22/06/2011 13:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σενάρια χάους με αφορμή την Ελλάδα

Τις τρεις περιπτώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε χάος τις ευρωπαϊκές αγορές ανέλυσε η UBS στη σημερινή 50σέλιδη έκθεση της με τίτλο «Sovereign risk: country value picks» (δημοσιονομικοί κίνδυνοι: επιλογή με βάση την αξία χώρας), στην οποία και επισημαίνει ανά χώρα τις επενδυτικές ευκαιρίες σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα και τις προοπτικές.  Στην ενότητα για την Ελλάδα, αν και θεωρεί ότι το ρίσκο μέχρι τώρα είναι μικρό, υπάρχουν τρία σενάρια που μπορεί να προκαλέσουν «χάος» στις αγορές. Αυτά είναι:
-Το ΔΝΤ να αποφασίσει να μη δώσει την επόμενη δόση. Για να δώσει το ΔΝΤ τη νέα δόση η Ελλάδα πρέπει να εγκρίνει περαιτέρω μέτρα λιτότητας και η ΕΕ να διαβεβαιώσει ότι θα παράσχει νέο πακέτο στη χώρα, το οποίο θα καλύπτει τις δανειακές ανάγκες από το Μάρτιο του 2012 και μετά, αφού αυτό δεν μπορεί να γίνει από τις αγορές.
-Η ελληνική κυβέρνηση χάσει την εμπιστοσύνη, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε εκλογές. Οι εκλογές θα καθυστερήσουν τα μέτρα λιτότητας και τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
-Η ΕΕ να αρνηθεί να δώσει το μερίδιο της για την επόμενη δόση, ενώ ταυτόχρονα να έχουν αποτύχει οι διαπραγματεύσεις για δεύτερο πακέτο στην Ελλάδα.
Εάν συμβούν τα παραπάνω, τότε η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη. Αυτό θα προκαλέσει χάος στις αγορές με τον πανικό να επεκτείνεται και στην Ισπανία, και στην Ιταλία αλλά και στη Γαλλία, και με τους επενδυτές θα απέχουν από τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές.
Η UBS δε θεωρεί ότι μπορεί να οδηγηθούν εκεί οι εξελίξεις, αφού θεωρεί ότι οι πολιτικοί δεν θα αφήσουν κάτι τέτοιο να συμβεί. Αναφορικά με τις υπό κάλυψη ελληνικές μετοχές, η UBS δίνει τις εξής συστάσεις: Σύσταση ουδετερότητα (neutral) σε ΕΕΕΚ, ΔΕΗ, Eurobank και Marfin Popular. Σύσταση αγορά (buy) σε ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Alpha Bank, ενώ σύσταση πώληση (sell) δίνει στην Πειραιώς

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ataktos avatar
  ataktos 22/06/2011 13:46:59

  είναι και αυτό από χθες μια πιθανότητα.....

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 22/06/2011 14:34:07

  Το συστημικό ρίσκο ήταν μάλλον άγνωστη έννοια πρίν το 2008.
  Η "εκκαθάριση των κρίσεων" χωρών γινόταν με την "φυσική" οικονομική οδό, όπως στις επιχειρήσεις - μπούμ, και είτε θάνατος, είτε αρχή ενός νέου "ενάρετου κύκλου". Αυτό γράφουν (ακόμα) τα βιβλία των οικονομολόγων.
  Η νέα κατάσταση απαιτεί νέα σκέψη. Ο Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι της ΕΚΤ μας θυμίζει ότι "η οικονομική κρίση, όπως και η άλλη μεγάλη του 1929, είναι πολιτική, όχι τεχνική-οικονομική"...
  Και "άν η Ευρωζώνη αφήσει στις αγορές ν' αποφασίζουν μόνες τους ποιές χώρες της είναι αξιόχρεες και ποιές όχι, τότε θα βάλει το Ευρώ σε δυσμενή θέση, σε σύγκριση με τα άλλα μείζονα νοσμίσματα. Η εναλλακτική λύση για τους πολιτικά αποφασίζοντες είναι να πάρουν την ευθύνη και να ενισχύσουν το πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης".
  h**p://www.ecb.europa.eu/press/key/date/2011/html/sp110510_1.en.html
  Η πολιτική αποφασίζει, οι αγορές πειθαρχούν.

 3. Posidonas avatar
  Posidonas 22/06/2011 14:42:38

  Αν εσυ κ. Ζερβε θελεις να σωσεις την Ελλαδα απο τον blue sky, κανοντας προπαγανδα, εμεις εχουμε αλλη αποψη. Πρωτον, να φυγουν αυτοι που δημουργησαν την κατασταση και δευτερον να δικαστουν για τα ηθικα και οικονομικα εγκληματα τους.
  Η μεγαλητερη χρεοκοπια που θα φερει το χαος, ειναι η εμμονή της κλεπτοκρατιας να καθεται στην καρεκλα ακομα, αλλα και να υβριζει οτι τα φαγαμε μαζι.
  Αυτοι που ουτε για δικτατορες δεν κανου, μας δινουν μαθηματα.
  Ο λαος, πλην των αυλοκολακων και μιας συμμοριας μικρης,απαιτει ουσιαστικα να λογοδοτησουν αυτοι οι εφιαλτες για ο,τι επραξαν και εφεραν τη χωρα σε αυτη την κατασταση.

 4. madprof avatar
  madprof 22/06/2011 20:07:11

  Μόνο το "Ψωμί παιδεία Δημοκρατία" της ηρωϊκής πλατείας αντιστέκεται, Posidona !.

 5. A.M. avatar
  A.M. 22/06/2011 20:32:37

  Ζούμε - υποτίθεται - στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς.
  Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν μια τράπεζα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει κλείνει.
  Αν μια επιχείρηση πέσει έξω κλείνει.
  Καμμία κρατική παρέμβαση ΔΕΝ επιτρέπεται για να μην κλείσουν.

  Αλλά εμείς ζούμε στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς ΜΌΝΟΝ κατά την χρονική περίοδο που οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις κονομάνε άγρια.
  Τότε ΔΕΝ θέλουν ΚΑΜΜΊΑ κρατική παρέμβαση στην οικονομία.

  Παραδόξως πως όταν οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι τράπεζες φαληρίζουν τότε όλοι ζητάνε την παρέμβαση και την ενίσχυση του κράτους!!!

  Κοινώς μας δουλεύουν!
  Ελεύθερη οικονομία όταν κονομάμε, κρατικός παρεμβατισμός για να μην κλείσουμε!
  Μονά ζυγά δικά μας δλδ.

  Βλέπεις όλοι όσοι επικαλούνται την «μαγική χείρα» του Άνταμ Σμίθ μετά μανίας στούς καιρούς των παχιών αγελάδων την ξεχνάνε ή δεν θα τους φαίνεται και τόσο «μαγική» πλέον στις περιόδους των ισχνών αγελάδων.

  Ώ της υποκρισίας!

  Όποιος φαλήρισε να κλείσει!
  Δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο ο φορολογούμενος να τροφοδοτεί με δισεκατομμύρια τις τράπεζες όταν αυτές πτωχεύουν.
  Οι τράπεζες που ενισχύθηκαν με τα χρήματα των φορολογούμενων να ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΘΟΎΝ άμεσα! αφού προηγουμένως απολυθούν όλα τα διευθυντικά τους στελέχη καθότι είναι αποτυχημένοι ως διευθυντές.

  Και όσοι έκλεψαν τον δημόσιο πλούτο να τους κατασχεθούν τα πάντα και να χωθούν στην ψειρού ισοβίως.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ A.M. 23/06/2011 14:17:49

   Το ιδεολόγημα των δήθεν ελεύθερων αγορών είναι παραμύθι. Και στις περιόδους "ανάπτυξης" και στις περιόδους "υφεσης".
   Δεν υπάρχει "μαγικό χέρι" που ισορροπεί προσφορά και ζήτηση. Το σύστημα έχει "υγιείς ζώνες", ανοδικές ή καθοδικές στις οποίες λειτουργεί, έξω από αυτές υπάρχουν "ζώνες υπερφόρτωσης" και ακόμα πιό έξω "ζώνες θραύσης". Οι ανοδικές ζώνες θραύσης είναι οι παραφουσκωμένες φούσκες (π.χ. αγορά ακινήτων των ΗΠΑ, Ισπανίας ή της Ιρλανδίας, 2000 - 2008, ή η Ελληνική γενικευμένη φούσκα κατανάλωσης της ίδιας περιόδου).
   Το χαρακτηριστικό της πολυεπίπεδης κρίσης από το 2008 είναι ότι οι διάφορες τοπικές ή ευρύτερες θραύσεις του συστήματος αλληλεπιδρούν και συντονίζονται. Φεύγουμε έτσι από τον οικονομικό κόσμο όπου ισχύουν τα "συμβατικά μαθηματικά" και μπαίνουμε σε κόσμο με διαδικασίες χαοτικές (με τη μαθηματική έννοια της λέξης χαοτικές). Αυτό που αποκαλείται "οικονομική επιστήμη", δεν διαθέτει "μοντέλα" για να προβλέψει ή να ποσοτικοποιήσει χαοτικές διαδικασίες. Όταν βγεί από τη στενή "υγιή ζώνη", το σύστημα μπορεί να ελεγχθεί μόνον "εκ των έξω", από άλλους "δράστες", εκτός αγορών. Ο τρόπος αυτός λέγεται πολιτική.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.