22/08/2013 11:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σενάρια επί σεναρίων για τους πλειστηριασμούς

Σενάρια επί σεναρίων επεξεργάζεται η κυβέρνηση για το καυτό θέμα των πλειστηριασμών, το οποίο συζητούν και οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος. Χθες, στο υπουργείο Οικονομικών είχε πάει και ο υπουργός Επικρατείας, Δ. Σταμάτης, για σύσκεψη με τον Γ. Στουρνάρα και τον Κ. Χατζηδάκη.

Ένα σενάριο που προέκυψε ήταν να μη θιγούν οι κατοικίες των αδύναμων αλλά να μπει χέρι στους έχοντες οι οποίοι ετσιθελικά δεν πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει καταθέσει ύψους 300.000 ευρώ στις τράπεζες αλλά χρωστά κάποιο δάνειο, να μπορεί η τράπεζα να του δεσμεύει το ποσό που χρωστά από τις καταθέσεις του.

Επίσης, πραγματικά πλούσιοι, που καθημερινά διάγουν βίο προκλητικό, αλλά… προκλητικά δεν πληρώνουν τα δάνειά τους, να υπόκεινται σε έλεγχο και να τους γίνεται ακόμη και πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας τους.

Αυτό που αποφασίστηκε είναι οπωσδήποτε να μη θιγούν οι φτωχοί, οι άνεργοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και όσοι αποδεδειγμένα έχουν χαμηλές φορολογικές δηλώσεις. Να αρθεί, όμως, η απαγόρευση των πλειστηριασμών ώστε να πιεστούν τα λαμόγια που δεν πληρώνουν αν και έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.

Στο τραπέζι επίσης βρίσκεται η “άτυπη συμφωνία με τις τράπεζες” για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων χωρίς όμως περαιτέρω επιβάρυνση των δανειοληπτών. Επίσης, υπάρχει ένα σενάριο για τα εμπορικά ακίνητα, περίπου 10.000 που θα μπορούν να βγουν σε πλειστηριασμό, αν και κάτι τέτοιο ίσχυε και σήμερα.

Το ΠΑΣΟΚ προσέρχεται στο διάλογο με τον γνωστό λαϊκίστικο βερμπαλισμό του κ. Βενιζέλου που νομίζει ότι έτσι θα αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Λέει «όχι» σε κάθε επαναφορά πλειστηριασμών και μάλιστα βρήκε και τον «μουτζούρη» να τα φορτώσει. Ο κ. Βενιζέλος διαρρέει για ακόμη μια φορά την οργή του κατά του κ. Στουρνάρα, παρά το γεγονός ότι το θέμα το είχε ανοίξει νωρίτερα ο κ. Βορίδης και αργότερα ο κ. Σκορδάς. Διαρρέεται μάλιστα από τη Χαρ. Τρικούπη ότι ο κ. Βενιζέλος πάει στον Σαμαρά με στοιχεία όπως τον αριθμό των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, την αντικειμενική αξία των ακινήτων, πόσα από αυτά εντάσσονται στην κατηγορία «πρώτη κατοικία» και πόσα είναι εμπορικά ή εξοχικές κατοικίες. Και λένε οι «Βενιζελικοί» ότι τα ζήτησαν από το υπουργείο Οικονομικών αλλά δεν τους τα έδωσαν. Αστεία πράγματα, όλη η αγορά τα έχει αυτά τα στοιχεία, επίσημα είναι, τα ξέρουν όλοι, ας μην κάνουν τους ξύπνιους στο ΠΑΣΟΚ.

Η ουσία είναι ότι από τη μια υπάρχει ένας σοβαρός προβληματισμός για το τι πρέπει να γίνει με τους πλειστηριασμούς κι από την άλλη η γνωστή ελαφρότητα του κ. Βενιζέλου που το «παίζει» προστάτης της πρώτης ιδιοκτησίας.  Κάποιος πρέπει να τον μαζέψει.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ανεργος avatar
  Ανεργος 22/08/2013 11:31:08

  Σεναρια επιστημονικης φαντασιας

  • Zame avatar
   Zame @ Ανεργος 22/08/2013 11:54:17

   ..& αυτο που ζουμε καπως ετσι δεν ξεκινησε..
   απο σεναρια επιστημονικης φαντασιας..

   αλλα το ΑΤΟΚΟ ΠΑΓΩΜΑ (μεχρι νεοτερας)
   είναι η επιεικέστερη συμμετοχή των τραπεζών..
   ενώ η δικαιότερη είναι η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ πού προκάλεσαν..
   όσο για το πού & πως θα βρουν τα χρήματα..
   είναι ένα άλλο & ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ αποκλειστικά ΘΕΜΑ.
   Οπως δεν ήταν θέμα των πολιτων το τι κανανε τοσα λεφτά από την ξέφρενη κερδοσκοπία τους τόσα χρόνια..κλπ

   Αυτο δεν σημαινει πως δεν ΠΡΕΠΕΙ ΠΙΕΣΤΟΥΝ τα ΛΑΜΟΓΙΑ.
   αφου δηλωνουν !!! ανικανοι να τα βρουν.

   η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ειναι το ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ
   γιατι αλλα λένε κι άλλα κάνουν..
   που δειχνει πως θελουν εξουσια και οχι ουσια..
   ετσι καταντησανε τα σπίτια σήμερα να τα παίρνουν οι τράπεζες..
   ενώ άλλοτε τα έπαιρναν οι κομμουνιστές.

   • Hawk avatar
    Hawk @ Zame 22/08/2013 12:55:15

    Τελικά δεν θα βρουν τίποτα να πάρουν ......... οι κομμουνιστές, τους πρόλαβαν οι τραπεζίτες!!

 2. Aναξ2 avatar
  Aναξ2 22/08/2013 11:41:18

  "Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει καταθέσει ύψους 300.000 ευρώ στις τράπεζες αλλά χρωστά κάποιο δάνειο, να μπορεί η τράπεζα να του δεσμεύει το ποσό που χρωστά από τις καταθέσεις του."
  Το ψάξαμε, αλλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ!!! σ΄αυτή την περίπτωση. Αν υπήρχε, ήδη θα του είχε κάνει κατάσχεση του λογαριασμού του η τράπεζα γιατί τα μετρητά και τά υπόλοιπα πέραν της Α' κατοικίας δεν υπάγονται στην αναστολή πλειστηριασμών!...
  Η προστασία ισχύει ΜΟΝΟ για όποιον δεν έχει κανένα άλλο κινητό ή ακίνητο περιουσιακό στοιχείο πλήν της Α' κατοικίας του αξίας μάλιστα μέχρι 200.000 ευρώ. Αν αξίζει 210.000, κατάσχεται και χωρίς άρση του νόμου...
  Ο Σαμαράς δεν υποχώρησε απο λάθος. Εχει καταλάβει τον κίνδυνο να εκτεθεί απροκάλυπτα...
  "Για να πιεστούν τα λαμόγια που δεν πληρώνουν αν και έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν" υπάρχει υποτίθεται η Δικαιοσύνη στην οποία παραπέμπονται τα λαμόγια για απάτη, εκτ'ος αν εκεί αποδείξουν οτι δεν είναι λαμόγια...

 3. καρ avatar
  καρ 22/08/2013 11:57:44

  Αν και δεν κατέχω τις τεχνικές αναλύσεις, ταπεινή άποψή μου είναι ότι αν γίνεται, θα πρέπει να προστατεύεται το κεφάλαιο που έχουν βάλει οι δανειολήπτες των στεγαστικών. Δηλαδή, ακόμα κι αν χάνουν την ιδιοκτησία του ακινήτου λόγω αδυναμίας πληρωμής, και από τη στιγμή που μάλλον θα είναι ανέφικτο να τους επιστραφεί το αρχικό κεφάλαιο που έβαλαν, να παρατείνεται τουλάχιστον το δικαίωμα "δωρεάν" χρήσης του για ένα ικανοποιητικό διάστημα στο μέλλον, που θα τους αποζημιώνει εν μέρει για το κεφάλαιο που έχασαν στην ατυχή επένδυσή τους.

  • kotstak avatar
   kotstak @ καρ 22/08/2013 12:11:23

   Εάν δεν αγόραζαν το ακίνητό τους, δε θα πλήρωναν κάθε μήνα ενοίκιο;

   Τα κεφάλαια που "έχασαν" δε νομίζω ότι είναι μεγαλύτερα από τα ενοίκια που θα πλήρωναν για ένα αντίστοιχο σπίτι.

   • καρ avatar
    καρ @ kotstak 22/08/2013 12:43:33

    Νομίζω αυτά είναι ζητήματα κατά περίπτωση υπολογισμών. Οι περισσότεροι πέραν των δικών τους αρχικών κεφαλαίων, στη συνέχεια πλήρωνουν και μηνιαία δόση -"ενοίκιο". Θα έπρεπε να υπάρχει κάποια δυνατότητα απεγκλωβισμού. Υπάρχουν οικογένειες που ενώ μέσα σ'αυτήν την κρίση μπαίνει ένας μισθός στο σπίτι -ή και δύο-, ταλαιπωρούνται προσπαθώντας να πληρώσουν ένα δάνειο που δεν είναι αποπληρώσιμο στο νέο οικονομικό περιβάλλον, ενώ δεν τους προσφέρεται και αξιόπιστη λύση απεμπλοκής -κάποια αποζημίωση για κάποιους που έβαλαν την γη τους ή υψηλό αρχικό κεφάλαιο. Έτσι νομίζω ότι γίνεται, μπορεί και να κάνω λάθος. Υπάρχουν deal απεμπλοκής;;

 4. Hawk avatar
  Hawk 22/08/2013 12:30:24

  Υπάρχουν πλούσιοι που πήραν δάνειο πρώτης κατοικίας και δεν πληρώνουν τις δόσεις, λίγο ακραίο φαίνεται.
  Τέλος πάντων, αποδώ το πάνε αποκεί το πάνε σημασία έχει ότι ο κόσμος που πήρε δάνειο για σπίτι και σήμερα είναι άνεργος θα το χάσει.

  • Black Ship avatar
   Black Ship @ Hawk 22/08/2013 15:08:14

   Αν το επιτρέψουμε.... Δεν είμαστε παθητικοί θεατές επί τέλους! Ούτε αθώοι κι αμέτοχοι στα εγκλήματα που συντελούνται παρουσία μας δικαιούμαστε πλέον να μένουμε.

   • Zame avatar
    Zame @ Black Ship 22/08/2013 16:21:36

    !+10000000000000000000000000

   • kat avatar
    kat @ Black Ship 23/08/2013 14:02:50

    Μπα...ΔΕΝ το βλέπω...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.