04/09/2010 21:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σενάρια για deals στις τράπεζες

Η χρηματιστηριακή και η τραπεζική αγορά βοούν ότι είναι προ των πυλών συμφωνία ή συμφωνίες συγχώνευσης.

Οι συζητήσεις, αναφέρουν οι καλά γνωρίζοντες, μεταξύ των διοικήσεων της Alpha και της Eurobank βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Επίσημα τα στελέχη των δύο τραπεζών κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους.

Κύκλοι της Εθνικής Τράπεζας σημειώνουν πως παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις μεταξύ των δύο τραπεζών και την κατάλληλη στιγμή θα κάνουν την κίνησή τους.

Από τον περασμένο Ιούνιο που ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Μιχάλης Σάλλας, τάραξε τα νερά στο τέλμα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, προτείνοντας στην κυβέρνηση τη διπλή εξαγορά της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αντί τιμήματος 700 εκατ. ευρώ, η κατάσταση στον χώρο έχει αλλάξει.

Μέχρι τον Νοέμβριο, εκτιμούν τα τραπεζικά στελέχη, θα έχει γίνει κάποια μεγάλη κίνηση, ώστε οι τράπεζες να αποτελέσουν και πάλι μοχλό ανάπτυξης της κουρασμένης ελληνικής οικονομίας.

Το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έχει συναντηθεί με τους επικεφαλής των δύο τραπεζών, τον κ. Γιάννη Κωστόπουλο της Alpha και τον κ. Νίκο Νανόπουλο της Eurobank.

Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα στο ενδεχόμενο της συγχώνευσης είναι ότι ο κ. Κωστόπουλος κατέχει μικρό ποσοστό στην τράπεζά του, αντίθετα με τον κ. Λάτση, που έχει στην κατοχή του το 43% της Eurobank και συνεπώς θα είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στο σχήμα που θα προκύψει.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βλέπει θετικά -όπως άλλωστε και η Τράπεζα της Ελλάδος- το ενδεχόμενο της συγχώνευσης.

«Κολοσσός»
Οι δύο τράπεζες, αν αποφασίσουν να κάνουν το μεγάλο βήμα, τότε θα δημιουργήσουν τον μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο στη χώρα και θα υπερκεράσουν την ΕΤΕ, αφού η νέα τράπεζα θα έχει ενεργητικό 177 δισ. ευρώ (68 δισ. η Alpha και 109 δισ. η Eurobank), με την Εθνική να έχει ενεργητικό 122 δισ. Ακόμα το σύνολο των καταθέσεών τους θα ανέλθει στα 83 δισ. ευρώ και των χορηγήσεων στα 110 δισ. ευρώ. Το δίκτυό της θα αριθμεί 2.600 καταστήματα (τα 1.760 στο εξωτερικό), με 38.000 εργαζομένους.

Αν, λοιπόν, πάμε σε συνένωση των δύο, το σίγουρο είναι ότι η Εθνική δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια. Το παραδέχεται, άλλωστε, υψηλόβαθμο στέλεχός της, που λέει χαρακτηριστικά: Περιμένουμε τις εξελίξεις και θα κάνουμε την κίνησή μας.

Η κίνηση της ΕΤΕ θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, συνένωση με την Τράπεζα Πειραιώς, ή και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Οπως είναι γνωστό, η Εθνική κατέχει το 6% των μετοχών του ΤΤ.

Στο μεταξύ, την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου οι σύμβουλοι που όρισε η κυβέρνηση (Deutsche Bank, HSBC, Lazard Freres) θα δώσουν το προσχέδιο της έκθεσής τους για τις καλύτερες επιλογές του Δημοσίου σχετικά με την Αγροτική Τράπεζα και το ΤΤ.

Οι επιλογές της κυβέρνησης είναι δύο. Ή να προχωρήσει σε πώληση των συμμετοχών της σε ΑΤΕ και ΤΤ -κάτι που προκρίνει η τρόικα-, το οποίο όμως θα γίνει μέσα από διαγωνισμό. Η δεύτερη επιλογή είναι να κάνει δεκτή την πρόταση του διοικητή της ΑΤΕ, κ. Θόδωρου Πανταλάκη, που θέλει τη δημιουργία ενός ισχυρού τραπεζικού πυλώνα με τη συνένωση της Αγροτικής, του ΤΤ, της Τράπεζας Αττικής και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Εφη Καραγεώργου, ΕΘΝΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.