#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/11/2011 11:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε τραπεζικό Αρμαγεδδώνα μετατρέπεται το "κούρεμα"

Σε τραπεζικό Αρμαγεδδώνα μετατρέπεται το κούρεμα των ομολόγων το οποίο εφόσον προχωρήσει, θα σημάνει την αρχή τους τέλους για τις τράπεζες έτσι όπως τις γνωρίζαμε.

Τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου των βασικότερων τραπεζών της χώρας δείχνουν ότι οι απώλειες είναι τεράστιες και θεωρείται δεδομένη η προσφυγή στο ταμείο στήριξης και η κρατικοποίησή τους, αν βέβαια υλοποιηθούν οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου. Διότι έχουν αρχίσει να μαζεύονται πολλά σύννεφα και δεν υπάρχει ούτε… σάλιο στην Ευρώπη για να δοθούν τα 108 δις που έχουν δεσμευτεί οι Ευρωπαίοι ότι θα δοθούν.

Η Εθνική τράπεζα χωρίς την απομείωση των ομολόγων παρουσιάζει μείωση 7 εκατ. ευρώ ενώ το κούρεμα θα επιφέρει ζημιά 1.339 εκατ. ευρώ. Βέβαια, ακόμη και τα μόλις 7 εκατ. ευρώ ζημιά είναι πολλά αν αναλογιστεί κανείς ότι το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχαν καταγραφεί κέρδη 259 εκατ.

Αυτό που σώζει το μεγαλύτερο όμιλο της χώρας είναι η τουρκική Finansbank η οποία συνέχισε την κερδοφόρο ανάπτυξή της και στο γ΄ τρίμηνο του 2011 με τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται σε 58 εκατ. ευρώ και για το 9μηνο στα 293 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 9% έναντι του 9μηνου του 2010.

Η Αγροτική τράπεζα κατέγραψε ζημιές 1,030 δις ευρώ καθώς η απομείωση των ομολόγων είναι 843,9 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα Κύπρου εμφανίζει στο 9μηνο ζημιές 801 εκατ. ευρώ μετά τις προβλέψεις και την απομείωση των ομολόγων ελληνικού δημοσίου κατά 50%.

Η συνολική απομείωση των ΟΕΔ συμπεριλαμβανομένου του σχετικού κόστους αντιστάθμισης, ανήλθε σε 1,048 δισ. ευρώ για το εννιάμηνο 2011.

Ζημιά προ φόρων και προ PSI ύψους 79,2 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων προβλέψεων απομείωσης των δανείων (134,9 εκατ. ευρώ) ανακοίνωσε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για το 9μηνο. Μετά από φόρους και συμπεριλαμβανομένου του αρχικού PSI (της 21ης Ιουλίου 2011), η ζημιά ανήλθε στο εξεταζόμενο διάστημα στα 543,7 εκατ. ευρώ.

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς σε πόσο άθλια κατάσταση είναι οι ελληνικές τράπεζες. Αν για κάποιο λόγο καταρρεύσει το PSI το οποίο ξεκινά την 1η Δεκεμβρίου, τότε το τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος. Είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική οικονομία. Εχουμε χρεοκοπήσει και απλά περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. drider avatar
  drider 30/11/2011 13:33:31

  Είναι λάθος να συγχέουμε τη χρεωκοπία των τραπεζών (στην πλειοψηφία τους ιδιωτικές επιχειρήσεις) με τη χρεοκοπία του Ελληνικού λαού. Όπως έχω γράψει επανειλημμένως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις μεθοδεύσεις της σημερινής (και της προηγούμενης) κυβέρνησης για την κοινωνικοποίηση καθαρά ιδιωτικών χρεών (π.χ. Proton, ψήφιση νόμου περί ασυλίας των υπουργών Οικονομίας για τις αποφάσεις που λαμβάνουν περί "συστημικής" ευστάθειας, όροι εφαρμογής του PSI+). Σε όλη αυτή την ιστορία φαίνεται επίσης να μεθοδεύεται η μεταφορά της "χασούρας" στα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία. Π.χ. ήδη ερευνάται ο τρόπος διαχείρισης των αποθεματικών του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) από την ΤτΕ. Πηγή: h**p://www.tovima.gr/finance/article/?aid=432159

 2. k avatar
  k 30/11/2011 14:28:53

  ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΡΕΚΟΡ ΓΚΙΝΕΣ. ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΟΡΘΙΟ.

 3. Y. avatar
  Y. 30/11/2011 20:31:59

  Όταν επί ΝΔ βγήκε ο Αράπογλου και πήρε τη Τούρκικη, οι πασόκοι είχαν βγει στα κάγκελα

  Για τη κρατικοποίηση, το ζητούμενο η ρευστότητα, με όποιο μετοχικό σχήμα. Ανάπτυξη χωρίς ρευστότητα, δε γίνεται

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.