Σε προ μνημονίου επίπεδα τα ελληνικά spreads
11/02/2014 16:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε προ μνημονίου επίπεδα τα ελληνικά spreads

Κάτω και από το 7,5% στο 7,42% υποχωρεί η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου με το spread να υποχωρεί επίσης χαμηλότερα των 590 μ.β. έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Πρόκειται για επίπεδα που είχαν σημειωθεί ξανά στα μέσα του 2010. Η απόδοση του 15ετούς ομολόγου κινείται στο 7,81%, του 20ετούς στο 7,71% και του 30ετούς στο 7,40%.

Πρόκειται ουσιαστικά για τις χαμηλότερες τιμές που βλέπει η Ελλάδα από την έναρξη του Μνημονίου και σηματοδοτεί την αρχή της οριστικής εισόδου της οικονομίας σε φάση ανάπτυξης. Τα σενάρια για το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και οι εκτιμήσεις για δυναμική παρέμβαση των δανειστών στο θέμα της οριστικής διευθέτησης του χρέους, ρίχνουν σημαντικά το κόστος δανεισμού και ανοίγουν το δρόμο για έξοδο της χώρας από τις αγορές.

Άραγε ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλει ανακοίνωση καταδίκης της μείωσης των spreads;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 11/02/2014 22:14:26

  Ας μην πανηγυρίζουμε προτού να βγει η χώρα στις αγορές. Έχει παρατηρηθεί ότι τα σπρεντς πέφτουν κάθε φορά που υπάρχει η προσδοκία ότι η κυβέρνηση θα βγάλει τη χώρα στις αγορές. Η αγορά ομολόγων (που θέλει διακαώς αυτή την εξέλιξη, για να κερδίσει από την ανατιμητική κερδοσκοπία που θα δημιουργήσει η επιβεβαίωση των προσδοκιών βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας) έχει την τάση να φέρνει τα σπρεντς σε βιώσιμα επίπεδα, προκειμένου να μπορέσει να επωφεληθεί από την έκδοση, που θα γίνει ασφαλώς σε χαμηλότερα επίπεδα επιτοκίων (δεν θα δεχθεί η Ελλάδα να πληρώσει πάνω από 5,5% για πενταετή ομόλογα). Όταν Γερμανοί ή άλλοι στριμώχνουν την κυβέρνηση για να μην βγει στις αγορές, τα σπρεντς ξαναανεβαίνουν. Βασικά, οι πάντες γνωρίζουν εκτός Ελλάδος ότι η ελληνική κρίση έχει τελειώσει. Μπορεί να μην έχει τελειώσει η κρίση για τους Έλληνες ατομικά, αλλά για την Ελλάδα έχει τελειώσει. Οπότε δεν πρόκειται για ένα μπρα ντε φερ βασισμένο σε οικονομολογικά κριτήρια, αλλά βασισμένο σε πολιτικά, καθαρώς πολιτικά κριτήρια. Μακάρι να επικρατήσει η ελληνική κυβέρνηση, για το καλό όλης της Ευρώπης, και αυτής ακόμη της Γερμανίας, που με τα εγκληαμτικά λάθη της πολλαπλασίασε τις επιπτώσεις στο ευρώ του "ασύμμετρου παράγοντα ΓΑΠ".

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Διογένης 11/02/2014 23:25:54

   Συμφωνώ απόλυτα. Όμως οι περίεργες δηλώσεις από την πλευρά της eurostat και μάλιστα από Γερμανό μου βρωμάνε.Η ΕΕ και ο Τρισέ είπαν αυτά που ξέρουν όλοι αλλά ήταν περίεργο αυτό που είχε γίνει λίγο πριν. Πρώτη φορά μίλησε με πολιτικούς όρους και χωρίς να έχει τα στοιχεία στα χέρια της η eurostat και δεν βγήκε κανείς ανώτερος να το διαψεύσει. Για να δούμε που το πάνε κάποιοι...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.