#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/08/2012 15:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε ανοιχτή αντιπαράθεση πλέον η ΕΚΤ και η BundensbankΟ πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι επιχειρεί για μία ακόμη φορά,  ότι η νομισματική πολιτική απαιτεί ορισμένες φορές τη λήψη μέτρων εξαιρετικού χαρακτήρα, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΚΤ "θα ενεργεί πάντοτε εντός των ορίων της εντολής της" και προειδοποιεί τη Γερμανία ότι η ευημερία της είναι συνδεδεμένη με μία δυναμική και ανταγωνιστική οικονομία της Ευρωζώνης. 

Σύμφωνα με αποσπάσματα που δημοσιεύθηκαν σήμερα από την εφημερίδα Die Zeit, ο Μάριο Ντράγκι υπεραμύνεται της πρόθεσης της ΕΚΤ να επαναδραστηριοποιήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά με στόχο την άμβλυνση των εντάσεων στην ευρωζώνη.

Ο Μάριο Ντράγκι δίνει τη διαβεβαίωση ότι η ΕΚΤ "θα παραμείνει ανεξάρτητη" και "θα πράξει ό,τι είναι αναγκαίο για να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών", απέναντι στις ανησυχίες που εκφράσθηκαν από τη Γερμανία μήπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετατραπεί σε πιστωτικό ίδρυμα των χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες.

Το πρόγραμμα του Ντράγκι έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στη Γερμανία, κυρίως από την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, την Μπούντεσμπανκ. Ο πρόεδρός της Γενς Βάιντμαν παρομοίασε πρόσφατα την αγορά ομολόγων στη δευτερογενή με "ναρκωτικό" που θα μπορούσε να οδηγήσει σε "εθισμό" τα κράτη.

Στην κόντρα αυτή, μπήκε σήμερα και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, ο οποίος προειδοποίησε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore ενόψει της σημερινής επίσκεψής του στο Βερολίνο, ότι τα υψηλά σπρεντ συνιστούν "σοβαρό πρόβλημα" για την Ιταλία, αλλά επίσης "κίνδυνο για τις χώρες που φαίνεται ότι επωφελούνται από αυτά".

"Αυτή η ανισορροπία είναι σοβαρή για εμάς, αλλά επίσης αποτελεί κίνδυνο για τις χώρες που σήμερα φαίνεται ότι επωφελούνται", προσθέτει προειδοποιώντας για κίνδυνο πληθωρισμού στη Γερμανία, κάτι "που δεν αντιστοιχεί στις επιθυμίες ούτε της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ούτε της γερμανικής κυβέρνησης".

"Το να εμποδιστεί η ΕΚΤ, όπως θα ήθελε η Μπούντεσμπανκ, να επέμβει στην αγορά κρατικών ομολόγων για να αμβλύνει τις ανισορροπίες, μπορεί να καταλήξει, κυρίως για τη γερμανική πλευρά, σε ...αυτογκόλ", τονίζει με έμφαση ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Μάριο Ντράγκι υπενθυμίζει ότι η Γερμανία, η οποία ανησυχεί ότι υποχρεώνεται να πληρώνει όλο και περισσότερα για τους εταίρους της που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, έχει κάθε συμφέρον να μην απομονωθεί και να διευκολύνει τη διαδικασία που έχει σχεδιασθεί για την ολοκλήρωσης της ζώνης.

 "Η αιτία της επιτυχίας της Γερμανίας είναι η βαθιά της ενσωμάτωση στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες οικονομίες. Για να συνεχίσει να ευημερεί, η Γερμανία οφείλει να παραμείνει η άγκυρα ενός ισχυρού νομίσματος , εντός μία ζώνης νομισματικής σταθερότητας και στο πλαίσιο μίας δυναμικής και ανταγωνιστικής οικονομίας της ευρωζώνης", γράφει ο Μάριο Ντράγκι.

"Οσοι επιθυμούν την επιστροφή στο παρελθόν δεν κατανοούν τη σημασία του ευρώ. Εκείνοι που δηλώνουν ότι μόνο μία πραγμαιτκή ομοσπονδία μπορεί να είναι βιώσιμη τοποθετούν πολύ ψηλά τον πήχυ. Εχουμε ανάγκη από μία κατά στάδια και δομική διαδικασία για την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ενωσης, δηλώνει ο Μάριο Ντράγκι.

"Οταν οι αγορές είναι κατακερματισμένες και επηρεασμένες από παράλογους φόβους, τα σήματα της νομισματικής μας πολιτικής δεν φθάνουν στους πολίτες κάθε χώρας της ευρωζώνης με τον ίδιο τρόπο", γράφει για να αιτιολογήσει την προσφυγή σε νέα μη συμβατικά μέτρα.

Ο Μάριο Ντράγκι είναι πιθανόν να αποκαλύψει τα πρώτα στοιχεία του προγράμματός του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την προσεχή συνεδρίαση των κυβερνητών της ΕΚΤ στις 6 Σεπτεμβρίου.

Να θυμίσουμε, ότι η σαφής πλέον κόντρα, ανάμεσα στην ΕΚΤ και την Γερμανική Κεντρική Τράπεζα, δεν είναι καινούρια, αλλά επανήλθε στην πρώτη γραμμή, όταν τη Δευτέρα, ο Γεργκ Ασμουσεν, μέλος του συμβουλίου διοίκησης της ΕΚΤ, διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ενεργήσει εντός των ορίων της εντολής της, ότι δεν θα αγοράσει στη δευτερογενή αγορά παρά βραχυπρόθεσμους κρατικούς τίτλους και ότι οι παρεμβάσεις της θα γίνονται στο μέλλον σε συντονισμό με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

(antinews, με στοιχεία από το ΑΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. abc avatar
  abc 29/08/2012 18:40:10

  Τα συμπεράσματα του άρθρου είναι ξεκάθαρα. Οι Γερμανοί (σε αγαστή συνεργασία με τους Υπερτραπεζίτες) κερδίζουν ασυστόλως απο την κρίση την οποία προσπαθούν, αφού την προκάλεσαν αποκλείοντας το τύπωμα χρήματος, να την επιμηκύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο για να μεγιστοποιήσουν περαιτέρω τα επαίσχυντα κέρδη τους.
  Ομως οι Υπερτραπεζίτες φαίνεται οτι παρά την απληστία τους, διαθέτουν και αντανακλαστικά επιβίωσης και σιγά σιγά (για να μην τους κοπεί απότομα το άρμεγμα) μέσω των "παιδιών" της Goldman Sachs Ντράγκι και Μόντι, παρεμβαίνουν για να συνετίσουν τους Γερμανούς που θέλουν τώρα που βρήκανε παπά να τους θάψουνε όλους, χωρίς να σκέπτονται τι θ' απογίνουν μόνοι τους στη συνέχεια...
  Εμείς προφανώς σε τέτοια Μουντιάλ παιχνίδια καλά κάναμε επιτέλους και πιάσαμε την γωνία της εξέδρας. Αρκεί να μην προσπαθήσουμε αλήθεια να τους εξασφαλίσουμε άλλα 15 δίς που υπογράψαμε...Αλλωστε τώρα γνωρίζουν την ανικανότητα των εισπρακτικών μηχανισμών του Ελληνικού κράτους και όπως και τις προηγούμενες φορές που δεν πιάσαμε τους στόχους , θα δώσουν πολιτική λύση στο πρόβλημα, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούντες...Μέχρι να το πάρουν απόφαση οι Υπερτραπεζίτες να πάνε σέ άλλη περιοχή για να συνεχίσουν τη μέθοδο της κρίσης δανεισμού. Αλλωστε δεν υπάρχει χώρα ξεχρέωτη, είτε υπανάπτυκτη σαν εμάς, είτε υπεραναπτυγμένη σαν τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία...
  Και στο κάτω κάτω για εικονικό χρήμα πρόκειται και το μεγαλύτερο μέρος του είναι στοκαρισμένο στους φορολογικούς παραδείσους...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.