#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/08/2012 08:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σεπτέμβριο ξεκαθαρίζει το τοπίο στις τράπεζεςΡαντεβού τον Σεπτέμβριο δίνουν το υπουργείο Οικονομικών, η Τρόικα και οι Έλληνες τραπεζίτες για την ανακεφαλαιοποίηση. Οι όροι που θα καθορίσουν πώς και πόσο θα συμμετέχουν οι ιδιώτες μέτοχοι στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των πιστωτικών ιδρυμάτων και πρωτίστως θα διασφαλίσουν τον ιδιωτικό χαρακτήρα της διοίκησης των τραπεζών παραμένουν επί μήνες στον «αέρα», καθώς η ανακεφαλαιοποίηση έχει μετατεθεί χρονικά έως το τέλος του έτους.

Το μόνο γνωστό μέχρι στιγμής είναι ότι οι παλαιοί βασικοί μέτοχοι των τραπεζών ή οι νέοι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να καλύψουν κατ’ ελάχιστον το 10% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, αλλιώς το πιστωτικό ίδρυμα ουσιαστικά κρατικοποιείται.

Ένας όρος που δεν αποκλείεται να αλλάξει, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία συγκέντρωσης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα μετά την απορρόφηση της «καλής» ΑΤΕ από την Πειραιώς και την επικείμενη πώληση της Εμπορικής σε μία από τις Εθνική, Alpha ή Eurobank. Όπως ανέφεραν στον «ΤτΚ» παράγοντες της αγοράς, είναι δύσκολο υπό τις παρούσες συγκυρίες να προσελκυθούν ξένα επενδυτικά κεφάλαια στην Ελλάδα και δη από τράπεζες του εξωτερικού, όταν όμιλοι όπως π.χ. η Credit Agricole ή η Societe Generale, βασικός μέτοχος της Γενικής, ή η BCP, μητρική της Millennium, αναζητούν «βελούδινους» τρόπους εξόδου από τη χώρα.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το πότε θα «γεμίσει» με κεφάλαια το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς τα υπόλοιπα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση αναμένονται με την επόμενη δόση. Μια δόση που, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, δεν θα έρθει στην Αθήνα νωρίτερα από τον Οκτώβριο.

Σε κάθε περίπτωση, η ανακεφαλαιοποίηση αυτή την περίοδο έχει «παγώσει» και δεν θα εκκινήσει εάν πρώτα η κυβέρνηση δεν περάσει το κρίσιμο τεστ της ψήφισης των μέτρων του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ.

Η πλευρά των τραπεζών δεν επιθυμεί η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει με κοινές ή μόνο με κοινές μετοχές, αλλά με ευνοϊκότερους όρους, που θα καταστήσουν, πρώτον, πιο εύκολη τη συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων και, δεύτερον, την επαναγορά των ποσοστών από το ΤΧΣ πιο βατή.

Στο οικονομικό επιτελείο τηρούν στάση αναμονής και ουσιαστικά εξετάζουν τα εναλλακτικά σενάρια, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η πορεία των μέτρων και εάν θα εκφραστεί ικανοποίηση από την Τρόικα, η οποία έχει ισχυρό ρόλο και λόγο στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες.

Από το υπουργείο Οικονομικών εκφράζεται η πρόθεση να μην είναι μόνο κοινές οι μετοχές στην επόμενη φάση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, αλλά ένας συνδυασμός με προνομιούχες, ώστε να «ελαφρύνει» το βάρος για τις τράπεζες. Εντούτοις, αρμόδιες πηγές ανέφεραν στον «ΤτΚ» ότι όλα θα εξαρτηθούν από το αν το πακέτο μέτρων θα αφήσει αλώβητη τη συγκυβέρνηση ή θα υπάρξει «απώλεια ψήφων». Όπως εξηγούσαν σχετικά, μια ισχυρή κοινοβουλευτική συμμαχία που θα έχει καταφέρει να περάσει το πακέτο των μέτρων θα «μετρήσει» διαφορετικά για την Τρόικα και πιθανόν θα μπορεί να κάμψει τις όποιες αντιστάσεις της.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι γνωστή, αλλά όχι οι επιμέρους, αλλά απόλυτα, καθοριστικοί όροι της. Γι’ αυτό από τον Σεπτέμβριο θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, τα ανταλλάγματα που θα λάβει το ΤΧΣ για την κάλυψη των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και η αναλογία τους (μετατρέψιμοι τίτλοι CoCos, εγγυήσεις warrants), οι όροι επαναγοράς των μετοχών στο μέλλον και η δυνατότητα επαναγοράς τίτλων από τις ίδιες τις τράπεζες.

Οι συζητήσεις αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον όχι μόνο για την τραπεζική αγορά, αλλά συνολικά για την οικονομία, καθώς θα καθορίσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τη φύση και τη λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων. Όπως ανέφεραν παράγοντες της αγοράς, από την αναλογία μετατρέψιμων ομολόγων και κοινών μετοχών που θα λάβει το Ταμείο για τα κεφάλαια που θα εισφέρει στις τράπεζες θα εξαρτηθεί η ελάχιστη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις αυξήσεις κεφαλαίου. Παράλληλα, η συμμετοχή των ιδιωτών θα κριθεί από τα κίνητρα που θα δοθούν και ειδικότερα από τους τρόπους επαναγοράς των μετοχών του ΤΧΣ, αλλά και από την εξασφάλιση της απόλυτης προτεραιότητας.


Κομβικός για τις εξελίξεις ο ρόλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας


Καθοριστική για την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης θα είναι και η επαναστελέχωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η αναμενόμενη επιλογή του προσώπου που θα λάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο από τους εμπλεκομένους και κυρίως τις τράπεζες και την Τρόικα, ιδιαίτερα εάν ο νέος μάνατζερ δεν είναι Έλληνας, άρα δεν έχει εκ των έσω γνώση για τη λειτουργία του πιστωτικού συστήματος της χώρας, τις ιδιαιτερότητες και τα «δυνατά» του σημεία.

Η Τρόικα και η Τράπεζα της Ελλάδος επιθυμούν ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ να είναι άτομο με βαθιά γνώση της τραπεζικής αγοράς, ένα στέλεχος με κύρος και πυγμή, ώστε να ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις της θέσης του.

Στη νέα ηγεσία του Ταμείου, εκτός από τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα ηνία του Ταμείου και κάποιοι σίγουρα θα είναι ξένοι, θα τοποθετηθούν και δύο στελέχη από την ΤτΕ καθώς και δύο στελέχη από το υπουργείο Οικονομικών.

Η νέα διοίκηση αναμένεται να «υποδεχθεί» και τη δεύτερη δόση με τα 25 δισ. ευρώ υπό τη μορφή ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Σήμερα το Ταμείο ουσιαστικά είναι άδειο, μετά την κάλυψη του «κενού» ύψους 6,7 δισ. ευρώ που προέκυψε στο ενεργητικό - παθητικό της Αγροτικής, μετά τη διάσπαση σε «καλή» και «κακή» και την προκαταβολή των 500 εκατ. ευρώ που έλαβε η Πειραιώς για την κάλυψη των αναγκών της μετά την απορρόφηση της υγιούς Αγροτικής. Είχε προηγηθεί η προκαταβολή των 18 δισ. ευρώ στις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς) τον περασμένο Μάιο.

Τύπος της Κυριακής 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. evola avatar
  evola 19/08/2012 09:12:39

  βεβαια να συνεχίσουν οι ιδιοκτήτες να πάρουν και αλλα δισεκατομμύρια αλλα ως δώρο.
  Να μην χάσουν τον έλεγχο , τις ρεμουλες θαλάσσοδανεια σε δικούς τους.
  Εδω θα δούμε τελικα ο Σαμαρας στοχεύει την σωτηρία του λαού η την σωτηρία των ληστοτραπεζων με χρήματα αίμα του κάθε πολίτη .
  Ίσως δεν έχει γίνει κατανοητό οτι απο τα πακέτα των δις τα περισσότερα πανε για την σωτηρία των τραπεζών!!!!

  • Φελίζα avatar
   Φελίζα @ evola 20/08/2012 10:02:35

   !!!!!!!!

 2. Γιαννης Κ avatar
  Γιαννης Κ 19/08/2012 10:48:05

  Τον δρομο εδειξαν οι ΗΠΑ που διεσωσαν τις Τραπεζες, πηραν την πλειοψηφια και μετα τις πουλησαν με κερδος! Οποιαδηποτε αλλη λυση βρωμαει ...για ΟΛΟΥΣ!

 3. ΘΟΔΩΡΟΣ Κ. avatar
  ΘΟΔΩΡΟΣ Κ. 19/08/2012 11:08:51

  Συμφωνώ απόλυτα με τον Γιάννη Κ. Όταν η πλέον νεοφιλελεύθερη οικονομία (επί Μπους μάλιστα με Υπ. Οικονομικών τον Πολσεν αν δεν κάνω λάθος) κρατικοποίησε ουσιαστικά τις τράπεζές της για να τις πουλήσει με κέρδος στη συνέχεια εμείς κάναμε τα αδύνατα - δυνατά ώστε οι μετοχές που παίρνει το κράτος από την ανακεφαλαιοποίηση να μην ισότιμες (δηλ. με δικαίωμα ψήφου) με τις άλλες. Το πρώτο δείγμα γραφής μάλιστα (με την ΑΤΕ) ήταν το χειρότερο δυνατό. Αν το λάθος συνεχιστεί και με το χρυσοφόρο ΤΤ τότε θα μιλάμε για έγκλημα.

  • Γιαννης Κ avatar
   Γιαννης Κ @ ΘΟΔΩΡΟΣ Κ. 19/08/2012 18:47:30

   Φιλε Θοδωρε μετα απο το συγκλονιστικο αρθρο του Βαρουφακη http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=16928 που καταγγελει προσωπα και πραγματα επωνυμως, κανεις δεν μπορει να καμωνεται τον ανηξερο σχετικα με το Τραπεζικο μας συστημα και τους Ταγους του...

   • Σχετικά Ασχετος avatar
    Σχετικά Ασχετος @ Γιαννης Κ 20/08/2012 11:18:23

    Mια ερώτηση,απλώς για ενημέρωσή μου.
    Αληθεύει ότι ο αρθρογράφος υπήρξε σύμβουλος του Γεωργίου Α.Παπανδρέου;

    • Εμμανουήλ Πρόιος avatar
     Εμμανουήλ Πρόιος @ Σχετικά Ασχετος 20/08/2012 20:30:26

     Δεν είσαι σχετικά άσχετος είσαι προβοκάτορας ή εντελώς άσχετος

 4. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 19/08/2012 11:27:53

  "ελληνες τραπεζίτες" σάν νά λέμε "Ναύαρχος εκ Λειβαδιάς"!

  • Φελίζα avatar
   Φελίζα @ ειδωλοκλάστης 20/08/2012 10:03:00

   ???????

 5. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 20/08/2012 13:25:56

  τό ίδιο οξύμωροι συνδυασμοί εννοιών:

  Μέ τήν κεντρική τράπεζα τής χώρας υπό ξένο έλεγχο από κούνιας καί μέ μόνο Λιβαδίτη ναύαρχο τόν Κατσώνη (από άλλη όμως "Λιβάδια" όχι τής Βοιωτίας, εκτός Ελλάδος).

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ειδωλοκλάστης 20/08/2012 13:39:24

   Μην παραπονιόμαστε, έχει ωραία θάλασσα η Γιάλτα στην Κριμαία και εξαιρετικούς πολεμικούς ναυστάθμους!
   Ολόκληρη τριανδρία Ρούσβελτ - Στάλιν - Τσώρτσιλ το παλάτι του Κατσώνη στην Κρίμσκαγια Λιβάντια διάλεξε για να υπογράψει την Συμφωνία της Γιάλτας ! Τυχαίο; Δεν νομίζω.
   ΥΓ: Αγαπητέ ειδωλοκλάστη μου το έχεις ξαναθυμίσει αυτό, και σ' ευχαριστώ. Η Συμφωνία της Γιάλτας είναι από τα ιστορικά γεγονότα με τα οποία έχω έμμονη απασχόληση, και ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ ένας από τους λίγους πολιτικούς της παγκόσμιας ιστορίας που θαυμάζω τόσο.

   • ειδωλοκλάστης avatar
    ειδωλοκλάστης @ Ο Θείος 20/08/2012 17:41:39

    Κάποιοι von ή/καί de Nicolay ήταν νομίζω οι τελευταίοι ιδιοκτήτες τής Λιβάδειας καί τού παλατιού τού "Κατσώνη" πού σήμερα ανήκει στήν Ρωσσία.
    Αγνωστο πότε μεταβιβάστηκε, ίσως τό κατάσχεσαν οι σοβιετικοί, ίσως όχι, πάντως η επιλογή δείχνει συμβιβασμό.
    Γιά τόν ESM τώρα:
    Υπεράνω ελέγχου καί νόμων, στήν ουσία ΙΧ, είναι ένας ακόμα γρίφος στήν σειρά τών τόσων τής Ιστορίας τής δύουσας(;) Δύσης.

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 20/08/2012 13:52:05

  Η μόνη βιώσιμη λύση:
  "Ισπανική λύση" για όλες τις προβληματικές Ευρωζωνικές εμπορικές τράπεζες - και τις Ελληνικές:
  1. Απευθείας αναχρηματοδότηση από το Μηχανισμό ESM (χωρίς παρεμβολή του εθνικού χρέους).
  2. Ως αντάλλαγμα, θα παραχωρηθούν κοινές μετοχές στον Μηχανισμό.
  3. Διοίκηση από την European Banking Authority - EBA (δηλαδή προσωρινή κρατικοποίηση από το ευρύτερο Ευρωπαικό Δημόσιο) των τραπεζών, όπου αυτό αποκτά μετοχική πλειοψηφία 50 %.
  4. Διοικητική, εποπτεύουσα και ελεγκτική αρχή όσο υπάρχει Δημόσιος έλεγχος η EBA - ΕΚΤ. Εξυγίανση των τραπεζών.
  5. Μετά την εξυγίανση - και οταν οι χρηματιστηριακές τιμές ανέβουν - επαναπώληση των δημοσιοιημένων μετοχών σε ιδιώτες. Από το κέρδος θα αποπληρωθούν (με το σχετικό τόκο) τα έξοδα της αναχρηματοδότησης των τραπεζών με δανεικό χρήμα των Ευρωπαίων φορολογουμένων.
  Καθαρή λύση, χωρίς απώλειες για τους φορολογούμενους και όχι "κρατικίστικη". Το ίδιο έκαναν το 2008 στις ΗΠΑ (ήδη επαναπώλησαν) με τις τράπεζες ενυπόθηκων αξιών.

  • ειδωλοκλάστης avatar
   ειδωλοκλάστης @ Ο Θείος 21/08/2012 17:33:42

   Αυτός o 'μηχανισμός' ESM πού προτείνεις τί ακριβώς μέρος τού λόγου είναι από νομική καί ιδιοκτησιακή άποψη;
   Απότι ξέρω μάλλον γιά 'μηχανή' αρμέγματος πρόκειται....

 7. Σχετικά Ασχετος avatar
  Σχετικά Ασχετος 20/08/2012 20:43:51

  Θα μπορούσες να μου απαντήσεις χωρίς χαρακτηρισμούς.
  Το διάβασα πρίν από καιρό σε κάποιο σχόλιο.
  Ως φωτεινός παντογνώστης,να γράφεις πιό συχνά,μήπως μάθουμε κάτι και εμείς οι άσχετοι...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.