#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/09/2011 18:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε τιμωρία από την κυβέρνηση από σήμερα χιλιάδες επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στην εστίασηΑπό σήμερα ισχύει ο αυξημένος ΦΠΑ στο 23% για την εστίαση, μέτρο που έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στην αγορά, καθώς αρκετοί επιχειρηματίες του κλάδου τάσσονται υπέρ της απόφασης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών Συλλόγων και Συναφών Επαγγελμάτων για στάση πληρωμών προς το Δημόσιο, για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει ο ΦΠΑ στο 23%.

Ανακοίνωση σε έντονο ύφος, σε απάντηση των δηλώσεων από την πλευρά των επαγγελματιών της εστίασης, που απείλησαν ότι δεν θα κόβουν αποδείξεις και δεν θα αποδίδουν το νέο αυξημένο ΦΠΑ (23%), εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης το υπουργείο Οικονομικών.«Οι επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης, το πρώτο που έχουν υποχρέωση να κάνουν είναι να εκδίδουν αποδείξεις για το σύνολο των ποσών που εισπράττουν από τους καταναλωτές και να αποδίδουν τον αντίστοιχο ΦΠΑ που έχει ήδη πληρώσει ο καταναλωτής, στο κράτος» αναφέρει το υπουργείο και προσθέτει: «Όποιοι θεωρούν ότι η παραβίαση του νόμου είναι η καλύτερη μέθοδος για να βγει η χώρα από την κρίση και η οικονομία από την ύφεση, κάνουν ένα προκλητικό και σκόπιμο 'λάθος'».

Παράλληλα, το υπουργείο καλεί τους πολίτες να αναβιώσουν το κίνημα των αποδείξεων και «να δώσουν απάντηση σε αυτές τις συμπεριφορές».«Οι επιχειρηματίες του χώρου της εστίασης έχουν την δυνατότητα να αποδείξουν ότι, όταν όλος ο ΦΠΑ που αντιστοιχεί στον κύκλο εργασιών τους εισπράττεται και αποδίδεται στο κράτος, δεν χρειάζεται να διατηρηθεί ο συντελεστής στο 23%. Αυτό θα διευκόλυνε την κυβέρνηση στην κατάρτιση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος και την εξομάλυνση όλων των συντελεστών όπως έχει δηλώσει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης, , έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Από σήμερα ο κ. Βενιζέλος αποφάσισε να τιμωρήσει  χιλιάδες επιχειρηματίες και εργαζόμενους, επειδή η κυβέρνηση είναι ανίκανη και αναποτελεσματική. Το άδικο μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ στο χώρο της εστίασης, απειλεί με λουκέτο χιλιάδες επιχειρήσεις. Έχουν μάλιστα το πολιτικό θράσος, την αδικία αυτή να την ομολογούν και δημόσια. Ούτε λίγο ούτε πολύ, λένε ότι όταν  μπορέσουν και γίνουν αποτελεσματικοί θα πάρουν πίσω το καταστροφικό αυτό μέτρο!  Όμως, η πραγματική οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχουν τέτοια ανευθυνότητα. Το μέτρο αυτό  πρέπει να αποσυρθεί άμεσα.

Και κάτι ακόμα:

Ένα λάθος, δεν αντιμετωπίζεται με ένα άλλο λάθος. Η εξαγγελία των επιχειρηματιών στο χώρο της εστίασης ότι θα καταφύγουν στο κίνημα “δεν πληρώνω”, μας βρίσκει αντίθετους. Τέτοιες πρακτικές, όχι μόνο δεν λύνουν τα προβλήματα αλλά δημιουργούν μεγαλύτερα».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. The Saint avatar
  The Saint 01/09/2011 18:28:57

  Δεν καταλαβαίνω γιατι ο κος Μιχελάκης συμφωνεί στο να μην προχωρήσουν οι επιχειρηματίες στη στάση πληρωμών. Πώς πρέπει να αντιδράσουν;
  Να βγούν στο δρόμο; Το είδαμε και αυτό απο άλλους... Δεν πιάνει...

 2. φωνη avatar
  φωνη 01/09/2011 18:43:38

  Ναι, αλλά, ο έλεγχος της φοροδιαφυγής είναι ευθύνη των Κυβερνήσεων.
  Αν θέλουμε να την έχουν λερωμένη τη φωλιά τους μια φορά οι εστιάτορες να την έχουν.
  Αλλά η κυβέρνηση την έχει 2 φορές λερωμένη. Και γιατί αυξάνει τους φόρους και γιατί δεν ελέγχει τη φοροδιαφυγή.

 3. george avatar
  george 01/09/2011 18:46:02

  Ζήτησες ποτέ απόδειξη και δεν σου έδωσαν ?

  • Χρηστος avatar
   Χρηστος @ george 01/09/2011 19:33:00

   Δεν δώσανε απόδειξη αλλά δώσανε ένα τσιπουράκι... κλασσικά...

 4. firiki2010 avatar
  firiki2010 01/09/2011 18:47:35

  Μια και η ταβέρνα δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης επί της αρχής κι αφού είμαστε σε έκτακτη περίσταση δεν θα είχα αντίρρηση για το 23% υπό την προυπόθεση ότι αυτό θα αποδίδεται. Οπως όμως επισήμανε και ο Μιχελάκης είναι τραγικό το σκεπτικό του Βενιζέλου " Θα μειώσουμε τον ΦΠΑ αν μας βρείτε τρόπο να τον αποδίδετε όπως πρέπει" Στην ουσία το μέτρο τιμωρεί τους τίμιους καταστηματάρχες που αποδίδουν ΦΠΑ και επιτρέπει σ΄ αυτούς που κλέβουν να κλέβουν περισσότερο!!!
  Έχουμε τρελλαθεί εντελώς σε αυτόν τον τόπο... το χειρότερο είναι ότι το συνηθίζουμε!!!

 5. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 01/09/2011 19:04:05

  Όταν ο τζίρος του καταστήματός σου (όχι το κέρδος) δεν σου φτάνει να πληρώσεις ενοίκιο, υπαλλήλους, ασφάλειες θα αποδώσεις Φ.Π.Α.; και μην ακούω ανόητα συμπεράσματα εγκάθετων ή άσχετων , ας κλήση το μαγαζί του αφού δεν μπορεί , γιατί πρώτα πρέπει να πούν σ' αυτόν που θα το κλήση πως να ζήσει την οικογένειά του.

 6. φωνη avatar
  φωνη 01/09/2011 19:14:24

  23% είναι συμμετοχή στο 1/4 των εσόδων. Μέτοχος γίνεται το κράτος.
  Σε λίγο θα έχουμε κρατικές ταβέρνες.

  • Orestios avatar
   Orestios @ φωνη 01/09/2011 20:49:48

   Ποσοστό κέρδους του κράτους στο 23%.
   Σοβιέτ κανονικό.
   Οι φόροι είναι κλοπή

 7. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 01/09/2011 19:34:26

  @ αποδείξεις

  Είναι φαύλος κύκλος. Όσο περισσότερους φόρους βάζει το κράτος, τόσο περισσότερο ωθεί τους πολίτες στην φοροδιαφυγή, τόσο περισσότερο στενεύει η φορολογική βάση (αριθμός αυτών που πληρώνουν, ή μπορούν να πληρώσουν), τόσο περισσότερες επιχειρήσεις κλείνουν και τόσο περισσότεροι μένουν άνεργοι.

  Όταν δε βάζει έκτακτες εισφορές, τότε είναι που ο πολίτης φοροδιαφεύγει για να προστατευθεί. Όποιος δηλώνει πολλά, πληρώνει και πολλά και αυτό είναι άδικο κι εντελώς αψυχολόγητο.

  Δεν είναι τυχαίο που η Γαλλία κατέβασε τον ΦΠΑ στο 5% για να "ζεστάνει" την αγορά. Παντού ο ΦΠΑ κυμαίνεται από 5-10% (δεν αποκλείω εξαιρέσεις που δεν τις ξέρω), αλλά δεν ξέρω καμμία χώρα με ΦΠΑ 23% !!

  Για να πάψουν οι Έλληνες να φοροδιαφεύγουν, πρέπει και το κράτος να πάψει να τους αντιμετωπίζει ως κλέφτες εκ προοιμίου, κάτι που κάνει από ιδρύσεώς του.

  Κοντολογίς, η φορομπηχτική πολιτική δεν έφερε ποτέ και πουθενά θετικά αποτελέσματα. Δυστυχώς, οι αναρμόδιοι που κυβερνούν δεν το καταλαβαίνουν και δεν κάνουν καν τον κόπο να σκεφτούν. Αν συνεχίσουν έτσι, η Ελλάδα θα πτωχεύσει, διότι δεν θα μπορέσει να υπάρξει ανάκαμψη.

 8. Δελφοί avatar
  Δελφοί 01/09/2011 20:53:36

  Γιατι, ποτε πληρωναν τον ΦΠΑ οι εστιατορες για να τον πληρωσουν τωρα; Και ποιος τους ελεγχει;

  Ειναι βεβαια και το αλλο: Οταν λενε για "τιμωρια εργαζομενων" που δουλευουν εκει, εννοουν τους δεκαδες χιλιαδες λαθρομεταναστες ανασφαλιστους που εχουν, απο ντελιβερυ μεχρι μαγειρες;

 9. Μυρσινη avatar
  Μυρσινη 01/09/2011 23:19:35

  Όταν χρωστά κάποιος στο κράτος πληρώνει τόκους κατά αδιαίρετα τμήματα μηνός. Όταν καταφέρει να πάρει κάποιος με καθυστέρηση βεβαίως βεβαίως τα χρηματα που του χρωστά το κράτος δεν παίρνει ποτέ τόκους. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος διδάξας στο κλέψιμο λοιπόν?

 10. παρατηρητής avatar
  παρατηρητής 02/09/2011 01:06:32

  Όταν οι πολίτες βλέπουν τα λεφτά από τους φόρους να πηγαίνουν χαμένα και οι υπηρεσίες υγείας - παιδείας - ασφάλισης να είναι τέτοιες που τους οδηγούν να ξοδεύουν ένα κάρο λεφτά σε ιδιωτική παιδεία - υγεία - ασφάλιση, πώς να πειστούν οι έρημοι να πληρώνουν όλους τους φόρους και τις εισφορές χωρίς να χρεωκοπήσουν ; Φαύλος κύκλος. Όταν μάλιστα αυτοί οι φόροι αυξάνονται κατακόρυφα σε περίοδο παρατεταμένης ύφεσης, τότε το θέμα δεν αφορά οικονομολόγους αλλά ψυχιάτρους. Ο Σαμαράς λέει τα αυτονόητα, αλλά ζούμε στην εποχή του παραλόγου. Απέραντο φρενοκομείο δεν έλεγε και ο θείος ΚΚ ο Α';

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.