12/11/2010 15:11
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε βαθιά ύφεση η ελληνική οικονομία

Μείωση κατά 4,5% παρουσίασε το ΑΕΠ κατά το 3ο τρίμηνο του 2010, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2009 και μείωση κατά 1,1% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2010.

Η σημαντική μείωση που καταγράφεται στην τελική καταναλωτική δαπάνη και τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, συνέβαλε στη μείωση του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα η βελτίωση που παρατηρήθηκε και κατά το 3ο τρίμηνο στο εμπορικό ισοζύγιο, αντιστάθμισε εν μέρει το αποτέλεσμα των προαναφερόμενων παραγόντων.

Οι τριμηνιαίες εκτιμήσεις του ΑΕΠ της περιόδου 1ο τρίμηνο 2004 – 4ο τρίμηνο 2009 είναι αναθεωρημένες, με βάση τις νέες ετήσιες εκτιμήσεις (2004-2009) του Σεπτεμβρίου 2010. Η αναθεώρηση των στοιχείων της περιόδου αυτής, σε συνδυασμό με την αναθεώρηση των λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης, είχαν αποτέλεσμα νέες εκτιμήσεις για τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2010.

Επισημαίνεται ότι ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ μεταξύ των τριμήνων των ετών 2009 και 2010 πρέπει να χρησιμοποιείται με επιφύλαξη, λόγω της ασυνέχειας που καταγράφεται στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης. Το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπιστεί μέχρι το τέλος του έτους με την αναθεώρηση των στοιχείων της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2009.

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«H Ελληνική Οικονομία, δυστυχώς, συνεχίζει την αδιέξοδη πορεία της.

Βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην ύφεση.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), κατά το 3ο τρίμηνο του έτους, παρουσίασε μείωση κατά 4,5% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2009 και μείωση κατά 1,1% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Πρόκειται για πρωτοφανή, σε ένταση και έκταση, συρρίκνωση της Ελληνικής οικονομίας, τη μεγαλύτερη από το 1975.

Για τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη, όταν ο μέσος Ευρωπαϊκός όρος του ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 2,1%, κατά το 3ο τρίμηνο του έτους.

Για τη μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα, μαζί με τη Ρουμανία, με αρνητικό πρόσημο στο ρυθμό ανάπτυξης.

Αυτή η πτώση του ΑΕΠ σε συνδυασμό με τη διαρκώς αυξανόμενη ανεργία (12,2% τον Αύγουστο του 2010 από 9% τον Αύγουστο του 2009) έχει οδηγήσει την Οικονομία σε παράλυση και την κοινωνία σε απελπισία.

Τώρα, δεν θα υπενθυμίσουμε τις έγκαιρες και συνεχείς επισημάνσεις της Νέας Δημοκρατίας για το λάθος μείγμα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.

Θα υπογραμμίσουμε όμως, εναρμονισμένοι με το μήνυμα των πολιτών κατά τις εκλογές, την επιτακτική ανάγκη η Κυβέρνηση να αλλάξει, τουλάχιστον από εδώ και μπρος, αυτό το μείγμα.

Οι καιροί δεν προσφέρονται για κομματικές εμπάθειες και αυτάρεσκες και αλαζονικές συμπεριφορές».

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.