφατα αναζωογονήθηκαν οι ελπίδες, με την ανακοίνωση μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Τουρκμενιστάν (Κασπία, Κεντρική Ασία). Εάν βέβαια, καταφέρουν τελικώς να βάλουν οι Αμερικανοί στο χέρι τα κοιτάσματα των Αζερμπαϊτζάν και Τουρκμενιστάν και να τα μεταφέρουν από «δρόμους» εκτός Ρωσίας, είναι ένα ερώτημα. Πόσο μάλλον όταν η Μόσχα ασκεί ακόμα μεγάλη επιρροή σε αυτές τις πρώην σοβιετικές περιοχές. Η Ρωσία, πάντως, ήδη προωθεί τον υποθαλάσσιο αγωγό αερίου της Μαύρης Θάλασσας, «Νότιο Ρεύμα» (South Stream, Βουλγαρία, Ελλάδα) και εφόσον προλάβει τις ΗΠΑ, θα έχει επιφέρει ένα καίριο πλήγμα στον Nabucco. Σε αυτή την περίπτωση κερδισμένη θα είναι η Ελλάδα και ο ελληνοϊταλικός αγωγός. Οπως και να ’χει, όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας από τους βασικούς δρόμους μεταφοράς ενεργειακών πόρων από τον Καύκασο, την Κ. Ασία, αλλά και τη Μ. Ανατολή.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ, ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 10/07/2011 09:29:39

  Καλημερα,
  πταν ειχα βαλει το ποστ με τα πετρελαια... υπηρξε δυτυχως κοσμος ο οποιος ασκησε περιφρονητικη και απαξιωτικη κριτικη..!

  Οι ΔΦανειστες ομως δε μασανε!! Αυτο θελουν. Τον Αιωνια Υπνο μας γαι να κανουν τη δουλεια τους.

  Θα ΚΛΕΙΣΟΥΝ και το ΙΓΜΕ, και αντε γεια....

  ΖΥΜΩΣΗ... αυτο χρειαζομαστε. Ευτυχως υπαρχει το Αντινεα το οποιο παρομοιαζω με το καλο παλιο "γουδι και γουδοχερι".

  ΠΡΟΤΑΣΗ ( την εβαλα χθες σε σχολιο )

  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΘΑΡΡΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ? ( δεν εννοώ ότι διαγράφουμε τα όσα έχουμε πει !!! ) αλλά χάρην της άσησης.

  - Να Εξαιρέσουμε απο το ΤΑΜΕΙΟ TREUHAND ΕΛΛΑΔΑ S.A. τα ορυκτά και τους Φυσικούς Πόρους. ΜΟΝΟ… τα υπόλοιπα.. έστω ναι…

  Να πούμε, ρε παιδιά 50 χρόνια ψάχνουμε όλοι μαζί και δεν έχουμε βρει τπτ.. τι τα θέλετε??.. να μπαίνετε σε έξοδα υψηλού ρίσκου??

  Ασχοληθείτε εσείς με τα υπόλοιπα κ εμείς με Ορυκτό Πλούτο και Φυσικούς Πόρους, Ελεύθερα και Ανεξάρτητα, εκτός μνημονίων και εφαρμοστικών.

  Τι θα μας πούν?? από την απάντησή τους σε αυτή την πολύ συγκεκριμένη άσκηση θάρρους θα αποκαλυφθεί το ΕΓΚΛΗΜΑ αλλά και η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΑ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ…! Ολοι “πάιζουν” εκτός από εμάς..! τυχαίο?

  ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ?? ΤΩΡΑ ! όχι αύριο…

  ΠΠ

  ΠΠ

  • ΕΛΛΗΝ avatar
   ΕΛΛΗΝ @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 10/07/2011 20:32:13

   ΠΠ

   Η υποθεσή σου θα είχε λόγο ύπαρξης εάν πιστεύεις οτι υπάρχει έστω και ΕΝΑΣ Ελληνας βουλευτής (κόματος εξουσίας ενοείται) που θα υποστήριζε μια τέτοια πρόταση.

   Αφού όλοι οι κύριοι αυτοί (των δικών μας ΝΔ μή εξαιρουμένων ) είναι υπάλληλοι ή εξυπηρετούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συμφέροντα αυτών που ορέγονται όλον αυτόν τον πλούτο.
   Και όπως βλέπεις ΑΥΤΟ ήταν όλο το ζητούμενο του σήριαλ Χρεοκοπεία - Μνημόνιο Ι - Μνημόνιο ΙΙ - κ.οκ............

   • anetos avatar
    anetos @ ΕΛΛΗΝ 11/07/2011 10:34:33

    Υπερβάλεις λιγο ?

 2. ataktos avatar
  ataktos 10/07/2011 09:49:55

  πάντως το κοίτασμα Κομνηνών η ΔΕΗ το έχει..... εξαφάνιση h...p://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/02/blog-post_24.html

 3. manos avatar
  manos 10/07/2011 09:59:01

  ΠΠ καλημέρα,

  Λες να κάνει το γιωργάκη τέτοια πρόταση?
  Αυτός ακούει γερμανικά και φτιάχνεται .

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ manos 10/07/2011 10:00:13

   εχει πρωταγωνιστικο στη γερμανικη τσοντα... BDSM, γ αυτο !

   καλημερα Μανο .

   ΠΠ

 4. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 10/07/2011 11:58:29

  Χτύπησες ΄΄φλέβα΄΄ ΠΠ!!!
  Περιμένω να δω αν θα είσαι ΄΄μέσα΄΄ και στην πρόβλεψη για την εκκλησιαστική περιουσία

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ ΕΥΑ 10/07/2011 12:10:54

   Ειμαι η ούγια στο ράσσο !! ... χαχαχαα κακο που τους βρηκε !!
   Ερχεται αλλη θυελλα. Διαβαζει ο ΦΞ τωρα !! χαχα

   Ολοι Συντονισμενοι !

   ΠΠ

 5. manos avatar
  manos 10/07/2011 12:41:58

  Και ύστερα πείτε μου εμένα ότι όλο αυτό δεν ήταν στημένο.
  Οτι μόνο οι Ελληνες κατανάλωναν, μόνο οι Ελληνες είχαν δάνεια, μόνο οι Ελληνες ..., μόνο οι Ελληνες ..., και αι σιχτίρ.
  Ξαφνικά ως δια μαγείας λοιπόν έρχεται κάποιος και μας λέει ότι θα μας σώσει από τους δαίμονές μας.
  Και εκεί που μας χρώσταγαν μας πήραν και το βόδι.
  Το τέλος αυτού του παραμυθιού έρχεται με την ως δια μαγείας (ξανά) ανακάλυψη απίστευτων πηγών πλούτου.
  Που βέβαια θα εκμεταλευθούν κάποιοι ξύπνιοι επειδή εμείς δεν είμαστε ικανοί, είμαστε χαραμοφάηδες, τεμπέληδες, μαζί τα φάγαμε, κλπ κλπ κλπ.

 6. κωστής avatar
  κωστής 10/07/2011 19:49:49

  δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κοιτάσματα. εκτός από 2 (Κατάκωλο-πετρελαίου, Επανωμής-φυσικού αερίου, μικρότατο όμως)

  • fantomas avatar
   fantomas @ κωστής 10/07/2011 20:43:32

   οταν σχεδον χωρις ερευνες εχει εστω τα κοιτασματα που αναφερεις ....... φαντασου τι θα βρεις εαν κανεις σοβαρες ερευνες!!!
   θυμιζω οτι δεν εχει γινει εως σημερα σοβαρη χαρτογραφηση και ερευνα για πετρελαιο και φυσικο αεριο στα θαλασσια χωρικα υδατα μας διοτι ειχαμε παντοτε προβλημα να μην προκαλεσουμε την Τουρκια (θεμα 6 με 12 ν.μ.) !!!

   • κωστής avatar
    κωστής @ fantomas 10/07/2011 21:05:24

    μπορεί και ναι. μπορεί και όχι. μην ξεχνάτε ότι η εξερεύνηση πετρελαίου διαρκεί τουλάχιστον 10 χρόνια για να βρεις εάν υπάρχει και πόσο υπάρχει και οι πιθανότητες είναι λιγότερες από 15%!!!

    • fantomas avatar
     fantomas @ κωστής 10/07/2011 23:13:10

     μια ερευνα διαρκει 10 ετη ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.
     και εχει 15% πιθανοτητες ΟΤΑΝ ΨΑΧΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ. Οταν ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΟΙ ΑΡΧΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ και ψαχνεις στοχευμενα καθως υπαρχουν ενδιξεις τοτε οι πιθανοτητες ειναι 50% !!

     • κωστής avatar
      κωστής @ fantomas 11/07/2011 12:35:39

      συμφωνώ εν μέρει. αλλά δεν υπάρχει κάτι στοχευμένο πρώτον. και δεύτερον, δεν μπορεί να φθάσει τόσο ψηλά το ποσοστό! ούτε έχει γίνει αρχική έρευνα με σύγχρονα σεισμικά κ.λπ. μην τρελλαθούμε. ούτε στη Σαουδική Αραβία δεν γίνεται που λέει ο λόγος.
      Κι από την άλλη, δεν είναι και κανένας τρελλός πλούτος. για 15 δις εύρώ μετά από 15 χρόνια, δεν είναι και μεγάλη υπόθεση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.