#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/02/2013 11:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαφάρι για το «μαύρο» χρήμα και τη διαφθοράΣτην κορυφή της ατζέντας τόσο της κυβέρνησης όσο και της Βουλής έχει μπει το τελευταίο διάστημα το φλέγον ζήτημα της καταπολέμησης του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος και της πάταξης της διαφθοράς.

Το Μέγαρο Μαξίμου, με τα συναρμόδια υπουργεία, και η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής έχουν συστρατευθεί στην προσπάθεια αυτή, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες οι οποίες θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες, με ορόσημο τη σύσταση θέσης Εθνικού Συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο συντονιστής θα αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό και θα βάλει τέλος στα προβλήματα που προκαλεί η σημερινή πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων.

Συνεργασία

Η ανάγκη να δημιουργηθεί ο θεσμός αυτός έχει επανειλημμένα επισημανθεί κατά το παρελθόν, αλλά αναδείχθηκε με ιδιαίτερη έμφαση από τη συνεργασία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών με ξένους ειδικούς. Με πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής, βουλευτή Θεσπρωτίας της Ν.Δ. Αντώνη Μπέζα, τα μέλη της είχαν σειρά επαφών με τα υπουργεία που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» και της διαφθοράς, αλλά και με Ευρωπαίους τεχνοκράτες που ήρθαν στη χώρα μας ύστερα από συνεννόηση του κ. Μπέζα με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα (Task Force), Χόρστ Ράιχενμπαχ.

Τα προβλήματα

Οι ξένοι εμπειρογνώμονες εξέτασαν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας, εντόπισαν τα προβλήματα των (κατακερματισμένων) υφιστάμενων δομών και συζήτησαν τις προτάσεις τους με τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Τα κυριότερα συμπεράσματα που προέκυψαν συνοψίζονται στα εξής:

1. Για την καταπολέμηση του «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος:

* Απαιτείται συντονισμός των Αρχών κατά του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος υπό μία οργανωτική δομή. Σήμερα οι αρμοδιότητες είναι διάσπαρτες στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) κ.ά.

* Πρέπει να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου οι τράπεζες να υποχρεωθούν να δίνουν γρήγορα στις Αρχές τα αναγκαία στοιχεία για την αντιμετώπιση τέτοιων κρουσμάτων. Η ανταπόκριση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στα σχετικά αιτήματα είναι μέχρι στιγμής εξαιρετικά αργή, μολονότι το πρόβλημα έχει επανειλημμένα επισημανθεί, μεταξύ άλλων από υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΔΟΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών 6.000 φυσικών και νομικών προσώπων, μόνο περί τα 500 αιτήματα είχαν ικανοποιηθεί μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους.

Πρόσθετο πρόβλημα αποτελεί βεβαίως και η ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι αρμόδιες υπηρεσίες στους φορολογικούς ελέγχους μετά το άνοιγμα των λογαριασμών. Όπως προέκυψε από απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη σε σχετική ερώτηση του κ. Μπέζα στη Βουλή στα τέλη Οκτωβρίου, μέχρι τότε οι ελεγκτικές υπηρεσίες είχαν ολοκληρώσει μόλις 334 ελέγχους και είχαν διαβιβάσει τα σχετικά αποτελέσματα στις αρμόδιες ΔΟΥ για την επιβολή των προβλεπόμενων φόρων και προστίμων.

Πάντως, η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι οι διαδικασίες καταπολέμησης του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος αποδίδουν 5-10 χρόνια από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν και δεν έχουν άμεσα εισπρακτικά οφέλη, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για την περαιτέρω εξάπλωση του φαινομένου. Ενδεικτικά, από ελέγχους για φοροδιαφυγή το διάστημα 1.1.2012-3.12.2012 εντοπίστηκαν από το ΣΔΟΕ 418 υποθέσεις ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, εξ αυτών βεβαιώθηκαν 267 από τους εισαγγελείς και προέκυψαν έσοδα 95 εκατ. ευρώ.

* Αναγκαία κρίνεται επίσης η διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας Έμμεσου Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών, που θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία των λογαριασμών που διατηρούνται στις ελληνικές τράπεζες με τα ονόματα των κατόχων τους και το άθροισμα των χρηματικών ποσών κάθε δικαιούχου. Ωστόσο, στο μητρώο αυτό δεν θα αποτυπώνεται η κίνηση των λογαριασμών, γιατί κάτι τέτοιο είναι τεχνικά περίπλοκο.

2. Για την πάταξη της διαφθοράς:

* Σύσταση θέσης Εθνικού Συντονιστή κατά της διαφθοράς. Το σχετικό νομοσχέδιο έχει ήδη καταρτιστεί και ο «Ε.Τ.» αποκαλύπτει στη συνέχεια τα βασικά σημεία του.

* Δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής κατά της διαφθοράς, καθώς και συμβουλευτικού φορέα που θα στελεχώνεται και από ξένους εμπειρογνώμονες.

* Υπογραφή Οδικού Χάρτη για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο Χάρτης αυτός φέρει ήδη την υπογραφή 4 υπουργών.

Εμπλοκή με τις ελβετικές καταθέσεις

Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής έχει παρακολουθήσει στενά και το ζήτημα της συμφωνίας με την Ελβετία, με στόχο τη φορολόγηση χρημάτων Ελλήνων που έχουν διοχετευθεί σε ελβετικές τράπεζες. Οι υφιστάμενες συμφωνίες της Ελβετίας με τη Γερμανία και τη Βρετανία μπορούν να αποτελέσουν «πιλότο», ώστε να καταρτιστεί ανάλογη συμφωνία και με τις ελληνικές Αρχές. Οι σχετικές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μήνες. Το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Γερμανίας και της Βρετανίας προβλέπει την καταβολή ποσοστού επί του ήδη υφιστάμενου κεφαλαίου καταθέσεων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, χωρίς την αποκάλυψη του ονόματος του κατόχου τους, ώστε να καλυφθούν οι απαιτούμενες φορολογικές υποχρεώσεις του στη χώρα όπου κατοικεί. Για τις μελλοντικές αποταμιεύσεις προβλέπεται ότι η Ελβετία θα παρακρατεί ένα φόρο που θα αποδίδεται στα κράτη κατοικίας του κατόχου του λογαριασμού.

Οι όροι

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση της Ελλάδας οι ελβετικές αρχές έχουν αποδεχθεί να δοθεί προκαταβολή για τις καταθέσεις κατά τα παρελθόντα έτη, με συντελεστή 25%-30% επί του ύψους των καταθέσεων. Το συνολικό ποσό των καταθέσεων υπολογίζεται στα 10 δισ. ευρώ. Μελλοντικά θα δίδεται ένα ποσό με ρήτρα συντελεστή. Βασικό αίτημα της ελβετικής πλευράς, όμως, είναι να εγκατασταθούν γραφεία στην Ελλάδα, τα οποία ουσιαστικά θα τροφοδοτούν τις ελβετικές τράπεζες με πελάτες, όπως συνέβη στη Βρετανία. Το αντίστοιχο αίτημα απερρίφθη, ωστόσο, από τη Γερμανία.

Η εξέλιξη των πραγμάτων δείχνει ότι η τελική λύση θα δοθεί μόνο με παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσο καθυστερεί, πάντως, η επίτευξη συμφωνίας τόσο διευρύνεται η απώλεια φορολογικών εσόδων για τη χώρα μας, ενώ παράλληλα οι επίμαχες καταθέσεις «μεταναστεύουν» από την Ελβετία σε φορολογικούς παραδείσους.

Μάριος Ροζάκος, στον "Ελεύθερο Τύπο"

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. σταρατα avatar
  σταρατα 11/02/2013 12:00:11

  Eίναι η 5η χρονιά που διαβάζω το ίδιο άρθρο.
  Και καθένας χωριστά και όλοι μαζί οι 'συγκυβερνώντες" ΘΑ ξεκινήσουν κάποτε στο μέλλον "σαφάρι" κατά της διαφθοράς του μαύρου χρήματος και της ΜΕΓΑΛΗΣ και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ φοροδιαφυγής, αλλά χωρίς να χρησιμοποιήσουν τις λίστες Λαγκάρντ διότι είναι προιόντα εγκλήματος που μόνο οι βάρβαροι Γάλλοι, Γερμανοί και Αγγλοι χρησιμοποιούν...

 2. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 11/02/2013 13:52:13

  Το μοντέλο συμφωνίας με την Ελβετία που εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Γερμανίας, δεν έγινε αποδεκτό απο τα Ομόσπονδα Γερμανικά κράτη που κυβερνώνται απο Σοσιαλδημοκράτες και Πρασίνους, και δεν εφαρμόζεται σ΄αυτά. Αντ' αυτού, προχώρησαν σε φορολόγηση με βάση τους Γερμανικούς συντελεστές (ανώτατος 41 %) για όσους βρέθηκαν σε "λίστες και δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν τα ποσά.
  Για όσους δεν ανταποκρίθηκαν στις επιστολές, έγινε εισβολή αποσπασμάτων φοροτεχνικών των υπουργείων με συνοδεία εισαγγελέων σε εταιρικές έδρες και κατοικίες και έλεγχος επιτόπου των βιβλίων. Ειδικά φορολογικά δικαστήρια αποφάσισαν στη συνέχεια άπαξ με τελεσιδικία. Ακολούθησε γενικευμένη άρση του τραπεζικού απορρήτου και σε περιπτώσεις αδυναμίας αποπληρωμής δεσμεύσεις άλλων περιουσιακών στοιχείων, κινητών ή ακίνητων.
  Σημειωτέον ότι τα αποσπάσματα φοροτεχνικών (π.χ. της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας) εισέβαλαν και σε θυγατρικές εταιρικές έδρες που βρίσκονται σε άλλα κρατίδια, π.χ. στην Βαυαρία.
  Η διαφωνία αυτή μεταξύ Ομοσπονδιακής κυβέρνησης και κρατιδίων είναι αιτία σοβαρής πολιτικής αντιδικίας στη Γερμανία.
  Επιδιώκοντας συμφωνία με την Ελβετία, απλώς δίνουν χρόνο στους "καταθέτες" να διαφύγουν σε πιο "ασφαλή καταφύγια" και σε πιό θερμούς τόπους.

 3. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 11/02/2013 17:21:22

  Από την επιτυχία στο θέμα αυτό θα κριθεί και η επιτυχία ή αποτυχία της κυβέρνησης.

 4. MCA. avatar
  MCA. 11/02/2013 18:49:32

  Το μαύρο χρήμα είναι μία από τις βασικές ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ αιτίες της κρίσης.Υπάρχει η θέληση,η ικανότητα και η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί;Οι εταίροι μας το επισημαίνουν διαρκώς και απαιτούν αποτελεσματικότητα. Το φαινόμενο πρέπει να καταπολεμηθεί.Αλλιώς κυβέρνηση θα χάνει σιγά σιγά την αξιοπιστία της απέναντι στους ξένους και ΕΥΡΩ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΜΑΣ.

 5. Nik63 avatar
  Nik63 11/02/2013 19:29:42

  Tο προκλητικότερο όλων, η φώτο με το χαρτί.
  Λυπάμαι, δεν είναι εικόνες να βλέπουμε τέτοιες εποχές...

 6. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 11/02/2013 19:52:27

  Είναι και "κατάμαυρο" και κρυμμένο.
  Σε "καταφύγια", ασφαλή προς το παρόν.
  Ξεχάστε τη νομότυπη "συνεργασία" με Ελβετία, πουθενά δεν απέδωσε.
  Εκτός άν "απασφαλίσουν" και τραβήξουν πιστόλι στις "λίστες - προιόντα νόμιμων ή παράνομων δραστηριοτήτων" (χε χε). Και του "εξωτερικού" και του "εσωτερικού".
  Η "θεία ΤτΕ ξέρει".
  Υπάρχει εξίσου σοβαρότατο πρόβλημα άρνησης συνεργασίας και από τις "ελληνικές" τράπεζες, το ρεπορτάζ είναι ακριβές.
  Θα χρειασθεί μετά και μία "συνεργασία" με τα υποθηκοφυλακεία Λονδίνου και άλλων 2 - 3 πόλεων. Σ' αυτό θα χρειασθεί όντως η συνεπικουρία των μηχανισμών και αποφάσεων της ΕΕ.
  Μέχρι τότε, όνειρα γλυκά και απονήρευτα.

 7. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 11/02/2013 21:29:31

  Δυστυχως αποκλειεται οι Ελβετοι να υποχωρησουν σε οτιδηποτε χωρις πιεσεις (για συνολικη ρυθμιση) απο Γερμανια, Αγγλια ισως και Γαλλια....

  • MCA. avatar
   MCA. @ Ο Χαζος του χωριου 11/02/2013 21:58:51

   Γι αυτό και η κυβέρνηση χρησιμοποιόντας το μνημόνιο και το χρέος ως διαπραγματευτικά όπλα, πρέπει να πιέσει τους δανειστές να μας βοηθήσουν στις έρευνες για τη δέσμευση του μαύρου χρήματος οπουδήποτε στον κόσμο.Αν το ΔΝΤ,οι Αμερικανοί,οι Γερμανοί,οι Γάλλοι κάνουν την πάπια για να μην θίξουν τα δικά τους συμφέροντα και της οικονομικής ελίτ τους,τότε και εμείς αυτόματα αποκτούμε το ηθικό και λογικό πάτημα να ζητήσουμε χαλάρωση των μέτρων,διαγραφή χρέους,αποφυγή πώλησης της δημόσιας περιουσίας με μη ευνοϊκούς όρους κ.λ.π.

 8. ΠΕΡΠΑΤΟΡΟΣ avatar
  ΠΕΡΠΑΤΟΡΟΣ 02/06/2013 15:43:18

  Το Υπουργείο ζητά από τις υπηρεσίες να πουν για πλαστά δικαιολογητικά παράνομων προσλήψεων στο Δημόσιο!!!!! Τα ζητά δηλαδή από επίορκες διοικήσεις, που με πλήρη γνώση έκαναν παράνομες προσλήψεις αόριστου χρόνου!!!! Προφανώς και θα απαντήσουν ότι δεν υπάρχουν πλαστά δικαιολογητικά, αφού αντιθέτως θα αυτοκαρφώνονται, θα βρεθούν να έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά του δημοσίου συμφέροντος. Πρέπει να σταλούν επιτόπου επιθεωρητές. Δεν το κάνουν!!!!!! Στο τέλος θα μας πουν ότι έγινε έρευνα (για το θεαθήναι), για να μας κοροϊδέψουν πάλι. Θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν είναι μόνον τα πλαστά πτυχία, η μεγάλη κομπίνα έχει γίνει με ψεύτικες προϋπηρεσίες στο Δημόσιο, βάσει των οποίων προσλήφθηκαν ως αορίστου χρόνου συγγενείς τους. Τούτο εντέχνως αποσιωπάται, διότι εκεί είναι το πραγματικό πρόβλημα. Αν θέλουν πραγματικά να τους πιάσουν, να δουν τι ασφάλιση είχαν με την ψεύτικη προϋπηρεσία τους!!! Διάφοροι επίορκοι υπέγραφαν ψεύτικες βεβαιώσεις για δήθεν προϋπηρεσία, εν γνώσει των επίορκων αρμοδίων, της συνδικαλιστικής αλητείας και των επίορκων διοικήσεων!!! Αυτά που λένε είναι για να αποφύγουν να ξεσκεπαστεί η κομπίνα των μαϊμού προϋπηρεσιών. Επίσης για την οικογενειοκρατία δεν μιλάνε. Η οικογενειοκρατία έχει κατακλίσει υπηρεσίες με παράνομες προσλήψεις αορίστου χρόνου συγγενών, που αποτελούν ομάδες κρούσης διαφθοράς, διαπλοκής και ανομίας. Δεν στέλνουν επιθεωρητές, ούτε καν για υπηρεσίες για τις οποίες έχουν γίνει καταγγελίες για παράνομες προσλήψεις αόριστου χρόνου!!!! Φτάνει πια τόση υποκρισία και αθλιότητα!!!! Καταγγελίες για παράνομες προσλήψεις αορίστου χρόνου έχουν γίνει, μην κάνουν τα στραβά μάτια οι αρμόδιοι. Άθλιες μεθοδεύσεις για να σώσουν την οικογενειοκρατία, τις παράνομες προσλήψεις αορίστου χρόνου που μπήκαν από το παράθυρο, τους μεγαλοεπίορκους που έκαναν αυτές τις προσλήψεις, τις κλίκες, τις συμμορίες, την διαπλοκή, την ανομία, τους ημέτερους, τους κομματικούς στρατούς!!!! ΝΤΡΟΠΗ!!!!

  ΠΕΡΠΑΤΟΡΟΣ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.