25/09/2010 12:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σεισμικές αλλαγές στις τράπεζες

Σεισμός στις τράπεζες. Οι προχθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού από τη Νέα Υόρκη ότι στην Ελλάδα θα μείνουν μία κρατική και δύο, το πολύ 3 ιδιωτικές τράπεζες βάζουν στην τελική ευθεία τις συζητήσεις μεταξύ των τραπεζών και δείχνουν πως μέσα στον Νοέμβριο θα έχουν οριστικοποιηθεί τα νέα σχήματα.
Εξάλλου, από μέρα σε μέρα αναμένονται και οι πρώτες εκτιμήσεις των τριών συμβούλων του Δημοσίου (Lazard, HSBC, Deutsche Bank) για την αξία των κρατικών συμμετοχών στις τράπεζες, καθώς και οι απόψεις τους για τις στρατηγικές επιλογές του Δημοσίου, οι οποίες θα πρέπει να «θωρακίζουν» την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος, την ανταγωνιστικότητα και κυρίως τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Ο προέδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας

Μέχρι στιγμής στο τραπέζι έχουν πέσει τρεις προτάσεις:

Η πρόταση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλη Σάλλα για διπλή εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας.

Η πρόταση του διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας κ. Θόδωρου Πανταλάκη για δημιουργία κρατικού πυλώνα με τη συνένωση ΑΤΕ, ΤΤ, Αττικής, Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η πρόταση του προέδρου της Τράπεζας Αττικής κ. Γιάννη Γαμβρίλη τα υγιή ταμεία του ΕΤΑΑ (μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί) να εξαγοράσουν το 42% της Αττικής που κατέχουν σήμερα το ΤΤ και το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, και στη συνέχεια η Αττικής να συμπεριλάβει κάτω από την ομπρέλα της σειρά μικρότερων τραπεζών.

Η κυβέρνηση αναμένεται να πάρει τις αποφάσεις της στο τέλος του 2010 αρχές του 2011.

Στο μεταξύ, τα σενάρια για τραπεζικούς «γάμους» δίνουν και παίρνουν στην αγορά, χωρίς ωστόσο, όπως λένε τραπεζικά στελέχη, να μπορεί κανείς με σιγουριά να προεξοφλήσει τα «ζευγάρια» των νέων σχημάτων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι διοικήσεις των Alpha Bank και Eurobank βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις, ενώ πολλοί τραπεζίτες θεωρούν ότι η συγκεκριμένη συνένωση μπορεί να αποδώσει.

Τα σενάρια θέλουν την Εθνική Τράπεζα, που προχωρεί σε αύξηση των κεφαλαίων της κατά 2,8 δισ. ευρώ, να «κερδίζει» το ΤΤ, στο οποίο ήδη κατέχει ποσοστό 6%. Ωστόσο, υψηλόβαθμα στελέχη της τραπεζικής αγοράς σημειώνουν πως μετά την αύξηση η ΕΤΕ θα είναι ούτως ή άλλως κυρίαρχη στην αγορά.

Οι φήμες
Επίσης, έντονες είναι για ενδεχόμενη συνένωση της Τράπεζας Πειραιώς με τη Marfin. Σύμφωνα με άλλα σενάρια, δεν αποκλείεται το ΤΤ να καταλήξει τελικά στην Τράπεζα Πειραιώς, ενδεχόμενο στο οποίο φέρεται να συναινεί και η ΕΤΕ. Αλλά και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης - Τροφίμων κ. Σκανδαλίδης επανέλαβε ότι η ΑΤΕ θα παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο και αυξάνονται οι πιθανότητες δημιουργίας κρατικού πυλώνα, με ή χωρίς το ΤΤ.

Τέλος, εντείνεται η φημολογία ότι πάνε για συνένωση και οι τράπεζες Εμπορική και Γενική, καθώς κάτι ανάλογο σκέφτονται να πράξουν και οι μητρικές τους Credit Agricole και Societe Generale, αντίστοιχα.

ΕΘΝΟΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=32532948

ΣΧΟΛΙΑ

 1. η Dimi avatar
  η Dimi 25/09/2010 17:01:06

  “Γιατί χαρακτηρίζουν «κότες» τους Ελληνες, οι ξένοι επενδυτές»
  ~Max Keiser: Ο κορυφαίος οικονομικός αναλυτής του BBC, Αl Jazeera και πολλών άλλων μεγάλων MME.

  Εγινε η Ελληνική Οικονομία η «Χωματερή» των Τοξικών από ΗΠΑ.

  Δημοσιογράφος:
  Κύριε Kaiser, εν αναμονή των μέτρων που θα επιβληθούν στην Ελλάδα και τα οποία προβλέπεται ότι θα είναι σκληρότερα γιά τους Ελληνες φορολογούμενους, Θα ήθελα να σάς ρωτήσω αν αυτά τα μέτρα θα είναι και η λύση στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας.

  Μax Keiser:
  Γιά ποιό πρόβλημα μιλάτε;

  Δημοσιογράφος:
  Γιά την οικονομική κρίση, φυσικά.

  Μax Keiser:
  Και πως ξεκίνησε αυτή η κρίση;

  Δημοσιογράφος:
  Πέστε μου εσείς, πως ξεκίνησαν όλα αυτά.

  Μax Keiser:
  Ξεκίνησε το 2002 όταν η Ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε ν’ακολουθήσει τις συμβουλές της Goldman Sachs γιά τις κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με την οικονομία και τη διαχειρηση των δημοσιονομικών σας προβλημάτων και της εμπιστεύτηκε τη διαχείρηση.

  Δημοσιογράφος:
  Θεωρείτε ότι το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι τωρινό;

  Μax Keiser:
  Θα σάς το πω απλά: η ελληνική οικονομία θυσιάστηκε. Γιατί οι διεφθαρμένοι τραπεζίτες της Wall Street έψαχναν μιά «Χωματερή γιά ν’αποβάλλουν τον Τοξικό Κίνδυνο» Και πολύ απλά, η Ελληνική οικονομία αποτέλεσε τη «Χωματερή» αυτή.

  Δημοσιογράφος:
  Η Ελλάδα προσέφυγε σε ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης όπου συμμετέχει και το ΔΝΤ. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ή, τα πράγματα θα χειροτερέψουν γιά μάς;

  Μax Keiser:
  Eγώ, αυτό που λέω είναι ότι η Ελλάδα θυσιάσθηκε, Θα πεθάνει. Και ο θάνατος είναι κακό πράγμα έτσι δεν είναι; Θάνατος σημαίνει κηδεία και νεκροί άνθρωποι. Αυτό συνέβη με την Ελληνική οικονομία. Είναι νεκρή. Τετέλεσται. Ξεχάστε την.

  Δημοσιογράφος:
  Ποιός θυσίασε την Ελληνική οικονομία;

  Μax Keiser:
  Η Wall Street, φυσικά.

  Δημοσιογράφος:
  Δεν υπάρχει σωτηρία;

  Μax Keiser:
  Yπάρχει και είναι πάρα πολύ απλό. Πρέπει να συλλάβετε τους τραπεζίτες της Goldman Sachs. Πρέπει να συλλάβετε αυτούς τους τραπεζίτες που διέπραξαν οικονομική τρομοκρατία.

  Δημοσιογράφος:
  Φαίνεται ότι κάποιοι θέλουν την Ελλάδα εκτός Ε.Ε.

  Μax Keiser:
  Μ’έχετε μπερδέψει εσείς οι Ελληνες. Παρουσιάζεστε σαν να μην έχετε την ικανότητα να διαχειριστείτε τα θέματά σας.

  Εγινε ένα έγκλημα στην Ελλάδα. Είναι σαν να σάς βίασε κάποιος, να φωνάξατε την αστυνομία και να της είπατε; Mπορείτε να συγχωρήσετε τον βιαστή μου;

  Eάν σάς βίαζε μιά συμμορία, τι θα κάνατε; Θα πηγαίνατε στην αστυνομία και θα λέγατε: Με ποιό τρόπο θα μπορούσα να ευχαριστήσω τον βιαστή μου γι’αυτό που μου έκανε;

  Δεν σάς καταλαβαίνω, τους Ελληνες. Σάς βίασαν. Η Wall Street σάς βίασε. Πως αισθάνεσθε όταν το ακούτε αυτό; Γι’αυτό το λόγο η οικονομία σας καταρρέει. Η Wall Street σάς βιάσε βάναυσα.

  Δημοσιογράφος:
  Εννοείτε ότι πρέπει να πιέσουμε την ελληνική κυβέρνηση να συλλάβει τους τραπεζίτες της Wall Street;

  Μax Keiser:
  Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνετε.

  Δημοσιογράφος:
  Αυτή είναι η μόνη εναλλακτική που έχουμε;

  Μax Keiser:
  Τουλάχιστον, αυτό είναι το πρώτο βήμα. Ν’αποδοθεί δικαιοσύνη.

  Δημοσιογράφος:
  Και πως μπορούμε να το αποδείξουμε;

  Μax Keiser:
  Κανείς δεν το παραδέχεται αλλά και κανείς δεν το αρνείται. Η Goldman Sachs δεν βγήκε ποτέ να πει ότι δεν «έπαιξε» στις πλάτες της Ελλάδας. Δεν το αρνήθηκε ποτέ. Αυτό είναι καταγεγραμμένο. Είσθε σαν τις γυναικούλες που δέχονται τη μοίρα τους και δεν αντεπιτίθενται. Είστε πολύ κότες.

  Θα σάς καταστέφουν κάθε μέρα. Αυτό θα γίνει. Θα πετάνε ό,τι «βρωμάει» στη δική σας οικονομία και θα την καταστρέφουν.

  ~Συνέντευξη στον Κ. Χαρδαβέλλα «Αθέατος Κόσμος» 4/5/2010: Παραμονή της μεγάλης απεργίας και δολοφονίας 3+1 ενός αγέννητου Ελληνόπουλου, εργαζομένων της Marfin.

  Μάθαμε κάτι καινούργιο, γιά το τραγικό "ξεχασμένο" έγκλημα;;

 2. ataktos avatar
  ataktos 25/09/2010 21:40:23

  για να δούμε μετά την συμφωνία με το Κατάρ -ΓΑΠ .. πόσο αξίζει η εθνική ελληνική επικράτεια .. κάτι ξέρει η Αl Jazeera

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 26/09/2010 00:40:08

  Γιά το fast-track των επενδύσεων-μαμούθ του Μνημονίου Qatar ύψους 5 Δις Ευρώ στην Ελλάδα, κρατάμε μικρό καλάθι κι έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία.

  Επειδή σύμφωνα με το σχόλιο στο χθεσινό Αρθρο: "Όποιος ασχοληθεί με το fast track, χρειάζεται κυρίως good luck":

  "Fast-Track Law = The power to speed-up and/or enter into Agreements
  that are NOT subject to Parliament modifications..

  Fast-Track = a situation, or course of action, that is intensely pressured

  When intensely pressured, bound to make big mistakes. Then,

  Fast-Track = Bad Luck and Bad Tempers. Then,

  Fast-Track = Loss of “Stripes”. Then,

  Fast track under intense pressure + losses = Illness, only GOLD! can cure.."

  *
  Διαβάζουμε σήμερα ότι, ήδη, αντέδρασε η ομάδα του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου η οποία μελετά το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού, για το Μνημόνιο του Qatar, καθώς όπως λένε, η συμφωνία αγνοεί τις σύγχρονες ευρωπαϊκές αντιλήψεις για την πόλη και το περιβάλλον.

  Την επιστολή υπογράφει ο Νίκος Μπελαβίλας Επίκουρος Καθηγητής Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου εκ μέρους όλης της ομάδας και παρακινεί την τοπική αυτοδιοίκηση σε αντίδραση. ~Πηγή: Σκεφτόμαστε Ελληνικά 25/9/2010

  *
  Fast-Tracking Παμπούκη φαίνεται ότι θα εξελιχθεί σε Slow-Process of Derailing.

  Ιδωμεν!..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.