02/08/2010 14:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σημαντική αύξηση στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης

Ακριβότερα κατά 105 ευρώ στοιχίζει πλέον το οικογενειακό "καλάθι" ενός μέσου ελληνικού νοικοκυριού. Μέσα σε ένα χρόνο, από 2.010 ευρώ που ξόδευε ένα μεσαίο νοικοκυριό για τις αγορές προϊόντων, τώρα για τα ίδια προϊόντα πρέπει να πληρώσει το ποσό των 2.115 ευρώ.

"Η σημαντική αύξηση που σημειώθηκε μέσα σε ένα χρόνο στις τιμές των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών ΕΛΚΕΚΑ Βασίλης Λύγκας.

Σύμφωνα με τον κ. Λύγκα από τις αυξήσεις στις τελικές τιμές των προϊόντων επιβαρύνεται ο καταναλωτής σε μια δύσκολη χρονικά στιγμή όπου σημειώνονται μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

"Το ΕΛΚΕΚΑ, αναδεικνύει το πρόβλημα της ακρίβειας και καλεί τους καταναλωτές να κάνουν έρευνα στις τιμές των προϊόντων στα ράφια πριν προβούν σε οποιαδήποτε αγορά προϊόντος. Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση να πάρει μέτρα και με τους μηχανισμούς της να ελέγχει την κερδοσκοπία των επιχερήσεων".

Οπως προέκυψε από έρευνα του ΕΛΚΕΚΑ, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το οικογενειακό καλάθι ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού ανήλθε στα 2115,11 ευρώ τον Ιούνιο-2010 σε σχέση με τον Ιούνιο -2009 που κόστιζε 2010,15 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 104,97 ευρώ (ποσοστό 5%). Αναλυτικότερα σημειώθηκε αύξηση:

α) κατά 19% της ομάδας ''Αλκοολούχα ποτά και καπνός'', λόγω αύξησης των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιρισμένων ποτών, καθώς και των τιμών των τσιγάρων.

β) κατά 18% της ομάδας ''Μεταφορές'', λόγω αύξησης των τιμών στα είδη: αυτοκίνητα, τέλη κυκλοφορίας-διόδια, καύσιμα αυτοκινήτου(βενζίνη), ανταλλακτικά αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου-μοτοσικλέτας, υπηρεσίες μεταφορών.

γ) κατά 8% της ομάδας "Στέγαση'', λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης αποχέτευσης, του ηλεκτρισμού και των υπηρεσιών κοινοχρήστων.

δ) Κατά 5% της ομάδας ''Άλλα αγαθά και υπηρεσίες'', λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των κουρείων - κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των κοσμημάτων-ρολογιών, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των τιμών των άλλων υπηρεσιών

Ωστόσο η έρευνα του ΕΛΚΕΚΑ κατέγραψε μείωση κατά 1,0% της ομάδας "Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά'', λόγω μείωσης των τιμών στα είδη : ελαιόλαδο, γιαούρτι, φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα είδη: δημητριακά και παρασκευάσματα, μοσχάρι νωπό, πατάτες νωπές, ψάρια νωπά, γλυκά-ζαχαρωτά.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.