#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/12/2012 19:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε νέα βάση το φορολογικό μετά τη σύσκεψη στο ΜαξίμουΈστω κι αργά, αλλά με πολλές επικοινωνιακές γκάφες, η κυβέρνηση κατάλαβε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο είναι «καυτή» πατάτα που δεν πρέπει να αφεθεί στα χέρια δύο – τριών ανθρώπων, αλλά θα πρέπει να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός. Η θύελλα που προκάλεσαν οι διαρροές που προήλθαν από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, οδήγησαν στην παρέμβαση του Αντ. Σαμαρά που κάλεσε σε σύσκεψη για το θέμα τους υπευθύνους. Στο Μαξίμου πήγε ο Γ. Μαυραγάνης αφού ο Γ. Στουρνάρας ήταν στις Βρυξέλλες κι εκεί υπήρξε συνάντηση με την συμμετοχή και του Χρ. Λαζαρίδη.

Αποφασίστηκε ότι θα γίνουν αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο καθώς ήταν αδύνατο να περάσουν μέτρα που θα προκαλούσαν την κοινωνία. Άλλωστε, είναι η τελευταία ευκαιρία (και η καλύτερη) για ένα δίκαιο σύστημα που θα μπορεί να φέρει ανάπτυξη και δε θα διαλύει τα χαμηλά οικονομικά στρώματα που έχουν πληγεί από τα μνημόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αποψινή ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο ο πρωθυπουργός θα δώσει το στίγμα των αλλαγών που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Την Τετάρτη θα γίνουν οι διαβουλεύσεις με τον Γ. Στουρνάρα και τα άλλα κόμματα ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν Πέμπτη ή Παρασκευή καθώς μέχρι τις 15 Δεκέμβρη πρέπει το νομοσχέδιο να είναι στη Βουλή.

Ωστόσο, δε μπορεί να μην αναφερθούμε στο απίστευτο αλαλούμ που προκάλεσαν οι διαρροές και τα σενάρια επί σεναρίων που έκαναν ζημιά στην κυβέρνηση λίγες μόνο ημέρες μετά τη συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης. Μια τόσο σοβαρή υπόθεση θα έπρεπε να τυγχάνει και μεγαλύτερης σοβαρότητας και καλύτερου χειρισμού από τους αρμόδιους που είχαν αναλάβει τη σύνταξή του. Η κλήση του κ. Μαυραγάνη στο Μαξίμου έγινε γιατί έπρεπε αφενός να κλείσουν τα στεγανά και να μην πέφτουν πληροφορίες από εδώ κι από εκεί κι αφετέρου γιατί έπρεπε να υπάρχει συντονισμός μεταξύ των εμπλεκομένων κι όχι ο ένας να κατηγορεί τον άλλο για τις ιδέες που έπεφταν στο τραπέζι και που κάθε φορά ήταν και χειρότερες.

Κάποιοι χρεώνουν στον κ. Μαυραγάνη όσα έγιναν τις προηγούμενες ημέρες όμως, υπάρχουν δύο πρόσωπα που καλό θα είναι να προσέχουν ιδιαίτερα. Πρόκειται για τους κ. Καραβίτη και Θεοχάρη οι οποίοι ανέλαβαν να συντάξουν το τελικό σχέδιο, το οποίο προκάλεσε και τη θύελλα.

Δεν ξέρουμε αν έχουν κάνει γκάφες να φτιάχνουν τέτοια σενάρια και να τα διαρρέουν για να πιάσουν το κλίμα, αυτό που ξέρουμε είναι ότι υπήρξε ερασιτεχνική αντιμετώπιση που έπληξε την κυβέρνηση.

Μένει τώρα να δούμε τις διορθώσεις που έγιναν αν και πολλοί επιμένουν ότι επανέρχεται το αρχικό σενάριο για φορολογική κλίμακα με συντελεστή 45% για τα εισοδήματα άνω των 48.000 ευρώ και η μείωση του φόρου 1950 ευρώ, η οποία θα απομειώνεται ανάλογα με το πόσο αυξάνεται το ποσό.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιάννης Καλαματιανός avatar
  Γιάννης Καλαματιανός 04/12/2012 19:31:49

  Πού πάνε οι φόροι που θα εισπραχθούν (αν εισπραχθούν...) σύμφωνα με το νέο (παλαιό) φορολογικό νομοσχέδιο ;

  "Τα ελληνικά νοσοκομεία βρίσκονται σε αρκετά δύσκολη κατάσταση ώστε το προσωπικό να μην μπορεί να τηρεί βασικές διαδικασίες ελέγχου νοσημάτων, όπως η χρήση γαντιών, με κίνδυνο την αύξηση των λοιμώξεων που είναι ανθεκτικές στα φάρμακα, σύμφωνα με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) Μαρκ Σπρένγκερ.

  Η Ελλάδα έχει ήδη ένα από τα χειρότερα προβλήματα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις ενώ οι ειδικοί φοβούνται ότι, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, γίνονται περικοπές σε προσωπικό και στην τήρηση των διεθνών προτύπων της περίθαλψης.

  Με λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτές να φροντίζουν περισσότερους ασθενείς και τα νοσοκομεία να μην διαθέτουν ρευστό για τις προμήθειες, δημιουργούνται κίνδυνοι ακόμη και σε ό,τι αφορά τη βασική υγιεινή, τόνισε ο επικεφαλής του ECDC.

  «Ήδη γνωρίζαμε ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ κακή κατάσταση όσον αφορά στις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά λοιμώξεις ωστόσο μετά την επίσκεψη μου σε νοσοκομεία της χώρας, είμαι πραγματικά πεισμένος για την κατάσταση», πρόσθεσε.

  Σύμφωνα με τον Σπρένγκερ, η κατάσταση αυτή σημαίνει πως ασθενείς με ιδιαίτερα μολυσματικές ασθένειες όπως η φυματίωση (TB) είναι πιθανόν να μην λάβουν τη θεραπεία που χρειάζονται, αυξάνοντας τον κίνδυνο να εξαπλωθούν στην Ευρώπη αυτές οι επικίνδυνες λοιμώξεις.

  Αλλά και ο επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ρομπέρτο Μπαρτολίνι εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το ποσοστό των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ελλάδα. Μάλιστα είπε πως οι περικοπές σε πόρους και προσωπικό καθιστούν πλέον πολύ δύσκολο τον έλεγχο των λοιμώξεων και των κανόνων υγιεινής.

  «Οι χώρες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές όταν επιλέγουν τι θα κόψουν και τι θα κρατήσουν», τόνισε και συμπλήρωσε πως αυτή είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση καθώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία του πληθυσμού πολύ περισσότερο μεσοπρόθεσμα, αυξάνοντας έτσι το κόστος αντί να το μειώσει.

  Πηγή: Reuters"

 2. firiki2010 avatar
  firiki2010 04/12/2012 20:46:12

  ΤΟ θέμα δεν είναι ότι "ήταν αδύνατο να περάσουν μέτρα που θα προκαλούσαν την κοινωνία " Το θέμα είναι ότι τα μέτρα αυτά (ΑΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΠΟΤΕ ΕΣΤΩ ΩΣ ΣΚΕΨΕΙΣ) μύριζαν κακοχωνεμένο "σοσιαλισμό" που ενδεχομένως θα μπορούσε να τα σκεφθεί κανένας Γλέζος και θα ήταν σε απόλυτη αντίθεση και με τις θέσεις της ΝΔ γενικά περί φορολογίας και με τις ανάγκες της συγκεκριμένης δύσκολης στιγμής.

 3. ΠΕΛΑΣΓΟΣ avatar
  ΠΕΛΑΣΓΟΣ 04/12/2012 21:32:48

  Πρόταση. Κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.
  -Κατάργηση του αφορολόγητου για όλους.
  - 10.000€ 10%=1000,00
  10.000€ 15%=1500,00
  10.000€ 20%=2000,00
  και πάνω από 30.000€ 25% .
  Και πρέπει να υπάρχει κάποια πρόβλεψη γι'αυτούς που έχουν παιδιά. Μόνο έτσι θα μπορέσει να εισπράξει το κράτος τους φόρους και να προσελκύσει επενδύσεις, σε συνδυασμό με μείωση της γραφειοκρατίας. Κοινή κλίμακα και για τους μισθωτούς και για τις επιχειρήσεις. Εάν φορολογήσει με 45% τα εισοδήματα πάνω από 45.000€ τότε όλοι θα δηλώσουμε εισοδήματα πολύ χαμηλά και αντί για φόρο το κράτος θα εισπράξει "μπορμπότσιαλα".

 4. anonymous avatar
  anonymous 04/12/2012 21:45:31

  Νόμος ο οποίος φορολογεί από το πρώτο Ευρώ είναι αντισυνταγματικός. Για να ήταν συνταγματικός θα έπρεπε να προβλέπει αφορολόγητο 5.000 Ευρώ + 2.000 για το κάθε παιδί και άλλα 5.000 για τον ή τη σύζυγο, αν είναι άνεργος ή δεν έχει εισοδήματα. Δηλ. 14.000 αφορολόγητα για μια τετραμελή οικογένεια για να ζήσουν. Κατά του νόμου θα ασκηθεί προσφυγή ή οποία θα καταλήξει στο δικαστήριο ανθρ. δικαιωμάτων με πολύ μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας διότι αυτά που έγραψα ισχύουν ήδη σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ.

  Να σταματήσουν οι μπαρούφες περί φοροδιαφυγής διότι αν υπήρχε, με τέτοιο στύψιμο τα 4 τελευταία χρόνια θα την είχαν πιάσει. Επίσης να πάψουν να μιλάνε για φορολογικούς συντελεστές 46% με το ΦΠΑ στο 23%. Και στην τελική αν δε μπορούν να παρέχουν τις στοιχειώδεις υπηρεσίες στους πολίτες να τα κάνουν όλα επί πληρωμή και να πληρώνουμε φόρους μόνο για την άμυνα και την αστυνομία. Για όλα τα υπόλοιπα να πληρώνουμε ιδιωτικά. Να σταματήσει πλέον η κοροϊδία, να πληρώνουμε το 80% του εισοδήματος στο κράτος και να μην έχουμε ούτε σχολεία ούτε φάρμακα ούτε τίποτε και να μας λένε και φοροκλέφτες. Ποιοι; Οι καταθέτες της Ελβετίας που μάζεψαν το χρήμα το έβγαλαν έξω και λοιδορούν εμάς.

 5. Tasos avatar
  Tasos 04/12/2012 22:13:57

  Ωρες ώρες είναι σαν να ανήκει ο πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση και το ΥΠΟΙΚ σε άλλη κυβέρνηση. Είτε πρόκειται για επικοινωνιακό τρίκ είτε για κατά συρροή αστοχίες του ΥΠΟΙΚ πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει αυτό το γελοίο θέαμα. Και δεν είναι και κακό κάποιοι σύμβουλοι εκεί να χάσουν και τη δουλειά τους (που αν κάνανε αυτά τα πράγματα σε καμιά σοβαρή εταιρεία έξω θα είχαν πάρει πόδι ήδη).

 6. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 04/12/2012 22:33:52

  Το αφορολόγητο πρέπει να είναι στο όριο της φτώχειας και να αναπροσαρμόζεται! Ας πάρουν παράδειγμα από τους Γερμανούς! Θα μας το αρνηθούν δηλαδή;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.