04/11/2010 18:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σημαντικές πιέσεις για το Ευρώ

Σε κλοιό έντονων πιέσεων βρίσκεται το δολάριο στις συναλλαγές της Πέμπτης, στον απόηχο της απόφασης της Fed για την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας μέσω ενός νέου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 600 δισ. δολαρίων. Το ευρώ επηρεάζεται από την αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος και διαπραγματεύεται σε υψηλό ημέρας, στα 1,4264 δολάρια σημειώνοντας κέρδη 0,90%. Σύμφωνα με την Commerzbank, το ευρώ βρίσκεται σε πορεία για τα επίπεδα των 1,4445 και 1,4580 δολαρίων.
Το ευρωπαϊκό νόμισμα έχει ενισχυθεί σε ποσοστό 18% έναντι του δολαρίου από τις αρχές Ιουνίου, ενώ η Citigroup προβλέπει ότι θα κινηθεί ανοδικά προς τα 1,44 δολάρια έως το τέλος του έτους, και σχολιάζει ότι η ΕΚΤ δεν θα ενθουσιαστεί από την άνοδο του ευρώ. Αναλυτές της Barclays Capital σημειώνουν ότι η κίνηση της Fed περιπλέκει την στρατηγική εξόδου της ΕΚΤ και τονίζουν ότι τα μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 06/11/2010 20:42:31

  Και ενώ οι ΗΠΑ υποτιμούν το νόμισμά τους για να βγούν στην ανάπτυξη και η Ευρωζώνη κλαίγεται, που συνεπακόλουθα υποτιμάται και το γουάν και ψάχνει τρόπο να ακολουθήσει, εμεις εξακολουθούμε να μένουμε πιστοί και κολλημένοι στο σκληρότερο νόμισμα του πλανήτη και να μετράμε τις μέρες μας!
  Δεν καταλαβαίνω τίποτα!

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ΠΗΛΕΑΣ 06/11/2010 20:54:25

   Μα αυτό το Ευρώ θα κατέρρεε, έλεγαν οι γκουρού των "αγορών" 4 - 5 μήνες πρίν! Και τώρα έγινε σκληρό σαν διαμάντι; Κι εγώ δεν καταλαβαίνω!
   Ή μάλλον καταλαβαίνω, πολύ καλά:
   Πρώτον, οι "γκουρού" είναι θεομπαίχτες. Ή εντελώς αγράμματοι ή στημένοι τσάτσοι. Μάλλον διασταύρωση των δύο.
   Δεύτερον, η οικονομία των ΗΠΑ είναι βαρειά άρρωστη, αλλά δεν μπορεί χωρίς "ελεύθερη και πλούσια ζωή".
   Τρίτον, οι Κινέζοι βρέξει χιονίσει θα έχουν πελάτες. Κυρίως τους Αμερικάνους. Γι αυτό θα συνεχίσουν να τους δανείζουν, για ν' αγοράζουν. Άν σταματήσουν ν' αγοράζουν, θα "σουτάρουν" το δολλάριο και τότε, όλοι θα πούμε "έλεος Χριστέ, βόηθα Παναγιά".
   Τέταρτον, δύσκολες οι επιλογές για την Ευρώπη. Αλλά ένα είναι σίγουρο, όχι στο δρόμο της Αμερικής. Σ' αυτή τη φάση, λίγος Ευρωπαικός ασκητισμός θα μας κάνει καλό στην υγεία. Σκληρόν, αλλά ορθολογικόν.

   • ο παγωτατζής avatar
    ο παγωτατζής @ Ο Θείος 06/11/2010 21:44:05

    Θείο, ή Ευρώπη θά παει οπωσδήποτε στόν δρόμο τής Αμερικής...Οχι στό ιδιο επίπεδο αλλά θά πάει..αλλιώς
    say bye-bye to Euro-zone ,E.E και τά σχετικά.
    Εμείς ίσως να μπορούμε να τα καταφέρουμε με τόν ασκητισμό ,αλλά οι άλλοι Ευρωπαίοι....δεν τό νομίζω!
    Η οικονομία τών ΗΠΑ αρρώστησε,γιατί τήν υποχρέωσαν να καταπίνει(=καταναλώνει) τό 30% τού παγκόσμιου ΑΕΠ.
    Παραέτρωγε.....Πού να προλάβει να χωνέψει;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ΠΗΛΕΑΣ 06/11/2010 21:06:00

   Η Κευνσιανή γραμμή της ροής κρατικού χρήματος αποδίδει σε οικονομίες που στηρίζονται στον παραγωγικό τομέα. Έτσι ήταν σωτήρια στην κρίση του '30. Αλλά σε χώρες όπως οι ΗΠΑ που η "ανάπτυξή" τους στηρίζεται αφενός στην εσωτερική κατανάλωση και αφετέρου στον αντιπαραγωγικό διογκωμένο χρηματοπιστωτικό κλάδο, η Κευνσιανή ρευστότητα τό μόνο που πετυχαίνει είναι:
   Να ανατροφοδοτεί τα κερδοσκοπικά παιχνίδια του χρηματοπιστωτικού (άρα την αστάθεια), και
   Να δημιουργεί κέρδη για τους Κινέζους (και Γερμανούς, Γάλλους κτλ) εξαγωγείς. Αλλά η Κίνα είναι ο δανειστής που χρηματοδοτεί την κοπή δολλαρίων, αγοράζοντας ή διακρατώντας ομόλογα δολλαρίου. Συμβιωτική σχέση πίσω απο τον καυγά.
   Είπα Γάλλους και Γερμανούς, επειδή είδα μια στατιστική για τις εισαγωγές Citroen, Mercedes, Renault, Peugeot, BMW κτλ στις ΗΠΑ: Σχεδόν το 1/3 της παραγωγής. Αλλά αγοράζουν τέτοια και οι Κινέζοι, ταχύτατα ανερχόμενοι. Είναι πολλοί οι νεόπλουτοι.

 2. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 06/11/2010 23:13:10

  Θείε μου, ο Κέϋνς, πρωτίστως, μίλαγε για χώρες με σύνορα και νόμισμα. Κατά τα άλλα, στον παραγωγικό (πρωτογενή) τομέα στηριζόταν, μέχρι προ εικοσαετίας και η Ελλάδα. Δεν μπορεί λοιπόν, παρά να μας μελαγχολεί σήμερα η μελέτη του, αφού μας δείχνει τι χάσαμε. Πάντως, επειδή οι ΗΠΑ στην παγκοσμιοποιημένη ανθρωπότητα είναι σε ανάλογη, αν και καλύτερη, μοίρα απ' ότι η Ελλάδα στην Ευρώπη, μας δίνει το χρήσιμο παράδειγμα ποιά εργαλεία οφειλουμε να αποζητήσουμε στην απόγνωσή μας, πριν δηλώσουμε επίσημη πτώχευση (οπότε και θα βγούμε από το Ευρώ, ή δεν θα πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις ΟΥΤΕ με χαρτί). Και το Ευρώ δεν θέλει να είναι τόσο σκληρό, αλλά δεν του είναι τόσο απλό το να "κόψει χαρτί", όπως το δολλάριο. Πως θα το μοιράσει στις ξεχωριστές τσέπες της Ευρωζώνης; Και με τινος απόφαση; Θα δεχτούν οι εκτός ευροζώνης της ΕΕ το χτύπημα κάτω από τη ζώνη από τα "αδέλφια" τους; Είναι θέμα μόνο της Ζώνης ή όλης της ΕΕ;
  Χρήσιμο συμπέρασμα βγαίνει και από τον εκνευρισμό και την κινητοποίηση των αφεντάδων του Ευρώ, Βορείων "αδελφών", που ακολούθησε την υποτίμηση του δολλαρίου. Βλέπεις, τώρα απειλείται το δικό τους "μαγαζί", αφού ευνοούνται αντίπαλες βιομηχανικές χώρες. Αν υποτιμηθούν τα νομίσματα γεωργικών κυρίως χωρών, που θα ενοχλήσει τον Νότο, προβλέπεις να στενοχωρηθούν αναλόγως και ακριβοδικαίως; Κατάλαβες ότι, τα σουπερμάρκετ μας γέμισαν φρέσκα (!) και μη αγροτικά προϊόντα από την Νότια Αμερική, την Αφρική και την Ασία; Γιατί; Μήπως επειδή αυτό βολεύει (ναι βολεύει!) το οικογενειακό βαλάντιο του "αδελφού" Βόρειου; Που κρατάει, αυτός μόνος, την νομισματική (και με δυό τρείς άλλους και την τελωνειακή) μας πολιτική.
  Το Ευρώ ή θα αλλάξει σύντομα μηχανισμό, ή το κεφάλι του θα καταπιεί τα πόδια, τα χέρια και, τελικά το σώμα του. Και τότε, για λόγους εθνικής περηφάνειας, αλλά και σεβασμού στην Ιστορία, θα μετονομασθεί, μάλλον σε Ευρωμάρκο!
  Παραπονιέμαι όμως, γιατί καταλαβαίνω ότι, αν κάποιοι άλλοι, που σήμερα επωφελούνται των συσχετισμών, φτάσουν κοντά στη δική μας κατάσταση, δεν θα διστάσουν να κάνουν αυτό, που εσύ δεν τολμάς ούτε να προφέρεις. Η βολιδοσκόπηση για "ευρώ του Νότου" από την Γαλλία, τι ήταν, νομίζεις;
  Μέχρι τότε, βέβαια, εμεις θα είμαστε κλειστή σελίδα της Ιστορίας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.