28/12/2010 13:58
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε υψηλό τριών μηνών το ελληνικό spread

Υψηλό τριών μηνών κατέγραψε την Τρίτη το ελληνικό spread, καθώς η έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών σχετικά με σχέδια της κυβέρνησης για επιμήκυνση ή αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας μετά το 2013 έχει εντείνει τις ανησυχίες γύρω από την ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, η διαφορά της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού bund ανέρχεται στις 933 μ.β. την Τρίτη, ενισχυμένη κατά 7,93 μ.β. σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας.

Παράλληλα, αισθητή άνοδο σημειώνουν και τα ιταλικά spread διαμορφούμενα στις 177 μ.β. , κατά 7,83 μ.β. υψηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο. Μικρότερες οι διακυμάνσεις στα spread της υπόλοιπης περιφέρειας με τα ιρλανδικά στις 605 μ.β. (+3,27 μ.β.), τα πορτογαλικά στις 366 μ.β. (-3,22 μ.β.) και τα ισπανικά στις 248 μ.β. (-0,78 μ.β.)

Τα πενταετή ελληνικά CDS βρίσκονται στις 1.017 μ.β.

Ζημιά 20% για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων το 2010

Η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων (bunds) αυξήθηκε πάνω από το επίπεδο του 3%, εν μέσω ανησυχιών ότι θα μειωθεί η ζήτησή τους, καθώς η ΕΕ θα αναλάβει νέες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, η απόδοση του bund έφτασε χθες έως το 3,06%, ενώ την περασμένη Παρασκευή είχε υποχωρήσει κάτω από το όριο του 3%.

Η συνολική απόδοση που έδωσαν το 2010 στους κατόχους τους τα γερμανικά ομόλογα, έφθασε το 6,1% - με βάση τους δείκτες που καταρτίζει το Bloomberg και η Ομοσπονδία Ενώσεων Χρηματοπιστωτικών Αναλυτών - καθώς οι επενδυτές στράφηκαν λόγω της κρίσης χρέους στα θεωρούμενα ως πιο ασφαλή καταφύγια. Οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων υπέστησαν συνολικά ζημία 20%, ενώ ζημία 14% απέφεραν τα ιρλανδικά ομόλογα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε την περασμένη εβδομάδα τις αγορές κρατικών ομολόγων σε 1,12 δισ. ευρώ από 603 εκατ. ευρώ μία εβδομάδα πριν, γεγονός που σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times δείχνει ότι η ΕΚΤ ανησυχεί για την κλιμάκωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Παρά τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ, όμως, οι αποδόσεις των ομολόγων της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας έμειναν σε ύψος ρεκόρ.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.