#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/11/2013 20:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σκληρό μπρα ντε φερ κυβέρνησης - δανειστών για τα διαρθρωτικά μέτραΑπελευθέρωση των πλειστηριασμών και των ομαδικών απολύσεων και προώθηση των εκκρεμών διαρθρωτικών αλλαγών αποτελούν την «τριπλέτα» απαιτήσεων που έχει θέσει η τρόικα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, με «αντάλλαγμα» να αποδεχθεί ότι οι ελληνικές προτάσεις κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2014 είναι επαρκείς.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας αναγνωρίζουν τη σημαντική πρόοδο στο δημοσιονομικό τομέα. Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έδωσε, μάλιστα, τον τόνο, χαρακτηρίζοντας «μεγάλη επιτυχία» το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα, που, σύμφωνα με το νέο Προϋπολογισμό, θα διαμορφωθεί τουλάχιστον στα 812 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, πλέον η τριμερής μετατοπίζει το κύριο βάρος της στο διαρθρωτικό τομέα. Χρησιμοποιώντας τον κομψό και εύηχο αυτό όρο, πιέζει ασφυκτικά για ταχεία άρση εκατοντάδων περιορισμών στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και για υλοποίηση του μέτρου της κινητικότητας και των απολύσεων στο δημόσιο τομέα.

Στη δέσμη παρεμβάσεων που ζητά η τρόικα περιλαμβάνονται ορισμένες δράσεις που έρχονται να διορθώσουν χρόνιες στρεβλώσεις. Ομως, πολλές άλλες φέρνουν ανατροπές που θα προκαλέσουν έντονες κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις σε μια κρίσιμη πολιτική συγκυρία. Η τριμερής όχι μόνο δεν φαίνεται να δείχνει κατανόηση απέναντι σε αυτή την εγγενή δυσκολία που ενέχουν οι επιταγές της, αλλά αντιθέτως έχει βγει στην επίθεση, κατηγορώντας την ελληνική πλευρά ότι διστάζει μπροστά σε «κατεστημένα συμφέροντα».

Η αντίληψη αυτή εκφράστηκε δημοσίως για πρώτη φορά από τον εκπρόσωπο της ΕΚΤ στην τριμερή, Κλάους Μαζούχ, ο οποίος κατά την ακρόαση στην Ευρωβουλή πριν από δύο εβδομάδες υποστήριξε: «Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να απαλλαγεί από τα αδικαιολόγητα προνόμια που κρατούν τις τιμές ψηλά, προκαλώντας βλάβη στους καταναλωτές. Ομως, δεν υπήρξε ανταπόκριση». Την περασμένη Πέμπτη ακόμα πιο γλαφυρός ήταν ο πρόεδρος του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Οι τομείς στους οποίους χρειάζεται επιτάχυνση των προσπαθειών είναι εκείνοι όπου απειλούνται κατεστημένα συμφέροντα… Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να γίνει αναδιάρθρωση των κρατικών επιχειρήσεων που έχουν τεράστιες ζημιές ή να απελευθερωθούν οι αγορές του ψωμιού, του γάλακτος και των φαρμάκων ή να αναδιαρθρωθεί η Δημόσια Διοίκηση».

Ενα από τα φλέγοντα ζητήματα του εν εξελίξει μπρα ντε φερ κυβέρνησης-τρόικας είναι η άρση της πλήρους προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Η τριμερής εμμένει στη θέση της για απελευθέρωση των πλειστηριασμών, ενώ η κυβέρνηση έχει χαράξει ως «κόκκινη γραμμή» την προστασία της πρώτης κατοικίας των «φτωχών δανειοληπτών» και δίνει μάχη για μια όσο το δυνατόν δικαιότερη αποσαφήνιση της έννοιας του «φτωχού δανειολήπτη». Στην τελευταία συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών δεν υπήρξε πρόοδος, όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, παρότι η ελληνική πλευρά επιχείρησε να εξηγήσει στα στελέχη της τρόικας πως πρόκειται για πολύ ευαίσθητο ζήτημα που έχει ήδη προκαλέσει αναταραχή στους κόλπους των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Αλλο ένα «αγκάθι» είναι η απαίτηση της τρόικας για απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων.

Χάσμα χωρίζει την ελληνική πλευρά και τους δανειστές της και στο πεδίο των ομαδικών απολύσεων, όπου η τρόικα ζητάει να καταργηθεί η υφιστάμενη διαδικασία διοικητικής έγκρισης. Η απαίτηση της τριμερούς να αρθούν οι ισχύοντες περιορισμοί έχει επίσης προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους των κυβερνητικών βουλευτών.
Στο στόχαστρο φόροι υπέρ τρίτων, κλειστά επαγγέλματα και περιορισμοί στις αγορές
Οσον αφορά στα διαρθρωτικά μέτρα, υπό τον τίτλο αυτό έχουν ενταχθεί στην τελευταία αναθεώρηση του Μνημονίου πολλές υποχρεώσεις με αυξημένο συντελεστή δυσκολίας, όπως:

Κατάργηση των περισσότερων φόρων και τελών υπέρ τρίτων: Η τρόικα υποστηρίζει πως έτσι θα μειωθεί το κόστος προϊόντων και υπηρεσιών στη χώρα μας, το οποίο σήμερα επηρεάζεται δυσμενώς από «συντεχνιακούς δασμούς και αδιαφανείς φόρους». Ωστόσο, με την εφαρμογή τού εν λόγω μέτρου εκατοντάδες φορείς θα χάσουν σημαντικούς πόρους, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αναπλήρωσής τους από κρατική επιχορήγηση. Συνεπώς, οι φορείς αυτοί θα πρέπει να λειτουργήσουν με λιγότερα έσοδα ή να βρουν άλλους τρόπους για να καλύψουν την «τρύπα» που θα προκύψει στα οικονομικά τους. Οι διάφορες επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων υπολογίζεται ότι αγγίζουν σήμερα τις 340 και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: (α) τα δημοτικά τέλη, τους δημοτικούς φόρους και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που εισπράττονται από τους δήμους μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος , (β) την εισφορά στις τιμές των φαρμάκων υπέρ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, (γ) το φόρο δημόσιων θεαμάτων σε θέατρα, κινηματογράφους κ.λπ., (δ) ποικίλα τέλη, χαρτόσημα και εισφορές υπέρ επιμελητηρίων, ασφαλιστικών ταμείων κ.λπ. (π.χ. εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ σε προϊόντα φυτικής και ζωικής προέλευσης, εισφορά επί της αξίας των εισαγόμενων και παραγόμενων κεριών υπέρ του Ταμείου Αποδοχών και Ασφαλίσεως του Ορθόδοξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος).
Αρση περιορισμών στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών: Για το σκοπό αυτό «οδικό χάρτη» θα αποτελέσει έκθεση του ΟΟΣΑ. Χρησιμοποιώντας την «εργαλειοθήκη» του, ο διεθνής οργανισμός εντοπίζει 555 νομοθετικά εμπόδια για την ανταγωνιστικότητα στους κλάδους της επεξεργασίας τροφίμων, του λιανεμπορίου, των δομικών υλικών και του τουρισμού. Ο σχετικός κατάλογος περιλαμβάνει από την κατάργηση του καθορισμένου μέγιστου χρόνου ζωής για το φρέσκο παστεριωμένο γάλα μέχρι την απελευθέρωση των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και από την πώληση του ψωμιού ανά κιλό μέχρι την κατάργηση υποχρεωτικής ενημέρωσης του Γενικού Χημείου του Κράτους για κάθε απορρυπαντικό.
Περαιτέρω απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων: Περιορισμοί που τυχόν εξακολουθούν να υφίστανται πρέπει να καταργηθούν άμεσα. Στο επίκεντρο θα βρεθούν 20 επαγγέλματα τα οποία θεωρούνται «σημαντικά για την οικονομία»: δικηγόροι-δικηγορικές εταιρίες, συμβολαιογράφοι, ορκωτοί ελεγκτές, λογιστές, μηχανικοί, ενεργειακοί επιθεωρητές, ιδιωτική εκπαίδευση, φροντιστήρια ξένων γλωσσών, ιατρικά επαγγέλματα-ιατρικά κέντρα, οδοντίατροι, φυσικοθεραπευτές, ταξί, φορτοεκφορτωτές, ταξιδιωτικοί πράκτορες, ξεναγοί, εταιρίες συμβούλων, γραφεία ευρέσεως εργασίας, διανομή Τύπου, καπνοπώλες, εκτελωνιστές.

 Μάριος Ροζάκος, στον "Τύπο της Κυριακής" 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 23/11/2013 20:37:19

  Διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα και την Τρίτη η Λόρδος Δήμαρχος του Σίτι του Λονδίνου Φιόνα Γουλφ και ο επικεφαλής Πολιτικής του Σίτυ Μαρκ Μπόλετ, στο πλαίσιο των επαφών τους εν όψει της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2014.
  http://www.naftemporiki.gr/finance/story/733532

  Αυτή μάλιστα. Είναι επίσκεψη,
  Η εκπρόσωπος τής Crème de la Crème τών εξουσιαστών τού Πλανήτη.
  Η Λόρδος Δήμαρχος του Σίτι του Λονδίνου δέν συζητά. Διατάζει.
  Ο Κάμερον παρουσία της αλλάζει δεκατρία σώβρακα τήν ώρα.

 2. CHRIS avatar
  CHRIS 23/11/2013 21:31:49

  Γιατί η "τρόικα" έγινε "τριμερής";;; Από άλλο πλανήτη είναι ο αρθρογράφος;

 3. Διογένης avatar
  Διογένης 24/11/2013 14:03:20

  Αυτές τις "διαρθρωτικές αλλαγές" άραγε τις ζητούν για το καλό της Ελλάδας ή για το καλό των επιχειρήσεών τους; Ασφαλώς για το δεύτερο. Υπάρχει π.χ. μια υποχρέωση, να πωλείται φρέσκο ψωμί ως φρέσκο μόνον εκεί που υπάρχει φούρνος τουλάχιστον 44 τ.μ. (αν δεν κάνω λάθος στον αριθμό των τ.μ.). Τυχόν άρση της απαγόρευσης θα ευνοήσει τις ευρωπαϊκές εταιρίες bake-off ψωμιού να κάνουν αθρόες φθηνές εισαγωγές στην Ελλάδα. Πόσοι ελληνικοί φούρνοι θα κλείσουν. Ξέρω, ξέρω, "ο ανταγωνισμός να είναι ελεύθερος", όμως δεν θα έχουμε έτσι νέα λουκέτα, νέα ανεργία, νέα μείωση των δυνάμενων να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές, νέα μείωση της ελληνικής παραγωγικής βάσης;

  Η αύξηση της ημερομηνίας λήξης του φρέσκου γάλακτος, θα δώσει την ευκαιρία σε γερμανικές, ολλανδικές και αυστριακές εταιρίες να προλαβαίνουν να στέλνουν το γάλα τους στην Ελλάδα ήδη ως φρέσκο, έχοντας μπροστά του τουλάχιστον 4-5 ημέρες έως ότου πωληθεί. Το αποτέλεσμα: Οι χαμηλότερες τιμές του εισαγόμενου θα ωθήσουν χαμηλότερα και τις τιμές του ελληνικού, ενώ με την σειρά τους οι ελληνικές εταιρίες θα αναγκαστούν να μειώσουν τις τιμές αγοράς του γάλακτος από τον κτηνοτρόφο. Μαντέψτε ποιος θα την πληρώσει! Ο Έλληνας κτηνοτρόφος! Όλα αυτά, την στιγμή που υποτίθεται ότι το κράτος λέει στους Έλληνες, "γυρίστε στην πρωτογενή παραγωγή. Η παραγωγική δομή των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι η μικρή οικογενειακή μονάδα, που παράγει μικρές ποσότητες γάλακτος και χρειάζεται υψηλή σχετικά τιμή αγοράς για την επιβίωσή της. Δεν είναι οι μεγάλες μονάδες, όπου υπάρχουν οικονομίες κλίμακος και μπορεί να παραχθεί το γάλα φθηνότερα. Τι να κάνουμε. Αυτές είναι οι οικονομικές δομές, δεν θα τις καταστρέψουμε για να πούμε "να αφήσουμε ελεύθερο τον ανταγωνισμό". Ποιον ανταγωνισμό; Αυτόν που θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην καταστροφή τον εγχώριο κλάδο; Αν οι επιστήμονες υποτίθεται ότι μπορούν να μεταναστεύσουν με κάποιες αξιώσεις, οι έρμοι οι κτηνοτρόφοι μας τι θα κάνουν, εάν καταστραφούν; Ανθρακωρύχους στο Βέλγιο και γκάσταρμπάιτερ στην Γερμανία δεν παίρνουν πια από τη δική μας χώρα.

  Η μεγάλη πλάκα είναι ότι αυτά τα ζητήματα υποτίθεται ότι έχουν ήδη επιλυθεί και τώρα η τρόικα τα ξαναθέτει εκ του μη όντος. Γιατί; Από εκδικητικότητα επειδή η Ελλάδα τα κατάφερε στα δημοσιονομικά; Δυστυχώς δεν μπορώ να βρω καμία άλλη εξήγηση.

  Επίσης, οι περίφημοι "φόροι υπέρ τρίτων" ήταν από παλιά στο στόχαστρο του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ο λόγος είναι ότι οι φόροι αυτοί χρηματοδοτούν το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Άρα, η κοινωνική ασφάλιση έχει σαφές χρηματοδοτικό πλεονέκτημα σε σχέση με την ιδιωτική ασφάλιση: Τα χρήματα δεν είναι μόνον των ασφαλισμένων, είναι και των φόρων αυτών. Πώς λοιπόν να τους ανταγωνιστούν οι μεγάλες ασφαλιστικές του εξωτερικού (αλλά και του εσωτερικού); "Πρέπει" οι φόροι αυτοί να καταργηθούν, για να ευνοηθεί η ιδιωτική ασφάλιση. Θυμάμαι από παλιά (αρκετά χρόνια πριν από την κρίση, πρέπει να ήταν κάπου το 2002) κάτι πρωτοσέλιδα του διαπλεκόμενου τύπου που το προανήγγελαν, το απαιτούσαν. Ήταν λέει "υποχρέωση συμμόρφωσης με την Ε.Ε.", βεβαίως ανύπαρκτη.

  Πώς λοιπόν ενώ μας ζητούν ολόκληρα δις μέτρων, λες και τα δις είναι στραγάλια, απαιτούν παράλληλα και την κατάργηση κάποιων "άλλων" φόρων"; Το κάνουν για το καλό μας; Μα αν ήθελαν το καλό μας, θα απαιτούσαν με τέτοια ευκολία τα δις; Μάλλον το δικό τους καλό θέλουν και μάλλον υπάρχει σοβαρή ιδιοτέλεια σε αυτά που ζητούν. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ενεργούν ως ντήλερς των δικών τους επιχειρήσεων.

  Και μην εντπωσιάζεστε οι "φιλελεύθεροι" από το "άνοιγμα των αγορών". Όλοι αυτοί στις χώρες τους έχουν αντίστοιχης εφευρετικότητας εμπόδια για να προστατέψουν τους εγχώριους κλάδους τους. Πάντού, ακόμη και στις ΗΠΑ υπάρχουν τέτοια sophisticated εμπόδια στον εξωτερικό ανταγωνισμό. Κανένας δεν καταστρέφει την οικονομία του χάριν φιλελεύθερων ιδεοληψιών.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.