Σκληραίνουν οι διαπραγματεύσεις: Που τα «βρήκαν» - που διαφωνούν κυβέρνηση και δανειστές
19/04/2015 08:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σκληραίνουν οι διαπραγματεύσεις: Που τα «βρήκαν» - που διαφωνούν κυβέρνηση και δανειστές

Αισιόδοξη εμφανίζεται η ελληνική πλευρά για συμφωνία μέσα στο Μάιο μετά και την αρχική συμφωνία που επετεύχθη το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Brussels Group.

Τα κλιμάκια Ελλάδας και δανειστών συγκλίνουν στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015, μεταξύ 1,2% και 1,5% του ΑΕΠ, ενώ εντοπίζεται ένα πρώτο σημείο επαφής στις ιδιωτικοποιήσεις.

Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ, εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ φαίνεται να δέχονται τα ελληνικά επιχειρήματα για την αναθεώρηση του στόχου, αν και δεν υπάρχει ακόμη οριστική συμφωνία για το νέο στόχο που θα τεθεί για το 2015.

Την ίδια ώρα φαίνεται πως υπήρξε σύγκλιση και στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων με την κυβέρνηση να συμφωνεί σε συμμετοχή του κράτους σε αυτό το θέμα. Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται πιο «δεκτική» αντιπροτείνοντας:

-Χρονοδιάγραμμα ανάλογα με την ανάπτυξη

-Ελάχιστη τιμή από το Δημόσιο και όχι διαμόρφωση μόνο από τους επενδυτές

-Συγκεκριμένες επενδύσεις

Στις διαπραγματεύσεις συμμετείχε και η γγ Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, καθώς συζητείται η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της υπηρεσίας αυτής, ενώ τα φορολογικά είναι πάντα στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης.

Ωστόσο, εκεί όπου συνεχίζει να υπάρχει χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών είναι στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά με κύκλους της κυβέρνησης να διαρρέουν ότι τα θέματα αυτά δεν πρόκειται να ανοίξουν.

Οι συνεδριάσεις των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group θα συνεχιστούν και τα επόμενα 24ωρα, ενώ υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες στον ΦΠΑ.

Επί ευρωπαϊκού εδάφους η Αθήνα έχει να δώσει δύο πολύ σημαντικές "μάχες" αυτή την εβδομάδα, μία στο Euro Working Group της Τετάρτης 22 Απριλίου και μια στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, στη Λετονία.

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κόψει τις πρόωρες συντάξεις, να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση και δεν αποκλείεται τελικά να μπει στη συζήτηση για αύξηση του ΦΠΑ.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν τα επόμενα 24ωρα, με στόχο να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος έως το Eurogroup της Παρασκευής, ενώ για μεθαύριο, Τετάρτη ορίστηκε συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Η ελληνική πλευρά βιάζεται για συμφωνία καθώς πρέπει να πληρώσει 746 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου, και στη συνέχεια να βρει τα χρήματα για μισθούς και συντάξεις.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.