#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/09/2012 12:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε «καλή» και σε «κακή» τράπεζα θα χωριστεί το ΤΤΤο δεύτερο δύσκολο έργο για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μετά το πακέτο μέτρων, θα εκτυλιχθεί σε δύο πράξεις: οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Και σε αυτό καθοριστική θα είναι η στάση της Τρόικας.

Οι αποφάσεις και στα δύο μέτωπα θα ληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, ωστόσο η προεργασία έχει ήδη γίνει και, μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών θα επιθυμούσε στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου να μπορεί να παρουσιάσει ένα σχέδιο αποφάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έχει λίγο ως πολύ ξεκαθαρίσει και όλα συνηγορούν ότι η τράπεζα θα διαχωριστεί σε «καλή» και «κακή» δραστηριότητα. Αυτό προκύπτει από τις πληροφορίες, καθώς υπουργείο Οικονομικών, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Τράπεζα της Ελλάδος έχουν λάβει σαφές μήνυμα από την Τρόικα ότι δεν θεωρεί το ΤΤ βιώσιμο, ούτε είναι διατεθειμένη να δώσει πίστωση χρόνου για να γίνει διαγωνισμός για την πώλησή του.

Μάλιστα, πηγές της ΤτΕ το προηγούμενο διάστημα ανέφεραν ότι είναι στο χέρι του βασικού μετόχου να βρει λύση για το ΤΤ. Σε διαφορετική περίπτωση η κεντρική τράπεζα θεωρεί το διαχωρισμό σε «υγιές» και «μη υγιές» αναπόφευκτο. Σε αυτή την περίπτωση τα σενάρια είναι λίγο ως πολύ γνωστά: Το «σπάσιμο» θα λάβει χώρα κατά τα πρότυπα της Proton Bank και το «καλό» κομμάτι του ΤΤ θα συνεχίσει τη λειτουργία του, αφού λάβει εκ νέου άδεια από την ΤτΕ και ενισχυθεί από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων. Σε αυτήν την περίπτωση η «καλή τράπεζα» θα πουληθεί σε μία από τις συστημικές ελληνικές τράπεζες.

Εναλλακτικά, θα ακολουθηθεί το μοντέλο της Αγροτικής, θα ανακληθεί η άδεια του ΤΤ, θα «σπάσει» στα δύο και τα υγιή οικονομικά στοιχεία θα απορροφηθούν από άλλη τράπεζα, πάλι μία εκ των τεσσάρων που έχουν κριθεί βιώσιμες και ανακεφαλαιοποιούνται από το ΤΧΣ.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στον «Ε.Τ.» ότι καθοριστική θα είναι η καταβολή της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ για τις εξελίξεις χρονικά. Εάν τα κεφάλαια δεν καθυστερήσουν, πιθανότατα θα προκριθεί η πρώτη λύση. Και αυτό γιατί αυτή τη στιγμή καμία από τις Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς δεν διαθέτει κεφάλαια για να αγοράσει το ΤΤ. Εάν η δόση αργήσει, τότε θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι η λύση θα είναι «αλά ΑΤΕ».

Οι ζημίες του ΤΤ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ από τα ομόλογα. Και αυτό γιατί το 35% του ενεργητικού του ήταν σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, άρα «κουρεύτηκε» στο PSI+, αντί για ποσοστό 10%-15% που είχαν άλλες τράπεζες. Οπως ανέφερε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Ιωάννης Παπαδάκης, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, το ΤΤ κρίθηκε μη βιώσιμο γιατί από τα 24 εποπτικά και επιχειρησιακά κριτήρια που έπρεπε να πληρούν οι τράπεζες για να κριθούν βιώσιμες από την ΤτΕ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο «έπιασε» πάνω από το όριο σε 3 εποπτικούς και 4 επιχειρησιακούς δείκτες.

E.T.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. TasosC avatar
  TasosC 24/09/2012 13:55:54

  Με λίγα λόγια: Το κράτος (κυρίως) ΄΄σκότωσε΄΄ το ΤΤ (εξαναγκάζοντας να έχει κρατικά ομόλογα) και τώρα κλαίει που που δεν είναι τάχα μου βιώσιμο και το χαρίζει όπως και την ΑΤΕ.
  Πέρα αυτό καθαυτό το σκάνδαλο της μεθόδευσης και για τις δύο τράπεζες (στο πλαίσιο των 2,5 τραπεζών ), το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπενδυτές έχασαν τα λεφτά τους από δύο ΄΄κρατικές΄΄ τράπεζες ούτε που απασχολεί κάποιον.

 2. νικος avatar
  νικος 24/09/2012 16:06:31

  και φυσικα ειναι η σειρα της eurobank για να παρει μερος στο πλιασικο του κρατους απο την εσωτερικη τροϊκα.

  • ΘΟΔΩΡΟΣ Κ avatar
   ΘΟΔΩΡΟΣ Κ @ νικος 24/09/2012 21:40:31

   Στην Ρωσσία ο Πούτιν τους ολιγάρχες της εποχής Γιέλτσιν είτε τους έκλεισε φυλακή ( Μιχαήλ Χοντορκόφσκι), είτε τους έβαλε να επιστρέψουν πολλά από το πλιάτσικο (Αμπράμοβιτς). Ο Πούτιν όμως δεν είναι δημοκράτης Δυτικού τύπου όπως οι δικοί μας και για αυτό ότι και να κάνει είναι κατακριτέος.
   Τους δικούς μας αποκλειστικά κρατικοδίαιτους ολιγάρχες (Τραπεζίτες, εργολάβους και ψευτοβιομήχανους) τους μπουκώνουμε όλο και περισσότερο. Στη συνέχεια βάζουμε το λαό να αλληλοφαγώνεται σαν τα σκυλιά ,δημιουργώντας κάθε φορά αποδιοπομπαίους τράγους (αρχικά τους Δ.Υ, στην συνέχεια τους Ελ.Επ, στη συνέχεια τους αγρότες, μετά τους Ταξιτζήδες, τους Φορτηγατζήδες, τους..., τους..) βάζοντας πολύ σάλτσα και ψέμα σε αντικειμενικές και παραδεκτές αλήθειες και επιτυγχάνουμε να κάνουμε τη δουλειά μας ανενόχλητοι.

 3. mikis avatar
  mikis 24/09/2012 16:08:17

  ΝΑΙ ΑΛΛΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΤ ΛΕΕΙ ΟΤΙ Η ΣΥΜΦΕΡΟΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ. ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ. ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΦΥΛΑΚΗ?

  • δουρικός avatar
   δουρικός @ mikis 24/09/2012 19:55:05

   η κυβέρνηση

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.